Електронно разплащане чрез Уникредит Булбанк

Електронно разплащане чрез уникреди булбанкВ България нещата винаги стават по интересен и различен начин от практиката по света. Банковите електронни разплащания у нас не правят изключение.

Ако имате уебсайт, който предлага електронна услуга или просто продавате стока като електронен магазин и желаете да имате възможността за разплащане през Интернет то се налага да минете през интересно приключение.

Това приключение или епопея, както може още да се нарече в наши дни и при това развитие на технологиите продължава поне 10 работни дни. Обърнете внимание на думата поне :).

Всичко започва с вашето желание да сте в крак със съвременните технологии и да имате възможност за електронно разплащане през Интернет чрез Булбанк. Дотук добре.

Вие подписвате договор с банката и те ви изпращат едни хубави документи и упътвания в pdf формат с последна актуализация от по някое време от 2009-та година. Те са подредени красиво и имат една съдържтелна информация, която цели да ви ориентира един вид. При това без да има нужда от допълнителна комуникация. Тези файлчета съдържат примери за интеграция и как като цяло стават нещата.

Споменах ли, че последнатя им актуализация е от 2009-та? 🙂 Май да, нали така ;)?

Първо е важно да се знае, че у нас в България има една странна система, която се нарича Борика и се управлява от отделна организация (разбирайте фирма) :). Което е положително. 🙂

Ако имате неразумното решение да желаете вашия уебсайт да има няколко езикови версии, то вие евентуално бихте логично съобразили, че като изпращате информация за плащане то бихте изпратили и описание на дадения език. И по този начин да има информация за банковата транзакция. Е да ама не, оказва се, че не може. Което разбира се не е споменато никъде в документацията. И ако се опитате да пратите код за език различен от английски или български нещата просто не работят.

Понеже всеки уважаващ себе си софтуерен специалист би предположил, че една банка с толкова опит и клиенти за електронни разплащания няма как да сбърка, то той търси проблема при себе си. И разбира се това е някакво време и ресурси (в зависимост от творческия опит на специалиста). Това може да продължи ден или два :).

А ако желаете да изпратите валута различна от български лев става наистина забавно. Оставям на вас да разберете отговора и обяснението :). Споменах ли, че всичката тази сага е за да сте в крак със „съвременните технологии“? :))

В периода на разработка на интеграцията с вашия уебсайт ви се предоставя демо сървър и достъп. Това е много хубаво, само че не чакайте да ви кажат кога е активиран. Вие трябва сами да си попитате :)). И аз нямам идея защо :)!

Същото се получава, когато вие сте готов и желаете да се активират реалните разплащания.

Не разбирам презрителното държане на банковите институции у нас към клиенти и партньори, но те явно имат представа защо е така. А може би и имат представа дали е правилно?!

И така ако решите да интегрирате банкови разплащания през Булбанк или друга банка у нас се пригответе за много нерви и поне 10 работни дни интеграция (ако имате късмет и Силата е с вас:)).

Пожелавам успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *