Ландшафтен дизайн в градината – как да се справим сами

Ландшафтен дизайн е нещо като висш пилотаж в градинарството. Неслучайно той влиза и в обучението по дисциплини, свързани с ландшафтната архитектура. Той се състои от редица техники за съчетаване на отделни елементи в изграждане на цялостен хомогенен проект. Има своята роля и в градинарството, където се използва за създаване на градини с уникална естетика, съобразена с всички приложими функционални особености.

Искате да се докоснете до магията на детайлния ландшафтен дизайн в градината и да се запознаете с няколко техники и принципи за прилагането му в изграждането на красив двор? В следващите редове сме събрали някои практически насоки от ландшафтно естество, които специалистите в озеленяването прилагат.

Ландшафтен дизайн в градината според нейните индивидуални особености

Всичко започва с един добър анализ, на базата на който следва да се направи планиране и проектиране на съответния ландшафтен дизайн в градината.

Вижте добре с какво разполагате. Опитайте се да направите мащабиран чертеж, с помощта на подходяща програма. Това ще ви помогне да си представите визуално вашето празно платно, върху което да започнете да рисувате.

Според големината на площите помислете колко и каква растителност е подходящо да засадите. Обмислете къде ще има тревна настилка, откъде ще се минава и има ли нужда от прокарване и отделяне на пътечка.

Добре е да разделите площта на зони, както го правят професионалните фирми за озеленяване като UniGarden-bg.com. Изберете фокусна точка – място, върху което да акцентирате с нещо уникално. Добър пример за такава са алпинеумите, градинските водопадчета, цветните арки и други подобни декоративни акценти.

Ако разполагате с малка площ се ориентирайте към растения, които няма да създадат задушаваща обстановка – не избирайте прекалено високи и буйни такива.

Подберете конкретните видове и сортове и ги разположете, мислейки за осветеността и хидратацията, които изискват.

Не забравяйте да помислите и за поливната система, защото този въпрос е добре да се реши още преди да се премине към засаждане на цветята, дърветата, храстите и тревата.

Конкретни техники за ландшафтен дизайн в градината

Може да изберете подходяща тема за своя проект – максимална близост до природата, аромат, цвят, алпийски релеф, тропическа градина – вариантите са много. Използвайте повтарящи се елементи на ключови места в градината за създаване на усещане за ритъм и баланс.

Помислете за цветовата палитра, която искате да гоните. Преценете дали търсите симетрия или асиметрия. Може да направите и целенасочено комбиниране на двата подхода.

Използвайте пространството във височина. Вертикалното озеленяване е доста модерно напоследък и много лидери в озеленяването като UniGarden-bg.com го предлагат като идея и услуга. То е и доста практичен вариант за малки градини, където пространството е ограничено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *