5 причини да харесам Белоградчик

виртуална разходка на Белоградчишки скали

Преди месец бях в Белоградчик да снимам виртуална разходка на Белоградчишките скали. Докато бях там ми направиха добро впечатление някои неща за обслужването, хората и града като цяло.

1. Пътят – до града. Тук давам 6 от 10 точки заради многото табели.  Но не мога да дам повече заради дупките…

Все пак колата беше шкода Фабия и не я счупихме :). Табелите и обозначенията наистина са достатъчно, аз винаги пътувам с GPS и се возя като навигатор (не карам) и познавам кога един път не е добре маркиран по честите въпроси към мен от типа – „А от тук накъде? Какво казва GPS-a“. При това пътуване нямаше такива въпроси.

2. Хората. Не можах да повярвам, че се е запазило доброто отношение към човека характерно за този край. Напоследък бях свикнал по разни възгордели се туристически обекти да ме посрещат доста студено. Тук в града, след като си купих малко провизии от бакалията, в съседния магазин, където са преки конкуренти попитах за историческия музей – упътиха ме много културно и приветливо. Когато се връщах от снимката на музея и минах пак оттам специално ме попитаха дали съм го намерил – личеше си истинска, а не фалшива загриженост за човека.

3. Обслужването при скалите. Всички са културни и като цяло те оставят да си правиш каквото искаш, ако потърсиш информация те упътват учтиво. На касата те обслужват интелигентно и дават касови бележки.

4. Съоръженията при скалите. Хора, които ходиха преди повече от месец и половина разказаха как нямало парапети и стълби. Реакцията на общината е била мигновена, защото когато аз отидох всичко беше обезопасено и за голямото стръмно катерене на едно място не се разчиташе само на хлъзгавите каменни стълби, а бяха монтирани алтернативни метални. Парапетите не развалят толкова много гледката, колкото бихте си помислили и придават по-европейски вид на мястото.

5. Самата природа – разбира се това не се включва в категория обслужване, но няма как да не споменем страхотните гледки.

След всичко казано имам и някои забележки – мини списъка на нещата които не харесах:

– Дупките по пътя.

– Скъпия билет за снимане. 10лв.  Това го разграничавам от обслужването, защото не зависи от хората, които ме обслужиха. Ще се зарадвате обаче да разберете, че ако не носите голям статив (като мен) няма да се сетят да ви вземат такъв билет, а на крепостта всички снимат и никой не им прави проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *