Глутамин – важен ли е за организма

Глутамин

Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества в организма. Неговата структура е изградена от 20 вида аминокиселини, от които 9 са незаменими. Това означава, че тялото не може да ги произвежда самостоятелно и затова трябва да си ги набавя чрез храната.

Обикновено повечето хора се фокусират най-вече върху тях и използват хранителни добавки, с които да си осигурят оптималното количество. Това, че останалите 11 са категоризирани като заменими обаче, не ги прави по-маловажни.

Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в тялото. Въпреки че не е незаменима, може да бъде такава в определени обстоятелства – боледуване, травма, бременност. Високото ѝ съдържание в организма не гарантира, че той винаги е снабден с необходимото количество, тъй като тя участва в множество метаболитни процеси.

Ролята на глутамина в организма

Глутаминът има няколко основни свойства – предпазва от катаболизъм и отговаря за синтеза на белтъчините. Също така играе роля и в ситнеза на BCAA аминокиселините. Освен че като хранителна добавка се използва най-често като средство, с което да се стимулира растежа на мускулната тъкан и да се подпомогнат възстановителните процеси, има и позитивни ефекти върху здравето.

Подсилва имунната система, балансираният прием на глутамин може значително да намали нивата на амоняк в организма. Хубавото е, че няма сериозни странични ефекти. Разбира се, както с всяка друга хранителна добавка, не трябва да прекалявате с количеството.

Както други аминокиселини, и глутаминът е разделен на два вида: л-глутамин и д-глутамин. Те са почти еднакви, но има различна молекулярна структура. Първият вид се среща в хранителните продукти и хранителните добавки и участват в синтеза на белтъчини, докато вторият не е от толкова голямо значение.

Може да бъде открит в разнообразни храни – яйца, царевица, бял ориз, телешко месо и други. Това не значи обаче, че не можете да се възползвате от хранителните добавки, които могат да ви помогнат да си набавите количеството глутамин, от което се нуждаете, за да бъдат тренировките ви ползотворни.

Доверете се на качеството

Всички знаем, че разновидността от хранителни добавки е огромна и затова в очите на повечето изборът на правилната изглежда като предизвикателство, което не може да бъде преодоляно. Това е така, защото много онлайн магазини не предлагат това, което твърдят, че предлагат.

На фона на тези сайтове се отличава един обаче, който може да ви накара да върнете загубеното доверие в хранителните добавки. Workout.bg е място, където продуктите отговарят на най-висок стандарт, а професионалният екип винаги е на разположение да откликне на всеки ваш въпрос.

Не е тайна, че хранителните добавки могат да бъдат изключително скъпи. Затова е важно да знаете какво купувате и защо го купувате, а доверите ли се на Workout.bg, отговорите на тези въпроси ще откриете лесно.

Както споменахме, глутаминът е от изключително значение за организма. Поради това трябва да сте сигурни, че използвате само най-доброто, за да бъдете максимално удовлетворени от избора си и от бъдещите резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *