7 знака, че саботирате своята кариера

Работа и как саботирате кариерата си сами - Gradski.bg

Семейството е съществена част от живота на всеки човек. Но ние обръщаме твърде много внимание на нашата работа, затова можем да считаме кариерата си също за важна част от живота ни.

Казват, че само егоистичните хора се тревожат за кариерата си, но всъщност много от нас опитват да се издигнат в работата си, защото се нуждаят от пари, за да живеят по-пълноценен живот. Обаче не всичко е пари.

Когато мразите работата си, не сте щастливи от тази заплата. А дори и да харесвате това, което правите, понякога изглежда невъзможно да получите повишение. Защо?

Новинарският портал Gradski.bg ни посочва 7 знака, че саботираме кариерата си.

Ето кои са те:

1. Перфекционизъм

Да се стремите към перфекционизъм е един от най-лошите навици, които могат да съсипят целия ви живот. Без значение колко здраво работите, никога няма да свършите работата си перфектно.

Перфекционистите са готови по-скоро да умрат, отколкото да направят грешка, а това прави живота им по-напрегнат и отчаян. Не се страхувайте да правите грешки – те ви правят по-силни, по-умни и по-мъдри.

2. Да спрете да учите

Завършили сте университет и може би сте уморени от четене и учене, но успешният живот се състои в това да надграждате знанията си и да развивате себе си. Опитайте да подобрявате уменията си всеки ден – колкото повече четете, толкова по-добре.

3. Слаба воля

Никой не е способен да постигне целите в кариерата си, ако няма силна воля.

Ако шефът ви ви даде труден проект, го прави не защото ви мрази, а защото вярва във вас и уменията ви. Ако не можете да се справите с него, му кажете. Ако обаче само се страхувате да не се провалите, още преди да сте опитали, да му откажете е лоша идея.

4. Работите твърде много

Да, да работите много не винаги е добре. Не само че ще имате сериозни проблеми след няколко години, но също продуктивността ви ще отслабне, а оттам времето ви няма да стига и ще провалите кариерата си.

Работете здраво, но не се преработвайте – това е основно правило, което трябва да имате предвид, ако искате повишение.

5. Да казвате „да”

Колегата ви има спешен семеен проблем и ви моли да довършите някои негови задачи.

Списъкът с вашите задачи също е пълен, но не можете да кажете не, и така вършите работата на двама до среднощ. Да бъдеш егоист е трудно, но ще ви помогне да постигнете целите си в работата без да жертвате времето и здравето си.

6. Грешен път в кариерата

Трудно е да разберете дали пътят, който сте избрали в кариерата, е правилен или грешен, особено сега, когато хората са обсебени от парите и са готови да свършат каквото е нужно, само за да вземат повече пари. Но истинското щастие не е в парите.

Ако изкарвате много пари в работата, която мразите, шансовете ви да сте щастливи са малки.

7. Стресиращ живот

В днешни дни стресът не звучи като голяма опасност за нас. Повечето хора, които работят усилено, не знаят как да почиват пълноценно и често имат лошо физическо и психическо здраве.

Както знаете, парите не купуват здраве. Замислете се за начина си на живот и за всички възможни начини да премахнете стреса.

Научете се как да се справяте с емоциите си, негативната критика, неприятните хора и най-трудните житейски проблеми.

Позитивизмът може да ви помогне да дадете тласък на кариерата си, докато негативизмът може напълно да я съсипе, но разбира се следва тези понятия да бъдат добре разбрани, а не просто използвани в контекста на попкултурното клише, както това се прави масово в България.