Има ли смисъл да си „губим“ времето в ученето на език?

Worddio - чуждоезиково обучение

снимка: Kурс в Лондон, личен архив

Каквото и да си говорим, ученето на език не е лесна работа. Още повече, когато го учим в страна, където това не е основен език. В главата ни изниква питанката, колко ми спешно да го уча и не мога ли да изчакам да пуснат вълшебната джаджа, дето ще си я сложа в ухото и ще чувам всичко преведено на моя роден език.

Аз съм от поколението на което английският не беше заложен така интензивно в учебната програма. Започнахме в 7-ми клас с по два часа седмично. Английският беше лукс и беше запазен само за езиковата гимназия. Основно перспективите по това време, ако учиш английски, бяха да станеш учител или преводач.

Сигурен съм, че всеки един, наложило му се да учи език извън училище си е задавал тези въпроси…, аз също минах през тях, като ми се наложи да уча език на 35 годишна възраст. До тогава се справях добре и без език, но и позициите ми не бяха толкова отговорни. Изведнъж, заради кариерното си развитие осъзнах и то по трудния начин, че без поне един английски няма как да стане.

Логично потърсих най-лесния начин – платформи в интернет предлагаха да научиш езика за 3 месеца. Всичко беше така добре описано (някакви уникални методи измислени от някакви супер професори и полиглоти, десетки ревюта от хора научили английския за няколко месец), че нямаше как да не се окача. Естествено, оказа се пълна измама. Пробвах и няколко мобилни приложения, които също обещаваха, че ще науча езика само с тях, но и това не стана. Така лека полека осъзнах, че хората са различни и че да, има полиглоти, които учат бързо, но това са шепа хора и техните умения с езиците са просто талант, а не някаква вълшебна формула, която им помага да учат бързо, лесно и без учител.

За всички останали като мен, език се учи трудно, нужно е време и без учител не става!

Хората често се заблуждават, че като запишат курс по чужд език, времето което ще отделят е това за курса и писане на домашни. Всъщност важен фактор за отключването на езиковата бариера е богатството на думи, което притежаваш. Основният фокус в курса винаги е бил граматиката и културата на народа, говорещ този език. Ученето на думи е нещо за което трябва да се отдели доста време и често се подценява от учащите…, затова и резултатите не са добри. Учениците в една езикова гимназия учат по минимум 50 думи на ден, но в езиковите курсове за възрастни, това се пропуска, защото на всички е ясно, че работещите хора нямат време и това допълнително изискване може да откаже курсистите, ако наистина нямат време.

Навлизайки в дебрите на ученето на език по нормален начин, открих някои хакове, които помагат малко, но не решават проблемът кардинално. Открих и пропуски и възможности, нещата да се подобрят – така създадох и Worddio, приложение, което помага с обогатяването на езиковия запас, като основната му цел е да пести време. С Worddio учиш думи, докато правиш нещо друго, без дори да докосваш телефона. За мен беше важно това условие, защото шофирах по цял ден и нямах възможност да цъкам по телефона, неща които изискват всички останали приложения за учене на думи.

С времето, работейки все по-задълбочено по Worddio осъзнах, че онази вълшебна джаджа няма как да бъде измислена и причината е, че езика не е математика, а както вече споменах, той е дълбоко вплетен в културата и нравите на един народ. Само в една малка България имаме райони в, които хората, ако ги съберем едва ли биха се разбрали по между си. Толкова диалекти, които са в следствие от богатата история на страната ни и преплитането на много култури във времето. Английският, тръгнал от Англия и благодарения на тяхната колонизаторска политика се говори на много места по света, но на всяко едно от тях, той се е видоизменил именно заради културата и нравите на народите. Същото е и с испанския, португалския, френския и т.н. държави с развито мореплаване в миналото.

Всичко това прави почти невъзможно намирането на техническо и математическо решение. Затова вече в политиките на държавите почти по целия свят, в учебните програми е заложено изучаването на английски език от ранна детска възраст. Само след 30 години, езикът за комуникиране между народите, ще е английски. Тогава нуждата от тази вълшебна джаджа, ще е изчезнала. Нашите деца ще комуникират с връстниците си от други държави на английски. Това не означава, че ще изчезнат родните езици, не…, те винаги ще бъдат част от историята, културата и нравите на един народ.

Ако знанието на английски беше предимство за намиране на работа, то вече знанието на трети език ще е предимство. Роден и английски ще са задължителни.

Защо ученето на език е важно:

Живеем в свят, който се глобализира, пътуването е все по-достъпно и желано. Всичко това е още по значимо за многоезична Европа. Да, сега сме в пандемия, но това ще отмине, не е първата пандемия през която е минавало човечеството и това не го е спряло да пътува.

Английският вече е изискване за много професии, дори и нискоквалифицирани в сферата на услугите. Всички хора на възраст между 20 и 50, които имат слаби познания по английски, но желаят да се развиват кариерно, трябва да отделят време и да положат усилия за изучаването на езика.

Има огромни ползи за развитието на ума при усвояването на чужд език. Ученето на език води до по-голямата креативност и повишени умения за решаване на проблеми. Има проучвания, които показват, че решенията, взети на чужд език, са по-обусловени от причините, отколкото решенията взети на родния език. Това се дължи на емоционално дистанциране, което не можем да постигнем на майчиния си език.

Ще споделя и хаковете, които отрих и помагат на обикновените хора като мен при ученето на език:

Намерете си учител. Вариантите са два – груповите уроци,като предимството е, че си в група с хора на твоето ниво с които да се упражняваш. При индивидуалните уроци се напредва по-бързо и с граматика и с ученето на думи. По-скъпи са, но спрямо напредването, което се получава, може и да не са по-скъпи.

Който има възможност може да направи и езиков курс в чужбина, в страна в която езика се говори от населението. Аз ходих за месец в Лондон и следва това за още 5 седмици в Малта. Съветът ми е – направете го след преминато начално ниво, по-ефективно е и гледайте да няма българи покрай вас.

Постоянно обогатяване на езиковия запас и практикуване на езика. Има много начини за това, просто потърсете. Има групи за езиков обмен, сбирки на езикови ентусиасти и т.н. За езиковия запас има доста приложения, аз търсех специфично приложение, което да ми помага да уча, докато шофирам или докато спортувам. След като не открих създадох Worddio, което към момента е изтеглено от над 150 хиляди потребители по целия свят.

Иван Манев за Магистрала.НЕТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *