1001 рецепти със Сандра Алексиева

сандра алексиева от сайта 1001 рецепти

Сандра Алексиева е създател и автор на най-популярния кулинарен сайт в България – 1001 рецепти, който има и най-мащабна фен база в социалната режа – над 270 000 почитатели, които ежедневно следят последните кулинарни идеи на екипа. За своя опит в кухнята, за създаването на добри ястия и за предстоящите новости около сайта, Сандра разказа специално пред нас.

1. Кое те запали по готвенето и как започна всичко?
От дете изитвам любопитство към кулинарията. Отгледана съм в семейство, в което вечерята беше традиция, а обядът – неделна класика, в която участват всички у дома. Години по-късно майка ми създаде кулинарното списание 1001 рецепти като малък семеен бизнес. Когато тя почина, с екипа ни продължихме нейния проект в дигитален формат с идеята, че във времето ще е по-успешен и ще ни даде повече възможност да развием бранда. Стартирахме в правилното време и по правилния начин, в следствие на което до ден днешен имам възможността да работя точно това, което искам.

2. Какво отличава 1001 рецепти от останалите сайтове на пазара?
Добрата оптимицазия в Google – на почти всяко търсене излизат наши рецепти като първи резултат. Също богатото ни илюстрирано съдържание – имаме почти 4000 рецепти и всяка е сготвена, заснета и дегустирана от екипа ни. Редовните ни читатели, които познават сайта ни, знаят, че всяка рецепта при нас е изпитана лично от екипа ни и ценят това. Отделно имаме хранителен калкулатор и база данни с информация за хранителната стойност на всяка рецепта – колко калории съдържа, колко протеини, мазнини и въглехидрати. Голяма част от читателите ни се интересуват точно от тази информация. Освен това сайтът е удобен за ползване и след регистрация, която е безплатна и отнема един клик, ти дава възможност да съхраняваш свои рецепти, да ги подреждаш в папки и да имаш свое лично пространство, в което да запазваш любимите си менюта.

3. Кое е по-важно за едно ястие – да бъде вкусно или да бъде здравословно?
Храната е колкото удоволствие, толкова и здраве. В днешно време, когато има толкова много източници на информация за всеки хранителен продукт и толкова много идеи и методи на приготвяне, е грехота да допуснеш здравословната храна да не е вкусна. С наша помощ човек може да постигне именно това – да създава сам вкусна и полезна за тялото му домашно приготвена храна.

4. Колко важни са подправките за едно ястие?
Важни са, но не са основата на вкусната храна. В основата на добрия краен резултат стои качеството на продуктите и умението да ги съчетаеш и приготвиш. Ако качеството не струва, подправките няма да скрият недостатъците.

5. Какви правила е необходимо да се спазват в кухнята, за да се получи едно наистина неотразимо меню?
За да получиш наистина добро меню, е необходимо да си прочел рубриката ни Кулинарни тънкости, в която сме дали основни насоки за приготвянето на най-популярните и често използвани продукти в кухнята. Когато човек има добра основа от познания, и има поне минимален опит в кухнята, може да постигне много. Слоганът на фен страницата ни за най-запалените читатели е Всяка рецепта си има история. По същия начин и всеки продукт си има история – когато си наясно с нея, с произхода на даден продукт, с методите на приготвяне и с триковете с него в кухнята, с малко любопитство можеш да постигнеш страхотни резултати.

6. Какво място заемат съдовете при готвене на различни ястия, дали от това зависи крайният резултат?
Съдовете заемат място в съвсем буквалния смисъл на думата. Често хората купуват повече от необходимия брой съдове, но за съжаление с не достатъчно добро качество. Една кухня може да ти даде възможността да създаваш прекрасни ястия, дори в нея да има само един тиган и само една тенджера. Въпросът е да са удобни, с подходящото покритие, да са функционални и да се чистят лесно. Изборът на оборудване в кухнята, независимо дали говорим за домашна или за професионална кухня, е инвестиция и то смислена и дългосрочна. До голяма степен от съдовете зависи колко добре ще е изпечено дадено месо, колко мазнина ще се използва за порция палачинки и дали термичната обработка ще ти донесе удоволствие или нерви.

7. Вярно ли е, че когато се готви с настроение, сготвеното ястие става много по-различно?
Вярвам, че храната попива освен аромати, и настроение. Но не смятам, че щастливата усмивка на главния готвач е това, което носи звезди Мишлен. Ако влезете в една професионална кухня, там никой няма да има време да ви се усмихне и да ви разкаже виц. Но това не означава, че няма да ви срази с менюто си. Същото е и в домашната кухня. Ако сте решили да впечатлите някого с рецепта, дори да не сте в най-добрата си емоционална форма, пак можете да го постигнете.

8. Нужно ли е да се готви винаги с точност по дадена рецепта?
Повечето от нашите читатели не спазват стриктно рецептите ни, особено що се отнася до основни ястия и супи. Там точността не е от изключителна важност. Фантазията може да се развихри и не е нужно да имаш кухненска везна, за да действаш. Точността е значима, когато говорим за десерти. Там всеки грамаж е премерен и има причина да бъде точно толкова, колкото е описан в рецептата.

9. Какво е твоето мнение за замразените продукти, които веднага се подлагат на термична обработка, и за заготовките?
Заготовките са нужни на всеки ресторант. Няма как да поддържаш обем в ресторант и всичко да е приготвено на място. Сами по себе си заготовките и замразените продукти не означават непременно лош краен резултат. Те са част от процеса в професионалната кухня. В домашната кухня обаче, където е и моята роля, е винаги по-добре да се използват максимално свежи продукти, купени по възможност в същия ден.

1001 рецепти със Сандра Алексиева10. От профилите ти в социалните мрежи разбираме, че нещо ново предстои около сайта. Какво е то?
Предстои ни редизайн на сайта – нова визия, ново лого, по-изчистен сайт, по-удобен за ползване, по-семпъл и с повече възможности за крайния потребител. Необходимостта от промяна се дължи на тенденциите в световен мащаб и на факта, че сме с една и съща визия вече десета година и макар читателите ни да са свикнали с нея и да я обичат, е време да я променим за тяхно удобство. Вярвам, че след като свикнат с новата визия, ще посещават сайта ни по-често и ще прекарват повече време в него.Освен визията обаче, разчитам да увеличим интереса към кулинарните ни идеи с две нови функции в сайта, които засега ще запазя в тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *