Интервю с Пламен Петров от Blogatstvo.com

В едно не много далечно време, когато реших да следя сериозно интересните български блогове БЛОГАТСТВО.com бе първия. Това е наистина място пълно с блогатство. Може дори да го опреличим като пещерата на Али Баба пълна със съкровища.

Разбира се това съкровище си има и пазач, който се грижи да е добре подредено и отбрано :)!

Уважаеми читатели, представям ви Пламен Петров – пазителя на Блогатството в Българското интернет пространство.

Здравей Пламене, представи се с няколко думи за читателите на Магистрала НЕТ.

Само с няколко думи и в Twitter не мога… все пак съм блогър.

Още не ми е омръзнало да се титулувам „Професионален Аматьор“. Поради простата причина, че още съм си прост – а и все още е вярно твърдението, че „Титаник“ е бил построен от професионалисти, а Ноевия ковчег – от аматьори.

Представянето ми в ролята на застрахователен консултант май ще е най-кратко. Още се уча – а при мен хубавите неща (почти) винаги стават бавно.

Каква според теб е ролята на информацията от Интернет за избор на стоки и услуги?

Все по-голяма.

Преди – ако ти трябваше някаква стока – питаш първо приятелите. И сега е почти същото – питаш първо приятелите във Фейсбук. Нищо ново под слънцето…

Ако направим паралел с времето преди 10-ти Ноември 1989г. Сега по-лесно ли е да изберем продукт или услуга?

И да, и не…

От една страна е по-лесно. Щото едно време почти нямаше избор. Имаше само един вид кисело мляко, например… (но, честно казано, не съм убеден, че наистина ни трябват 88 вида кисело мляко… колкото сигурно са сега).

От друга страна, сега е по-трудно да избереш КАЧЕСТВЕНОТО. Именно защото има голям избор – и всеки твърди, че неговото гардже е най-хубавото… (Току-що осъзнах колко малко хора, от тези, дето въобще ще ми прочетат великите мисли, ще са чели „Най-хубавото птиче“… но пък сигурно са слушали Джъстин Бийбър, примерно…)

Трябва ли според теб потребителя да прави компромис с некачествен продукт или услуга?

Зависи. Ако цената е от значение – компромиси винаги има. Макар че съм срещал и скъпи – и въпреки това – некачествени продукти, а и услуги.
Бих казал, че винаги трябва да се прави разумен избор. Но разумния избор сам по себе си включва и това да си сгрешил поне няколко пъти преди. За да има от какво да се поучиш…

Кои са твоите 5 големи изисквания, когато избираш продукт?

Никога не съм имал точно такава класация, но мога да я направя „в движение“:

1. Да е това, което търся.
2. Да струва толкова, колкото бих се съгласил да платя.
3. Да ми бъде продаден професионално. (Все повече държа на това, особено след като самият аз се занимавам с продажби).
4. Да включва и допълнителна екстра (за която не съм се сетил, тръгвайки да го търся).
5. Да съм получил предварително положително мнения (отзиви, рецензии) от познати – относно въпросния продукт.

Кои са твоите 5 големи изисквания, когато избираш услуга?

Същото е като при продуктите. Бих добавил само, че при услугите ми е още по-важно отношението на т.нар. „обслужващ персонал“ – продавачи, консултанти и т.н. Винаги се дразня от фалшива любезност или откровена („балканска“) простащина.

За последното мога да дам и скорошен пример. Отивам на рецепцията на четиризвезден хотел и се оплаквам, че вратата на банята в стаята (която споделях с мой колега – бяхме на бизнес семинар) не се затваря. Беше се подула от влагата. И отсреща един „гьон“ – в ролята на рецепционист – ми отговаря с най-невъзмутимия си тон: „Ми аз к’во да направя?!“.

Ами… обясних му.

Според теб трябва ли един продукт или услуга, който е представен добре офлайн да притежава и онлайн присъствие?

Важното е и двете да са адекватни, т.е. да отговарят на действителността.

Случвало ми се е да ходя за ягоди с голяма кошница. Прочиташ в нета суперлативи за даден продукт или услуга, но „наживо“ нещата се оказват малко като в оня виц – „не били компютри, ами компоти“…

За съжаление, по нашите географски ширини, все още масовия търговец счита за нормално да попрекали със суперлативи – в онлайн рекламата. И хич не му пука, че това всъщност са си откровени лъжи…

Но не мога да не кажа, че се засилва и „западното“ мислене у много фирми и отделни търговци. Ще ми се да се ускори, някак си, този процес, но още не знам точната рецепта…


Би ли избрал онлайн вариант на офлайн услуга и защо?

Не съм сигурен, че разбирам напълно въпроса. Но определено бих – ако ми пести време, преди всичко.

Едно време страшно ме нервеше да чакам на опашки – за да си платя тока, парното и пр. Или в банка – за да внеса или изтегля пари.

От години вече правя всичко това на 99% онлайн. И определено това е начина. Макар и тук да има уникални „български“ изобретения… (Някои банки имат много странни виждания за електронния подпис, примерно).

Често пъти потребител опитва да реши дадени взаимоотношения, най-често за услуги в България, но почти винаги има нарочно поставени пречки или скрити подводни камъни.
Според теб дали трябва да се прави компромис и да се спести това на интернет аудиторията?

Не трябва да се пести нищо! В смисъл, че когато някой се е отнесъл зле с нас – като клиенти – това трябва да стигне до колкото се може повече хора. Чрез социалните мрежи, предимно…

Но аз съм застъпник и на обратното поведение – да сме толкова гръмогласни и когато сме доволни от даден продукт или услуга.

Българския бизнес заслужава и двете. За баланс. А и за разстеж и естествен подбор…

Рано или късно лошото обслужване носи ясни финансови негативи.

Смяташ ли, че Договорите за услуги в България трябва да са балансирани по отношение на потребителя?

Без да съм експерт в тази област, смятам че новите ни („европейски“) закони все повече наблягат на това.

Теоретично, имаме и институции, които да бранят интересите на клиента. Сещам се за за поне две такива…

На практика, обаче, не съм напълно убеден доколко са ефективни (никога не съм се обръщал към тях лично), но дори и да са – всяко добро нещо може да бъде направено още по-добро и по-ефективно.

Какво би направил, за да подпомогнеш свободния избор на стоки и услуги?

Като блогър вече го правя – не си мълча. Нито когато съм недоволен, нито когато нещо или някой ми е направил добро впечатление…

Опитвам се да бъда обективен, но истината е, че хората винаги се ръководим повече от емоциите, отколкото от „здравия разум“.

(А и блогърите сме хора…)

Какво би посъветвал всеки потенциален потребител на стоки и услуги преди да направи покупка или да подпише Договор?

Тук вече мога спокойно да говоря и от позицията си на застрахователен консултант: НИКОГА НЕ ГЛЕДАЙТЕ САМО ЦЕНАТА!

Най-лесно е да се избере най-евтиното, но е и най-логично да има основателна причина това нещо да струва толкова евтино.

Обикновено причината може да бъде открита в т.нар. „дребен шрифт“ (ако става въпрос за договор). Но във всеки случай е препоръчително да си направим сериозно (маркетингово) проучване.

А понякога трябва просто да оставим нещата в ръцете на професионалистите.

(Друга „българска“ черта е да разбираме от всичко – и после да си бием главата в стената, че сме пропуснали нещо важно… просто защото сме невежи в дадената област).

Какво би пожелал на читателите на Магистрала НЕТ?

Да излязат на светлото! Да не си мълчат. Да бъдат откровени и – доколкото е възможно – справедливи. Обективни…

А също и да не виждат само черните точки върху всичко наоколо. Защото всеки от нас – по един или друг начин – е и от двете страни на тази барикада.

4 thoughts on “Интервю с Пламен Петров от Blogatstvo.com

  1. Благодарим за това хубаво интервю,което споделихте с нас.Съгласна съм, че обикновено причината може да бъде открита в т.нар. „дребен шрифт“ какво често се и случва в самите договори,които така и на четем подробно, за което после съжаляваме. Но във всеки случай е препоръчително да си направим сериозно проучване когато тръгнем да действаме.А понякога трябва просто да оставим нещата в ръцете на професионалистите.Все пак нали затова им плащаме.

  2. Интернет за мен и както е споделено в интервюто придобива все по-голямо значение.Искам да споделя един много добър почин който разбрах на скоро.Става въпрос за правата ни като потребители.Както знаем логиката е следната:Не можем да знаем дали правата ни са накърнени при условие, че ние самите не си ги знаем.Ето тук идва важната роля на интернет и на информацията която трябва да получим от там.Виждам все повече хора по учреждения,болници и други институции който отиват добре подготвени и информирани за правата си.Дано най накрая да се сложи край на онази позната на всички ни реплика „Съгласно член 1234 сте виновни“

  3. Моите поздравления са пък за избора на блогър.Гръмогласно и с две ръце препоръчвам Blogatstvo.com – един блог списван с много сърце,емоция и дълбока сензитивност на един невероятен, емоционален и широко скроен човек!

  4. Поздравления към автора на въпросите в интервюто – интересни и практични.
    Очаквам с интерес следващи интервюта.
    Успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *