Какви подаръци за кръщене се подаряват

Подаръци за кръщене

Кръщенето, след сватбата, е един от най-ценените моменти в живота на един човек, тъй като в този момент, той се встъпва пред Бог, като приема Неговия Син и пратеник като част от себе си. Това да се кръсти един човек означава, че той оставя старите грехове назад и поема по един нов и по-светъл път. 

Какво се прави по време на кръщене

Преди кръщенето има някои неща, които миряните трябва да приготвят, като задължително е да се приготви сапун, нова кърпа и дрехи за кръщавания човек. Когато се кръщава дете, без значение неговата възраст, се подаряват нови дрехи.

Подаръци за кръщене

Самото кръщене започва с молитва към Господа, да освети мястото и да уважи момента, като той присъства в встъпването на кръщелника пред него самия. След първоначалната молитва за прошка и благословия, свещеника започва да чете от Божието слово, като встъпителните сегменти споменават името на кръщелника.

Ако се кръщава невръстно дете, което не може да отговаря само за себе си, то тогава ролята на кръстника е да отговаря вместо него. Като негов представител, кръстника трябва да повтаря и чете от словото, това, което свещеника и традицията на Църквата повеляват.

След самата молитва се започва самото кръщаване, което се случва във вода, може да е с пълно потапяна или само частично измиване на крайници и главата. Нужно е и да се вземе коса от кръстения, като това взимане символизира жертвата, която кръщелника отдава пред господа, за да покаже неговата съпричастност към жертвата на Господния Син.

Кои подаръци са задължителни

Задължителните подаръци за кръщене са дрехите, кърпата и сапуна, като е напълно допустимо и да се подари вино. Тези подаръци се предават на кръщелника от кръстника, като негова е отговорността да подпомогне встъпването на новия християнин във вярата.

Дрехите символизират причастието на Господния син в тялото на човек, като се смята, че Иисус Христос има вече ново тяло, и че „носи” нова кожа. Това разбира се, обявява, че вече кръстения човек е част от бога и получава неговата закрила и може по-ясно и лесно да вижда и да се води по Неговата вечна светлина.

Кои подаръци за кръщене са препоръчителни

Единствените задължителни неща биват покрити от самия кръстник или родителите на кръщелника, като препоръчителните са вещи, които ще служат на детето или кръщелника в новия, вече поет от него път. Подобни подаръци могат да бъдат дрехи, риза, чорапи или цели комплекти за момчета и момичета.

Могат и да се подаряват кръстове, златни или сребърни, както и да се подари Библия, която да помогне на новокръстения да постоянства в своята вяра в Бога и неговата саможертва за нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *