Джапанки – 4 интересни факта за семплата лятна обувка

Джапанки Ипанема

Джапанките са символ на лято, свобода и доза непукизъм. Дори да не сте от хората, които предпочитат да носят джапанки, най-вероятно вкъщи имате поне един чифт, който да ви служи за ходене по плажа или разхождане около басейна в горещите летни дни. Тук може да намерите интересно четиво, съдържащо любопитна информация за джапанките, с която да разведрите деня си.

Кога и къде са изобретени джапанките

Счита се, че историята на този тип обувки започва още преди новата ера – около 4000 г. преди Христа в древен Египет. Различни цивилизации са разчитали именно на простата обувка с лента през пръстите в различни епохи, а тяхната приложимост и до ден днешен прави джапанките едни от най-купуваните обувки въобще.

Джапанките се появяват паралелно в няколко различни континента, а в днешни времена могат да бъдат намерени както луксозни варианти за спа почивки, така и ръчно изработвани от племенни народи джапанки, използвани за ежедневна обувка.

Невинаги джапанките са изглеждали по този начин

Всъщност, познатите ни към момента джапанки с лента, минаваща между палеца и показалеца на краката, се смята, че са въведени от древните гърци. Много други народи, като например римляните и месопотамците, са пробвали разполагане на лентата на джапанките между други пръсти, например между показалеца и средния, но опитът, практиката и съвремието показват, че най-удобния и сигурен вариант е съвременният.

Ранните африкански джапанки са били изработвани от животински кожи, първите индийски модели са били изработени от дървени материали, а в Китай и Япония те били сглобявани от оризова слама.

Празник на джапанките

В някои страни този вид обувка си има собствен национален празник. В САЩ, например, празникът на джапанката се празнува всяка година – на третия петък на месец юни. Там празникът е създаден през 2007 г, а на него всеки е насърчен да обуе любимите си джапанки и да публикува снимки с конкретен хаштаг.

Кои са едни от най-популярните брандове за джапанки

Един от най-популярните са т. нар. джапанки хавайки, дело на известен бразилски производител. Всъщност, именно в тази топла страна са ситуирани производствените бази на голям брой от брандовете, занимаващи се с производство именно на този тип обувки. Ipanema е друг много популярен бразилски бранд, който цели да отрази духа на Рио де Жанейро в произвежданите стоки.

В Stemanelli.com може да намерите едни от най-изгодните джапанки на Ипанема, както и тяхно производство мъжки, дамски, детски сандали и чехли. Освен с ярка визия, те се открояват с превъзходно качество и стилово разнообразие. Каталогът на Stemanelli.com разполага с още изгодни предложения обувки за всички възрасти, стилове и предпочитания, както произведени от световни популярни брандове, така и от доверени български производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *