Еозинофилна пневмония – клинична картина, какви са причините

Еозинофилна пневмония в Lechenie.bg

Болестта еозинофилна пневмония – това е рядко срещано патологично състояние, в основата на развитието на което лежат алергични реакции, които водят до възникване на възпалителен процес в белите дробове. Днес, ние от Българският здравен портал Lechenie.bg ще ви разкажем за тази болест и нейната симптоматика.

От морфологична гледна точка патологията се съпровожда с повишено отлагане на левкоцитарни клетки, наричани еозинофили, в лумена на алвеоли с образуване впоследствие на мигриращи инфилтрати.

Прогнозата при това заболяване е като цяло благоприятна. Понякога еозинофилните инфилтрати регресират от само себе си. Но при отсъствие на необходимата медицинска помощ тази патология може да придобие хронично протичане. Възпалителните изменения прогресират бързо, развива се белодробна фиброза и дихателна недостатъчност впоследствие.

Механизъм на развитие

Еозинофилна пневмония също се нарича еозинофилен „летлив” инфилтрат на белите дробове. Няма точни сведения за разпространението на този патологичен процес сред населението.

Предполага се, че това е свързано с факта, че заболяването често протича безсимптомно или се съпровожда с много слабо изразена клинична картина, поради което хората не търсят медицинска помощ.

Установено е, че тази патология най-често се развива в регионите с топъл климат. И не се отнася само за местните жители, но и за туристите.

Еозинофилна пневмония – причини

Причина за формиране на тази болест са всякакви фактори, които могат да предизвикат хиперсенсибилизация на организма. През 30-те години на 20-ти век е установена ролята на паразитна инфекция в развитието на този патологичен процес.

Установено е, че специфични изменения в белите дробове може да предизвика на практика всяка хелминтоза. Типични примери са аскаридоза или шистосомоза. Също често аналогична реакция възниква в отговор на проникване в дихателната система на представители на гъбичната флора.

Понякога в основата на развитие на еозинофилна пневмония е прием на лекарствени препарати, към които има повишена чувствителност. Роля е възможно да изиграят най-различни медикаменти, например, антибиотици или нестероидни противовъзпалителни средства.

Провокиращ фактор е възможно да са химически вещества, използващи се в производството и в бита, прашец от растенията и дори хранителни продукти. Но много често не може да се установи кой точно алерген е предизвикал заболяването.

Симптоми, характерни за еозинофилна пневмония

Патологията най-често се съпровожда с доста оскъдна симптоматика. Развива се субфебрилна треска, допълваща се с обща слабост и неразположение. Наблюдава се наличието на катарални проявления от страна на горните дихателни пътища.

Присъстват оплаквания за лека болезненост при гълтане и кашлица. Най-често кашлицата е суха, но понякога се съпровожда с отделяне на голямо количество гъсти храчки. В редица случаи допълнително се присъединяват сърбящи обриви на кожата и пристъпи на задух.

При остра форма симптомите са изразени много по-интензивно. При болния възниква фебрилна треска, съпровождаща се с главоболие и мускулни болки, слабост, втрисане и т.н. Задължително присъстват болки в гърдите, усилващи се при дишане.

Средната продължителност на това заболяване е от 2 до 4 седмици. Отличителна особеност на тази форма е, че в кратки срокове води до развитие на остра дихателна недостатъчност.

Хроничната форма не се съпровожда със специфични симптоми. Треската е с по-умерен характер. Възникват оплаквания за обилно изпотяване и безпричинно отслабване.

Болният се оплаква от усилващи се пристъпи на задух. Понякога хроничната форма се обостря с възникване на клинични проявления, характерни за острата форма.

Диагностика и лечение на болестта

Диагнозата се поставя въз основа на допълнителни методи на изследване, сред които пълна кръвна картина, в която са повишени нивата на еозинофилите, тестове за алергия.

При еозинофилна пневмония е необходимо отстраняване на контакта с провокиращия фактор. От лекарствените препарати се използват антихистамини, а в тежки случаи и кортикостероиди.