Как Теленор изнудва хората в България!

Теленор и Глобул една стока

Пословично е „отношението“ на мобилните оператори у нас. И то независимо дали е с чуждо участие или „чисто българско“ такова. Теленор не остана по-назад. Дори и с невъоръжено око се вижда картела и договорките между мобилните оператори.

Още, когато бе Глобул потребителите в България направо пропищяха от подхода и отношението на компанията.

Със „ставането“ на Глобул Теленор тази традиция в скубането на българския потребител бе надлежно продължена и поддържана. Новите чужди собственици бързо се ориентираха в побългаряването на услуги и продажби на устройства на безумни цени.

Това разбира се не подмина и предплатените услуги, чиито условия и характеристики бяха променяни във времето по такъв начин, че да става все по-трудно тяхното ползване. И промяната доведе до премахване на възможността за закупуване на ваучъри от различни търговци и места в страната. Теленор направиха, така че да се прави зареждане само и единствено в техен център.

Тази „невероятна иновация“ определено цели повече продажби на продукти и услуги на място с уникално омайване от страна на „консултантите“ в магазините на компанията. Разбира се това не доведе до очакваното увеличение на продажбите защото българина малко по-малко се събужда и вече много от триковете на компанните за мобилни услуги не работят. Тази нова реалност налага и нови хитри подходи ;).

Едно от интересните условия е ако не сте зареждали ваучъра поне с 6 лева в последните 6 месеца вие губите номера и трябва да се съгласите да сключите абонаментен договор ако държите на номера си.

Конкретният случай с който се сблъсках касае точно въпрос с предлатена услуга.

Става дума за карта с номер, която в последните 6 месеца е зареждана поне веднъж на стойност 10 лева. Теленор твърдят, че няма такова нещо и  номера е спрян. Това е интересна ситуация, тъй като преди няколко дни той се ползваше без проблем, дори можеше да се набира.

Когато поисках да заредя картата ми се каза, че не може.

Обясних, че държа на номера, който се знае от много хора и от центъра в Ринг Мол в София ми казаха, че ако е така то това може да стане само и единствено на абонаментен договор.

Управителят ме обиди директно като каза на колежката си да поеме друг клиент сякаш мен ме няма, а той щял да продължи с мен тъй като, цитирам  – „Виждам, че нещата ескалират. Моля те иди да обслужиш другия клиент.“ Този „професионален“ разговор стана без никакво отношение към мен.

И така този така „професионално обучен“ управител дойде и ми обясни, че номерът е загубен и ако желая да го ползвам то следва да се подпише абонаментен договор или да се избере друг номер, който да се ползва с предплатена услуга.

Аз му предложих да звънне на по-висшестоящ от него и да се обсъди казуса.

Управителят категорично отказа с мотива, че това са процедурите.

Аз му отговорих, че процедурите се променят и бизнеса следва да се адаптира и да решава случаи, а не да има императивно отношение към потребители и клиенти.

Въпросният управител обясни, че на никого нямало да се обажда, тъй като познавал отлично процедурите.

Тъй като се сблъсках с тази стена му обясних, че ми се струва много странно как така може да се обезпечи същия номер да се ползва с абонаментен договор, но с предплатена услуга не може?! Обясних, че в 21-ви век не мога да приема не мога или невъзможно при наличните технологии. Също така споделих мнение, че това очевидно е изнудване, така че клиентите да бъдат принудени регулярно да плащат абонаментна такса. И този подход цели да се поддържа минимален брой предплатени услуги.

 Според управителят не било така, било набор от процедури. 🙂

Не зная какво трябва да стане у нас, за да можем да ползваме нормално мобилни услуги и устройства на цени, които не са неколкократно завишени.

Очевидно „чуждестранните инвеститори“ ни смятат за ахмаци и си правят каквото си искат у нас, което може да се види от всякакви банки, мобилни оператори, енергоразпределителни и водни дружества, ТЕЦ-ве и др.

Това разбира се получава поради корупционни практики у нас и робския манталитет на българина. Позволяваме го и разбира се чужденците трябва да са луди, за да не се възползват.

Уважаеми потребители, търсете си правата и в никакъв случай не оставяйте нещата така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *