‘’ЛЕПИЛО ЗА МЕСО’’ ( „MEAT GLUE“)

В месната индустрия се влага‘’ЛЕПИЛО ЗА МЕСО’’ („MEAT GLUE“) при шунките, филетата, пилешките хапки ‘’Chicken nuggets’’, пуешки хапки, салами, бургери, рибни ‘’пръсти’’, морските храни и сурими продуктите т. нар. ‘’лепило за месо’’, което не е одобрено официално в ЕС като хранителна добавка. ‘’Лепилото за месо’’ съдържа тромбин и фибриноген, които се добиват от кръвна плазма. Активната съставка е ензима трансглутаминаза, съдържаща се в тромбина. Тромбинът участва при съсирването на кръвта и редица други биологични процеси. Като добавка в храните се използват ензимните препарати с търговски имена Activa RM, Activa GS, Fibrimex, Thrombian и много други, които са получени от свински и говежди тъкани, годни за консумация.

Целта на ензимните препарати, които съдържат тромбин е да съединява отделни части от месото за получаване на единен месен продукт – “restructured meat product” or “composite meat product”.

рачешки опашки

На картинката по-горе можете да видите сурими паста преди обработка с лепило.

На картинката вдясно можете да видите разликата в така любимите рачешки опашки преди и след обработка с лепило. Като се добави лепилото може да се формува точно като скарида и да се оцвети допълнително с червено или оранжево.

Затова препоръчвам да се купува прясна риба /замразената също има 10-20 % глазура /демек лед/ и да пиете мускатово бяло вино /отнема мазнините/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *