Миграция от Windows към Линукс!

8080.bg

Все по-често се заговори за свободен софтуер, софтуер с отворен код. А също и за безплатен софтуер.

Поразрових и се оказа, че има алтернативи на много платени програми. Когато понавлязох в тази материя се оказа, че има варианти за да може софтуера или да е безплатен или под други по-леки лицензионни условия, така че да не се налага да се плащат големи такси. Това особено важи за бизнеса, където ако искаме да сме изрядни и има повече от 5-10 компютъа разходите са сериозни.

Преминаването към свободен софтуер или такъв с отворен код изисква усилия в различен аспект. Най-малкото да се чете за всяко нещо или да се ползват консултанти на които да се плаща. Разбира се като разход това е много по-изгодно от това да се плащат имагинерни лицензи на Н-ската компания. Защото човека / фирмата го виждаш реално какво и как прави и настройва. Да не говорим, че идва и на място ако се налага. Още повече, че голяма част от свободните програми или тези с отворен код позволяват промени каквито са необходими за индивидуалните нужди на всяка една организация или домашен потребител.

Дотук добре. Обаче както знаем българчетата не обичат да плащат дори и пикливи 10 лева примерно на консултант, който да направи нещата. Поради това свободния софтуер или този с отворен код доста по-трудно си пробива път у нас. Но с времето нещата стават.

Едно добро решение за фирмени и домашни компютри е миграцията от операционна система Windows към операционан система Linux /Линукс/. Тук въвеждаме термина линукс дистрибуция, което означава дадена версия и/или отделен линукс.

Линукс дистрибуциите са изключително много и разнообразни. Всеки може да разгледа в Интернет и да опита каквото му хареса. За момента като най-приятелска настроена дистрибуция бих препоръчал Ubuntu Linux (Убунту Линукс). Той идва с безплатен офис пакет с всичко необходимо, както и голямо количество допълнителни програми.

Миграцията от Windows към Ubuntu Linux при мен се получи с помощта и съдействието на специалистите от 8080.bg. С тяхна подкрепа всичко мина гладко и стабилно. В момента се радвам на стабилен Убунту Лнукс с много и разнообразни безплатни програми.

Хората от 8080.bg реагират бързо и адекватно при възникнали проблеми и прилагат съответното решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *