Лазерна епилация – има ли странични ефекти

Лазерната епилация е изключително популярна процедура сред хората, които търсят решение на своите проблеми с окосмяването. Предимството на този метод е, че е по-перманентен от останалите. Използването на лазер за премахване на окосмяването работи по много прост начин – лазерната светлина нагрява кожата и предотвратява растежа на нови косми от косъмните фоликули.

Преди да се подложат на процедурата, обаче, хората трябва да бъдат наясно с някои от страничните ефекти на лазерната епилация, както и да се запознаят с някои от митовете, които вървят с процедурата.

Безопасна ли е лазерната епилация

По-голямата част от хората, които се подлагат на тази процедура, твърдят че лазерната епилация е безопасна и поносима. Засега не са открити дългосрочни рискове за здравето, свързани с процедурата.

Въпреки това, някои хора може да изпитат минимални странични ефекти след лазерната епилация. Препоръчва се на всеки, който е решил да се подложи на тази процедура, да помоли своя дерматолог за проба върху малка област от кожата си, за да се види как ще реагира тя на процедурата, преди да бъде извършена върху по-голяма област.

Хората, които желаят да се подложат на лазерна епилация, трябва винаги да посещават висококвалифициран практикуващ лекар.

Болезнена ли е лазерната епилация

За период от няколко дни след процедурата, третираната кожа може да стане зачервена и чувствителна. Много хора описват чувството като близко до изгарянето от слънце. Самият процес, обаче, в повечето случаи е безболезнен.

Странични ефекти от лазерната епилация

След лазерната епилация могат да се появят няколко различни странични ефекта. Повечето подобни ефекти са дребни и временни. Ако някой изпита по-дълготрайни странични ефекти, се препоръчва да се консултира със своя дерматолог.

1. Зачервяване и раздразнение на кожата

Лазерната епилация нарушава фоликулите на косъма. Тялото реагира на това и много хора получават зачервяване и раздразнение на третираните зони. След процедурата кожата може да ви засърби или да стане по-чувствителна, а в някои случаи дори да се подуе.

Симптомите в повечето случаи са краткотрайни. Подложената на процедурата част от кожата може да изглежда близка до кожа, която току що е била подложена на кола маска.

Раздразнението би трябвало да се облекчи след първоначалната реакция, което най-често се случва в рамките на няколко часа от процедурата. Подуването и зачервяването могат да бъдат спрени с охлаждане и лед.

2. Работи ли наистина

 Лазерната епилация е наистина ефективна процедура и в повечето случаи постига желания резултат, който е перманентно обезкосмяване, както и значително ограничаване на окосмяването и растежа на косъма.

След първата процедура, много хора ще се радват на обезкосмяване само в рамките на няколко месеца. Космите постепенно ще пораснат отново, макар и в повечето случаи да са по-тънки, по-леки и по-малко забележими от преди.

При много хора ще са нужни многократни сесии, за да бъде постигнат по-постоянен или задоволителен резултат. Косъмът ще расте по-лек и по-тънък с всяка следваща процедура. След достатъчно такива, косъмът може дори да престане да расте.

Нужно е да се отбележи, обаче, че лазерната епилация може да е по-ефективна върху тъмни косми. Хората с руси, червеникави или сиви косми може да не забележат значителна промяна, тъй като светлината на лазера се привлича от тъмни косми и често тя не е успешна върху светли такива.

Лазерна епилация по време на бременност

 Експертите не препоръчват лазерната епилация на жени, които са бременни. Причината се корени в това, че учените не са провели достатъчно изследвания върху хора, за да докажат безопасността на лазерната епилация по време на бременността.

Бременността причинява хормонални промени в тялото на жената. Това често може да причини допълнително окосмяване на нежелани места. Макар и това окосмяване да е смущаващо, космите в повечето случаи падат сами.

Краен резултат

Лазерната епилация е безопасна и ефективна за по-голяма част от хората, стига да бъде извършена правилно. Може да отнеме многократни процедури за пълно премахване на космите и невинаги перманентното обезкосмяване е гарантирано.

Някои хора могат да изпитат леки странични ефекти след процедурата, като зачервяване, подуване и раздразнение на кожата. Ако някой забележи каквито и да е признаци на кожна инфекция, се препоръчва да посети лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *