„Домът е, където го паркираш!“ или какво е да спим в палатка за кола, т.нар rooftop tent.

край лагерния огън с палатка за кола

Палатките за кола са палатки, които се поставят на покрива на автомобил посредством фабричния рейлинг или напречни греди (същите, които се използват за захващането на багажници за ски, колела, кутии и пр.).

Защо на много места в света този вид къмпингуване бива предпочитан?

Отговорът е прост- комфорт. 

За разлика от всички останали видове палатки, тези за покрива на кола имат твърд под и вграден матрак – особено за дълги периоди в природата това определено има значение.

Другата важна характеристика е сигурността, която предлагат. Грижи като окопаването на палатката при лоши метеорологични условия или притеснението за всякакви лазещи насекоми и влечуги остават в миналото.

И не на последно място- лекотата, с която се борави с подобна палатка. Разпъването/сгъването й отнема не повече от 5 мин.

Не трябва да пропускаме да споменем и друг важен компонент от концепцията за спане на покрива на кола… Вече казахме, че е удобно. Сега ще кажем и, че изглежда много готино.

Някои сухи факти:

В зависимост от размера палатка- двуместна, триместна, четириместна- сгънатото й състояние по дължина (в което „пътува“ на покрива на автомобила) ще бъде точно наполовина на разгънатото. Например триместна палатка с размери 240х 180 см в разгънато състояние, ще бъде 120 х 180 см прибрана.

Качването в палатка става посредством алуминиева регулируема телескопична стълба, която служи и като втора опорна точка.

Повечето марки палатки за коли предлагат допълнителен вестибюл, който да Ви осигури повече затворено и защитено пространство към палатката.

Когато я транспортираме на покрива на автомобила, палатката е прибрана в покривало от най-високия клас PVC с допълнителна UV защита.

Повечето палатки за кола се захващат със заключваща система за рейлинга или гредите и са съвместими с повечето големи марки за подобни аксесоари – Thule, Yakima, Hakr, Rhinorack, Inno и др.

Накратко – Домът наистина е, където го паркираш!

А Вие какво мислите за палатките за кола?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *