Има ли какво да научим от Японците?

Японска култура

Като продължение на предишната тема „за Българските и Японските традиции“, вижте това видео заснето на изпит в японско училище: как неуспелият да премине изпита бива окуражен от своите съученици до пълен успех.

Защо ви показвам това? Защото успехът ни като хора се залага там, в първите 7 години от живота ни на тази земя. За това съм писал преди и ще продължавам да пиша – ЕДНА НАЦИЯ СЕ ИЗГРАЖДА В ПЪРВИТЕ 7 ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА. Тези първи години поставят основата на мирогледа, отношението към другите и към Земята. В първите 7 години се предопределя дали това дете един ден ще отдава сили и талант в служба на обществото или ще стане егоист сеещ около себе си само разруха и страдание, за земята и себеподобните си.


Тайната е в начина, по който японците отглеждат децата си. Тя се нарича „икудзи“ и не е просто педагогика, а цяла философия, традиция (да, отново говорим за традиции!) датираща от времето на самураите. Благодарение на нея японците са водеща нация. Ето и няколко от „тайните“ заложени в тази система:

1. СЪТРУДНИЧЕСТВО, ВМЕСТО ИНДИВИДУАЛИЗЪМ.

В основата на икудзи стои споделянето между хората, сътрудничеството, взаимопомощта. В противовес на нея е западната (и българската) педагогическа система, в която се набляга на индивидуалността и разчитане на своите собствени способности.

2. ВСИЧКИ ДЕЦА СА ДОБРЕ ДОШЛИ.

На практика всички деца са желани. Това се получава, защото в Япония една майка може да бъде просто майка и това й отрежда достойно място в обществото. А за бащата е голяма нещастие, ако няма наследник. В японското семейство детето не е просто нещо планирано, по разписание, а дългоочаквано чудо.

3. ЕДИНСТВО НА МАЙКАТА С ДЕТЕТО.

В Япония майките се наричат с думата „анае“. Това може да се преведе, като „поглезя“, „защитавам“. С възпитанието се занимават именно майките, а не институциите (детски ясли и градини, както е в България). И така е било от векове. Докато детето на навърши 3 години, майката не ходи на работа. Прехвърлянето на тези задължения (да гледат детето) към бабата или дядото не е прието Япония. Сетете се сега за хилядите български деца, които едва навършили 12, 15 месеца се дават в ясли защото родителите бързат да се върнат на работа. И докато те работят, с възпитанието на детето им се занимават съвсем чужди хора, нямащи нито любов, нито правилно отношение към него…

4. ВИНАГИ ЗАЕДНО.

Децата са винаги заедно с майките си. Навсякъде. Отново, в съгласие с хилядолетна традиция, те носят децата си на кенгуру, така, както преди стотици години, майките в България са носели децата в „цедилка“ (писах за това в „за Българските и Японските традиции“) Когато детето е близо до майката, то винаги наблюдава, слуша, взима участие във всичко, което тя прави. Освен това, когато детето е потопено в биополето (аурата) на майката, то е защитено от външни въздействия, а тя може да усеща отлично състоянието му и всички негови нужди. На детето нищо не се забранява, само му се обяснява – мръсно, опа

5. БАЩАТА СЪЩО УЧАСТВА В ОБРАЗОВАНИЕТО.

С възпитанието на детето взима активно участие и бащата. Прието е това да става в семейството. Бащата ги придружава при екскурзии или разходки в парка. В увеселителните паркове често можете да видите родителски двойки, при които децата седят в прегръдките на бащата.

6. ДЕТЕТО СЕ УЧИ ДА ПРАВИ НЕЩАТА КАТО РОДИТЕЛИТЕ И ДОРИ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХ.

Японските родители учат детето да имитира поведението им. В допълнение родителите постоянно насърчават детето в неговите усилия и успехи.

7. ОБРАЗОВАНИЕ НАСОЧЕНО КЪМ РАЗВИВАНЕ НА САМОКОНТРОЛ.

В детските градини в Япония се използват практики, имащи за цел развиване на самоконтрол в децата. За целта се използват специални техники, като например „намаляне на възпитателния контрол“ и „делегиране на правомощия за надзор над поведението“. В Европа и Америка такива ситуации се третират като подкопаване авторитета на възрастните.

8. ОСНОВНА ЗАДАЧА Е НЕ ДА ОБРАЗОВАМЕ ДЕЦАТА, А ДА ГИ ВЪЗПИТАМЕ.

Основната цел на японската детска градина – това не е образованието на детето, а неговото възпитание. Фактът, че детето на по-късен етап в живота винаги ще бъде в екип с други хора, изисква да има нужната за това култура. Децата се учат да анализират конфликтите, възникнали в игрите.

Друг важен етап на обучението е избягване на съревнование и конкуренция между децата, защото в такива ситуации винаги победата на един ще е загуба за другия. А според японците, най-продуктивнoтo решаването на конфликти – това е компромиса. От древни времена в Япония се смята за достойно човешко качество способността да се избягват противоречия.

Сега разбирате ли защо тези деца на видеото съчувстват едно на друго и си помагат? Защото това е заложено в тях още от раждането. Сега, върнете се в ученическите си години и се сетете за присмеха и подигравките към по-слабите и неуспели съученици. Какво бъдеще ще имат после такива хора?

Да, Япония е нация, която пренася от век във век своите древни традиции, защото е достатъчно мъдра и далновидна за да разбере, че нещата, минали теста на вековете са доказано добри.

One thought on “Има ли какво да научим от Японците?

  1. Има и то много да научим от японците! Според мен едно от основните неща е, че там възпитанието е издигнато в култ.

    Това е основата върху която всичко се гради – от професионални качества и квалификации до личностно развитие.

    Японците отдавна са разбрали, че Съединението прави Силата. И го прилагат на практика. За съжаление у нас е само гол надпис, който е лишен от съдържание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *