Bob или Фасул?

Мобилтел - нови начини за кражби

Bob и ФасулПреди няколко дни видяхме сини хора (не че беше много студено, за да посинеят :)) из столицата. В началото всеки се чудеше какво е това.

Оказа се, че това е рекламна кампания на Мобилтел (М-Тел) за техния нов виртуален оператор. Фирмата за начало се опита да отрече и прикрие, че има нещо общо с Bob. Интересното е че този подход и поведение е типично за М-Тел. Започват нещо ново, но веднага с опит за скриване на нещо. Имаме малък Фал-Старт.

Не знам какви са мениджърите в тази фирма, обаче явно нищо не са разбрали. Искренно се учудвам на тази безумна идея. По-добре да бяха инвестирали в обучение как да се държат с клиенти и как да ги обслужват :).

Както са казали хората – „Вълкът, кожата си мени, но нрава не“ или пък „Просто като Фасул“. Каквото и да кажем е ясно, че докато тази фирма седи за каквато и да е услуга нещата няма да се променят. Условия на Фасула

Например в броя от 13.10.2011 на вестник Пари можем да прочетем следното:

От пресофиса на „М-Тел“ официално отговориха пред в. „Пари“, че нямат данни за нова рекламна кампания, която дружество от групата да е организирало във връзка със „сините хора“.

Ясно се вижда, че в условията е посочена фирмата Мобилтел ЕАД. Това ми прилича на опит за подвеждане на потребителите (което е част от фирмената политика на М-Тел). Но тук дали има престъпление или нарушение могат да кажат само експертите.

И ако цитираме изваденото от Иво Апостолов:

 • Дават Ви 150 минути и 150 минути след закупуване на консерва с БОБ. Трябва обаче да ги изговорите до 30 дни след отваряне на консервата.
 • Цена на минута разговор: 0.12 лева. Звучи добре, но имайте предвид, че МТел ще отчита на минута. Тоест всяка започната минута се заплаща изцяло.
 • Ако нещо се прецака, а при МТел постоянно нещо е прецакано, ще трябва да плащате по 0.49 лева на обаждане до оператор.
 • За да деактивирате гласовата си поща, ще трябва да платите 3.90 лева.
 • За да Ви дадат PUK код, отново ще Ви искат пари – 2.40 лева.
 • Не е обявен кредитният лимит. Никъде по сайта им.
 • Ако се намирате в Гърция и се обадите на мобилен телефон в Румъния, цената ще е по-ниска, отколкото ако се обадите на същият мобилен телефон от България.
 • Цената на мобилен интернет в роуминг е 0.99 на 100 килобайта в ЕС и 2.19 извън ЕС.
 • 6.79 лева на минута ще Ви струва ако се обадите докато сте в ЕС до телефон извън ЕС. Това е и цената на роуминга извън ЕС като цяло. Това е възможно най-скъпата цена на минута в ЕС.
 • 2.79 лева на минута ще Ви струва, ако Ви потърсят докато сте извън ЕС. Това е възможно най-скъпата цена на минута в ЕС.

Пътуващ Фасул

Каквото и да обсъждаме или да ни предлагат истината остава една, а именно – Независимо дали е Bob или Фасул винаги се изпускат газове :). Или както казват „братята американци“ – Смърди!

Изводите оставам на вас!

21 thoughts on “Bob или Фасул?

 1. Съгласен съм със Славка от предния коментар, че наистина цените са доста дорби

 2. Може и фасул да е ама за цените малко от хората споделят какво мислят. Поне аз съм убеден че за момента няма по-приемливи от тези на Боб

 3. Като качество при мобилните оператори не знам дами има разлика освен обхвата на телефоните, но цените се основни при избора на мобилен оператор

 4. Не знам в колко държави съществува и честно казано хич не ме интересува. Въпросът е че стоят зад дисркедитирана фирма, която е минала всякакви граници и към отношение към клиентите си и като начин на работа!
  Колкото до Телеком Аустрия доколкото четох се разследват за корупционни практики и е назначен служебен борд. Колко е вярно не зная. Обаче старите хора казват където има пушек и има и пожар :). Аз лично на тази компания под каквато и да е форма услугите съм спрял да ги ползвам.

 5. Bob съществува в 6 държави. Това, че в Бг. стои зад Мтел и ползва тяхната мрежа за мен няма никакво значение. Марката е продукт на ТАГ(Телеком Австрия Груп), така както е и А1 в Австрия и Мтел у нас.
  Bob e отделна търговска марка, нова услуга за Бг. а в Европа са отдавна на пазара 😉

 6. Цените на новия бранд БОБ напълно ме устройват, защото основно само говоря по телефона си.Най-вече ми харесва, че не ми искат договор и месечна такса!

 7. Логично е Мтел да се опита поне в началото да замълчи, за да е успешна тийзър кампанията и всички да очакват разкриването на загадката. А иначе, условията на новия бранд БОБ са си много добри за хора с ниско потребление на телефонните услуги.

 8. Смятам да се включа към БОБ, за да оценя всичките му качества

 9. Желязко, Хасан и Стамат.
  Всички вие казвате ниски цени и това е достатъчно /Хасан/. Но дали е така :).

  Компрометирането на една марка или както е модерно да се казва бранд :), каквато е М-Тел е изключителна издънка и много скъпа при това :).

  Българският потребител в важно да разбере, че всеки направен избор носи последствия и трябва да е готов за тях!

  Както съм написaл по-горе – „Вълкът козината си мени, но нрава не“.
  И за край на коментара, любим израз на американците – Смърди!

 10. Кой е собственика мисля, че не е толкова важно, а какво предлагат. Цените са добри и това е достатъчно

 11. Боб е с добри цени според мен. Скоро мисля да се възползвам от услугата, специално цените ме устройват идеално

 12. Мисля, че за момента това е най-изгодното предложение на мобилн оператор, стига само да ви узстройва самата програма

 13. @Ksido eood, например, затова е написано „Не знам какви са мениджърите в тази фирма, обаче явно нищо не са разбрали. Искренно се учудвам на тази безумна идея. По-добре да бяха инвестирали в обучение как да се държат с клиенти и как да ги обслужват 🙂 .“ Неадекватната им „фирмена политика“ го доказва, дори и с този фасул. Според мен нещата няма да се оправят щом почват с криене и разбира се неясноти. За липсата на информация за кредитен лимит също смърди!

 14. Малко пояснения:
  Относно кредитния лимит – или е добавен в последствие, или трудно се намира (във Въпроси/Отговори секцията) :
  100лв – по подразбиране и можело да се определя от „потребителя“.

  http://www.bob.bg/faq/bob-credit-limit.php

  Има още къде да се постараят:
  Обаждане към сътрудник на тел.123 – 0,49 лв./обаждане
  Верно, че все пак трябва да се филтрират обаждания от вида – „колко е часа“, но 50ст/обаждане е дървено.

  От друга страна погледнато, за текущите мтел абонати, тази мрежа се явява „чужда“ и пак стават дървении – там всички предплатени „безплатни“ минути (в мрежата) се ограничават…

  С една дума – пълно щастие няма (засега).

 15. Абе квото и да си говорим далеч сме още от практиките на европейските телекоми, да не говорим за тези от америка и азия, но пазара все пак си казва думата. Важното е че се предлагат ве повече и повече конкуренти оферти. Това може би е най-доброто за момента, но все пак си зависи и от начина на ползване на телефона.

 16. Технически погледнато, това е втория виртуален мобилен оператор на М(ен)тел. Първия беше услуга на Петрол, но нещо се загуби…
  Някой вече да е ползвал и да има реални отзиви от bob-услугата?
  (Звучи ми като олигофренясалия Спондж Боб – квадратни гащи… – http://www.imdb.com/title/tt0206512/).

 17. Жалко е наистина, че първият виртуален мобилен оператор е собственост на мтел. Практиката в другите държави е отделно юридическо лице да закупи пакет от минути от основните оператори на по – ниска цена и да ги дистрибутира до крайният потребител с търговска надценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *