Как да бъдеш инфлуенсър за пример?

как да бъдеш инфлуенсър за пример

Маркетинг на влиянието (от английски Influence Marketing) напоследък е предпочитана стратегия от компании, които целят да грабнат своята аудитория с ненатрапчив и агресивен подход. Така потребителите не се чувстват облъчени от рекламни съобщения, а следват влиятелни персони по свое желание и при това го правят изключително усърдно.

Онлайн инфлуенсърите работят не само за промотиране на брандовете, те са активни и при популяризиране на ежедневието на известните личности и на различни експерти.

Следвайте тези 24 стъпки, за да се превърнете в опитен инфлуенсър:

1. Създавайте съдържание, което е полезно, разумно и сериозно. Всички стари теми, които се въртят в информационното пространство, имат потенциала да бъдат извадени наново, да бъдат разгърнати в дълбочина, да предизвикат сензация. От вас зависи да го направите, а това става с четене, учене и много търсене.

2. Вкусът на публиката трябва да се познава добре. Ако знаете какво иска тя, веднага ще им го дадете. Използвайте социалните мрежи, за да проучите очакванията чрез вашите постове. Обратната връзка винаги е важна!

3. Бъдете с широк кръгозор, не се концентрирайте само върху вашата фирма и само върху вашите продукти. Лансирайте ги премерено, нека полезното съдържание преобладава пред промоционалното. Удачно е да подчертавате предимствата си пред останалите, но не и да разчитате само на такъв вид маркетинг. Нека хората четат за всичко, което би им влязло в употреба.

4. Бъдете автентични – винаги! Гуруто на социалните мрежи Ким Гарст често говори за значимостта на истината в публикациите, в онлайн мрежите. Бъдете честни, реалистични, не подвеждайте хората, не създавайте предпоставки да загубят доверието си във вас.

5. Качеството е по-важно от количеството. Последователите ви трябва да са наистина с вас, да комуникират с вас, да се интересуват от мнението ви. Няма много смисъл от кухи лайкове.

6. Изразявайте позицията си. Трябва да имате способността да изказвате лаконично виждането си по въпроси, които са актуални или са повдигнати от потребителите. Не се крийте в ъгъла и не се страхувайте от евентуалните реакции. Много по-добре е да има хора, които не ви харесват заради убежденията ви, от колкото никой да не е чул за вас.

7. Информацията е всичко! Бъдете в крак със случващото се, следете социалните събития и новини, и не само.

8. Не избягвайте участието в различни групи и онлайн платформи. Така възможността да се свържете с нови хора, които да се превърнат във ваши последователи, се увеличава.

9. Да си социално активен, означава да го правиш и офлайн. Не загърбвайте живота си извън мрежата. Посещавайте обществени места, изяви, конференции, където да обмените опит с други инфлуенсъри, а и да се покажете на света.

10. Авторитетни сайтове и блогове трябва да присъстват под някаква форма и във вашето съдържание. Може да ги цитирате, или да правите сравнения, анализи – читателите ще бъдат респектирани.

11. Усъвършенствайте уменията си – всичко идва с практиката. За да се превърнете в квалифициран експерт във вашата област, то трябва да се развивате непрекъснато.

12. Сферата, в която сте, също подлежи на непрекъснати промени. Следете ги, като по този начин се превърнете в надежден източник и за околните, разпространявайки новостите.

13. Определете много тясно вашата ниша. Обикновено бизнесът прави това в началото, но изглежда трябва да има още по-сурово отсяване, защото само в малки водоеми се ловят лесно големи риби. Впоследствие бихте могли да разширявате обхвата си, стига да поискате.

14. Образовайте се ежедневно, четете, информирайте се, бъдете активни и ще разширявате знанията си нон-стоп.

15. За да бъдете лидер във вашата област, съдържанието ви трябва да е оптимизирано по съответните ключови думи, които се свързват с нея и да се класира на топ позиции в популярните търсачки.

16. Контактувайте с други инфлуенсъри. Нали сте чували приказката, че хората са такива, каквито са приятелите им. Има нещо вярно в това!

17. Фокусирайте се върху визитката си и отличното представяне, а след това очаквайте възвръщаемост. Обратното не може да се получи, независимо колко усърдно работите в посока да продавате стоките си.

18. Използвайте допълнителни ресурси за реклама. За да се сдобиете с по-голяма популярност, определено трябва да помислите за канали, които да ви подпомогнат в този процес. Проучете добре стандартните методи, но се насочете и към нестандарните.

19. Не се ограничавайте само с вашето авторско съдържание. Споделяйте полезни статии и от други източници, което ще оцени високо от аудиторията.

20. Ако сте готови да напишете книга, направете я в електронен вариант. Писането на книга е най-добрият начин да се утвърдите като експерт във вашата област. Ако тя е онлайн, ще се споделя по-лесно от потребителите и ще достигне до повече хора.

21. За да сте винаги на върха и една крачка пред другите, създайте си Гугъл сигнали за различни важни ключови думи. Така ще се информирате бързо и лесно за всичко, което е необходимо да знаете.

22. Организирайте и предлагайте безплатни онлайн събития, които биха могли да бъдат проследени на живо. Чудесен начин да попълните имейл списъка си, да изградите своя авторитет и да разпространявате това, което прецените за важно.

23. Анкетите са резултатен инструмент, който ще ви носи ключови изводи за отрасъла, в който се развивате. Нека вашите читатели се чувстват ангажирани и ценени, участвайки в подобни проучвания. Винаги търсете обратната връзка.

24. Насърчавайте и вдъхновявайте последователите си, което може да окаже влияние и върху техните успехи. Всички сме чували онази мъдрост: Ако дадеш риба на гладния, той ще е доволен за ден, но ако му покажеш как се лови риба, ще е сит до края на живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *