Клиентът на Виваком – балък или шаранче?

Виваком с ново двайсе за клиентите

Виваком гледа да не остане по-назад от М-Тел и Глобул по отношение към клиентите си или към различни номерца, които им прави.

Тази марка няма да коментирам как много прилича на Vivacom по фирмени цветове, име и лого. Дали е кражба или не, нека юристите да кажат.

Конкретният случай е с нов клиент на българскя Виваком /както е хоби у нас всичко да се побългарява и разбрали недоразбрали, но го правиме :)/, който подписва едногодишен договор на абонаментен план VIVACOM UniCall XS. Договорът е подписан на 11-то число от месеца.

Клиентът си е направил сметката за неговото потребление и 6 дни след датата на подписване /на 17-ти/ се оказва, че дължи 9 лева потребление?! Интересното е че е говорено само в рамките на минутите, които са посочени в плана, а именно няколко минути към фиксирани мрежи /60 минути по план към фиксирани мрежи/, в рамките на минутите към мобилната мрежа на Vivacom /50 минути по план към фиксирани мрежи/ и в рамките на минутите към други мобилни мрежи /10 минути по план към фиксирани мрежи/.

При обаждане на оператор на тел. 123 изведнъж се оказва, че минутите били много по-малко и били свършили?! Оказва се, че имало един термин едномесечни отчетни числа. Тези така наречени числа по условията на плана, които можете да видите по-долу са цитирам „Едномесечните отчетни числа на БТК могат да бъдат на датите 1, 8, 15 и 22“. Обърнете внимание на израза могат да бъдат. Тоест се разбира, че могат и да не бъдат тези числа и като клиенти на Виваком да сме неприятно изненадани.

Ситуацията се изяснява с оператора по следния начин – подписваме договор на 11-то число. Клиентът попада  в отчетен период /по думите на оператора/ и от 11-то число до 22-ро е засечен с първа фактура!? Пълен шок!!! Не след 1 месец а след 11 дни?! Като за този период пропорционално са му разпределени различните квоти безплатни минути. Обясненията продължават, че след 22-ри всичко щяло да си бъде „нормално“ и отстъпките и безплатните минути щели да бъдат пълни?!

Сега, аз не съм юрист обаче все си мисля, че подпиша ли договор на 11-то число с валидност 1 година, то този договор е в сила до следващта година до 11-то число, а не до 22-ро. И разбира се сметката трябва да бъде засечена на 11-то число всеки месец.

И за капак да добавим, че при подписването на договора тази „малка подробност“ не бе уточнена от служителя на Виваком. Изненадата бе пълна.

В резюме се получава следната ситуация:

 • Подписва се договор на 11-то число.
 • Виваком не смята за необходимо да уточни, че има отчетни дати с клиента при подписването на договора.
 • Виваком си избира дати /при това с опция за промяна/ и си ги засича, както и е удобно. А не както е по подписан договор.
 • Безплатните минути и други добавки се разделят пропорционално БЕЗ да се уведоми клиента.
 • Получава се подвеждане на клиента.

Не зная дали е измама, недоглеждане или укриване, но при толкова мениджъри в една компания като Виваком съм склонен да мисля, че е умишлено!

Както са го подкарали Виваком следват добре познатия път на отношение към клиенти по примера на М-Тел. Засега е с по-малки крачки, но съзирам опити за наваксване.

Ето и Специалните Условия на абонаментен план VIVACOM UniCall XS, копирани от сайта на Виваком /за да не ги променят/.

Специални правила и условия:
1) При нова активация, без закупуване на субсидирано устройство, е необходимо да се заплати съответната цена на стартов пакет от 15.00 лв. с ДДС. Предплащането се възстановява във втората фактура, след заплащане в срок на първата фактура, а ако тя е на по-ниска стойност, остатъка от него ще се приспада от следващите фактури, до пълното му възстановяване.
2) Тарифирането е на секунда. Минималната продължителност на разговор е 60 секунди, след това разговорът се тарифира на секунда.
3) Трафик на данни се тарифира на 1 KB.
4) Включените минути/MB не могат да се използват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера 0700 или в роуминг. Неизползваните минути/MB не се прехвърлят за следващ месец.
5) В случай на промяна на тарифния план, неизразходваните услуги от стария не се прехвърлят. Ако промяната на тарифния план е по време на започнал отчетен период, включените услуги в стария и новия тарифен план се предоставят пропорционално, спрямо дните, в които е използван всеки един от тях. Ако клиент е надвишил пропорционално изчислените включени услуги по стария тарифен план, те ще бъдат таксувани и няма да бъдат преизчислени според новия тарифен план. Потреблението осъществено в деня на заявяване на промяната, ще се таксува според стария тарифен план, а ако не са изразходени предоставените включени услуги по него, потреблението ще черпи от оставащите включени услуги.
6) За периода от активацията/подписването на договора до датата на първото отчетно число абонатът заплаща пропорционална част от месечния абонамент, съответстваща на броя на дните, в които са му предоставяни услугите. За същия период абонатът ползва съответната пропорционална част от услугите, включени в месечния абонамент. Едномесечните отчетни числа на БТК могат да бъдат на датите 1, 8, 15 и 22.
7) Алтернативните фиксирани оператори със свързаност с мобилната мрежа на VIVACOM са: Кейбълтел, Интеруут България, Спектър Нет, Мобилтел – фиксирана мрежа, Космо България Мобайл – фиксирана мрежа, Евроком, Некском България, Ай Ти Ди Нетуърк, Транс Телеком, Орибтел, Скат ТВ, Вестител БГ, Интербилд, Нет Ис Сат, Глобъл комюникейшън нет, Телеком 1, Източна телекомуникационна компания, Голд Телеком България, Варна Нет и Интербилд.
8) Минималната продължителност на договора е 1 годинa.

8 thoughts on “Клиентът на Виваком – балък или шаранче?

 1. Theodorus, в случая търсиш под вола теле. Всеки път, като съм си купувал карта от Виваком, са ми обеснявали за тия отчетни дати. Просто до първото зануляване получаваш пропорционален абонамент и пропорционални минути.

 2. Да бе ясно, че БТК държи шахтите заради еновременшния монопол :). Само дето сега не сме „едно време“ :). Нещата трябва да се развиват :). В страната монполите както се наричат са държава в държавата. При това без никакъв контрол.

  У нас е практика да има винаги както се казва на жаргон „врътка“.

  За логото и името на компанията няма какво да спорим – фактите са си факти :).

 3. БТК държи шахтите, заради едновремешния монопол. Нормално е да ги държи, ти ако беше на тяхно място щеше ли да го направиш?
  За логото ли спорим, или за сметката и частично ти плащане все още 🙂

 4. Свилене, „пич“ :). Виваком може да е всичко друго, но не и нормална компания. БТК държи шахтите и умишлено забавя развитието на доставчиците на Интернет навсякъде в страната. Да не споменавам краденото име, лого, шрифтове и цветове.

  Попрочети малко повече за тази „нормална“ компания и тогава коментирай!

  Ето ти няколко линка тук, тук и тук.

  Ако това не ти е достатъчно ползвай Гугъл!

 5. „В нашата мила родина“ …..защо всеки продължава да го повтаря това нещо и да си мисли, че само тука е така. Я пич ми кажи, ако отидеш да си пуснеш интернет на която и да е фирма, абсолютно няма значение коя. Отиваш да речем на 20-то число в месеца, оттука те оставям ти да решиш колко ще платиш. Защото аз като си пусках интернета в Русе към местната кабеларка си платих чинно като поп за 10-те дена интернет 20лв. за цял месец. Ами честно да ти кажа предпочитам частичното плащане на нормалната компания, от грабежа на някой неизвестен…

 6. Joro, принципно съм съгласен с теб. Има едно НО :). А именно никога, когато съм подписвал договор за каквато и да е услуга не ми е изтичала сметката на друга дата освен на тази, на която е подписана на договора :). Една компания като Рибаком може да отчита когато си иска и през 2 дена 🙂 и каквото си иска. Идеята е че има договорен ангажимент между две страни НА ОПРЕДЕЛЕНА ДАТА. Ясно е че в нашата „мила родина“ договора се тълкува, както дявола чете евангелието и разбира се потребителя винаги от губещата страна. Така че може да е в мен проблема 🙂 /че не са погледнати нещата подробно/, ама може и да не е :).

 7. Не виждам какъв е проблем в случая.
  Информацията е налична на сайта и не виждам какъв е проблем.
  Има фиксирани дати за отчитане и според това кога ставаш клиент, попадаш в една от тях. От дата на активиране до първата ти фактура всички е пропорциалнално – такса и включени услуги.

  Ти попита/поинтересува ли се в магазина аджеба кога излиза фактура и т.н.? При положение, че информацията ти е подадена на сайта, предоставя се в магазин и от операторите, не виждам кой друг освен теб самия е виновен.

  Хайде успех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *