IKEA България – СПАМ в КЪЩИ от една рекламна напаст!

Магазин IKEA в България - една голяма рекламна напаст!

Тъй като все още съм на мнение, че у нас не може да се говори за реклмен пазар. Нито има рекламни специалисти все още и това е нормално. Дължи се на народопсихологията ни и качествва, които се препредават още от Турското Робство (някои национални предатели правейки държавна измяна го наричат присъствие). Но това е една друга тема.

Мисълта ми е за това как продуктите и услугите биват нагло натрапвани на етажната собственост без това да е съгласувано най-малко с домоуправителя. За заплащане дори и не се споменава.

Днес ще говорим за жалките и нагли опити да се достигне до потребителя без да се заплаща като му се закачат по вратите каталози на ИКЕЯ (IKEA). Или казано с други думи СПАМ в КЪЩИ (израза го измислих тук и сега лично аз, позлввайте безплатно на воля и цитирайте Магистрала НЕТ ;))!

За цените на ИКЕЯ България можете да прочетете в уеб кайвето на този линк и как бива съдирана кожата на българския потребител (който го позволява, но и това е друга тема ;)). Като някои неща ще ползвам от тях, като например картинката, за което изказвам благодарности! И адмирирам тяхната смелост да пишат такива материали като горепосочения.

И така ИКЕЯ България е наела Български Пощи да разнася из различните  жилищни сгради техните каталози. Които каталози между другото са безплатни. Дотук всичко е много хубаво. Но аз като всеки потребител на Интернет не обичам да ме спамят. Обаче когато ми дойдат вкъщи да ми натрапват реклама и да ми окачват по вратите просто границата е мината отдавна.

И така имаме следния казус с различни моменти:

  • ИКЕЯ България печата каталози, хубави. Безплатни!
  • Няй-вероятно ако искаш да рекламираш в каталога трябва да си платиш и няма да е малка сумата.
  • ИКЕЯ България не е поискала разрешение за разпространение в дадената етажна собственост на нейни рекламни материали.
  • ИКЕЯ България не е дори повдгинала въпроса за такова разрешение.
  • ИКЕЯ България дори не е предложила заплащане за правото да рекламира в дадена етажна собственост.

Важен момент е, че етажната собственост не е публично място и е коректно да се заплаща право за реклама, както за външна така и за вътрешна. Много фирми като ИКЕЯ нагло спамят хората по входовете и са направени на места съоръжения за поставяне на рекламните материали и надписи да не се пълнят пощенските кутии. Това всичко са раходи за етажната собственост за създаване и поддръжка.

Хванах пощенския служител с голям ентусиазъм да се залавя да обикаля всички етажи с голям брой каталози на IKEA. Учтиво го помолих да напусне, тъй като няма разрешение, нито запитване от страна на IKEA към етажната собственост за правото да разпространява рекламни материали на нейна територия. Пощенският служител бе шокиран от това отношение. Аз го попитах учтиво дали му се плаща за разпространението на каталозите и отговора бе утвърдителен. И ми обяснява, че то било за нас, да видим какво има и на какви цени. Отговорих, че ИКЕЯ ги интересуват нас потребителите да ни интересува и аз не държа да знам какво има в магазина им. И дали го има. Но държа да се плати, както е по цял свят за право за реклама в етажната собственост! Така е коректно и професионално! И помолих служителя да напусне и като се уреди въпроса между ИКЕЯ и нашата етажна собственост да заповядат срещу съответната месечна такса за право за реклама.

ИКЕЯ България трябва коректно да прави бизнес и да поиска разрешение от етажната собственост и да заплати за правото да рекламира. Това нейно нагло отношение показва липса на всякакъв професионализъм, скатаване и безумна наглост.

One thought on “IKEA България – СПАМ в КЪЩИ от една рекламна напаст!

  1. Така и трябва да бъде както и вие сте написали, че ИКЕЯ България трябва коректно да прави бизнес и да поиска разрешение от етажната собственост и да заплати за правото да рекламира. С това нейно нагло отношение показва липса на всякакъв професионализъм, скатаване и безумна наглост.Имайки предвид колко са големи и известни се чудя как са се осмелили да го направят знаейки, че всички ще видят и разбера.Още със самото им отваряне бях там с приятелка и обиколихме на бързо, че имаше доста хора и деца предимно тичащи без никакъв родителски контрол, и има доста добри мебели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *