Нагъл автобус 204 на КАРАТ – С

софия, автобус номер 204 на карат с

Пореден случай с автобусна линия от градския транспорт в София, която се обслужва от фирма КАРАТ – С.

Предишен фрапиращ случай с автобусна линия обслужвана от въпросната фирма можете да видите в материала Смъртоносен Автобус.

И така днешната случка бе в автобус обслужващ автобусна линия 204 (служебен номер 9057, регистрационен номер СА 9557 НТ) в гр.София на тази фирма. софия, автобус номер 204 на карат с

Днес (23.06.2011) в интервалът 10:00 – 10:40 сутринта се качих с мой колега от спирка НДК, посока Орлов Мост в автобус 204. Качихме се от предната врата и веднага след качването си с точно приготвена сума от 02.00лв. пожелах да закупя два билета. Реакцията на шофьора бе, че мълчаливо започна да ми сочи в неизвестна посока през предното стъкло!? Аз останах да изчакам за двата билета минутка-две за да дам възможност шофьора да потегли спокойно от спирката. След като потегли тъй като аз си чаках търпеливо да ми се обърне внимание и да закупя два билета, шофьора ми даде с нагъл тон следното упътване – „Господине, по цялата спирка има билети откъде да си купите!“. Направо се сащисах просто не можах да повярвам на ушите си?! Интересното бе, че минута по-късно шофьора продаде билетче на жена без проблем и упътване?! В същото това време се качи и контрол по редовността на пътниците. Това ме постави в неудобно положение и ненужен стрес като нередовен пътник. Дефакто, гореспоменатата фирма ме постави в това положение чрез неин служител! Обясних с възмущение на служителя по контрола на редовността на пътниците ситуацията и поисках да се направи санкция  на шофьора, той обеща да поговори с него без много шум. Въпросът че горчивия вкус в устата, както и загубата на нерви останаха.

Тази ситуация поражда следните разсъждения:

1. СКГТ казва, че трябва да сме редовни в градския транспорт, че цената била ниска за тази услуга под формата на билет/карта и др.

Това е много добре, и е така. Трябва да се плаща. Обаче аз в случая поисках да закупя билет и се оказва, че не мога да бъда обслужен (за любезност просто не мога и да мечтая). На практика шофьора не може да заработи част от заплата ти, както и причинява финансови загуби на СКГТ. Тоест СКГТ не може да си изкара парите.

2. СКГТ е налепила хубави стикерчета с права, задължения и други важни надписи :).

софия, автобус номер 204 на карат сДруг интересен момент е че има стикер с надпис, който гласи, че при точно приготвена сума може да се закупи билет за самотаксуване. Е това не стана и бях поучен и насочван!

3. Шофьорите на КАРАТ С се изживяват като същества с безгранични знания и умения.

Оказва се както и в статията Смъртоносен Автобус, че шофьорите са компетентни по много въпроси, включително и в това да поучават пътниците (които се забравя, че й клиенти), да се демонстрира превъзходство и др. Също и че в работно време могат да своеволничат и да дават воля на лични чувства и собствени принципи.

Шофьорите по тези линии явно правят някаква висша благотворителна услуга на хората, че въобще им спират да се качат, че въобще ги возят?! Те са някакви дерибеи, които са пълновластни господари и те колят и бесят?!

4. Явно някой в тази фирма няма идея от управление на бранд, фирмен имидж, отношение с клиентите, подбор на персонал и др.

софия, автобус номер 204 на карат сКакто и в цитирания материал, наглото отношение на шофьорите удря по имиджа на фирмата Щом има такова отношение в градския транспорт, как може човек да се довери за дълъг път по извънградско направление или пък в чужбина?! Така както ме приканва рекламата от картинката в ляво?!

Много е добре да има рекламка в автобусите, и е положително, нека и докато пътуваме ни бомбардират рекламни послания без миг спокойствие. Но при това обслужване не зная дали не е по-добре да се махне рекламата на гореспоменатата фирма, поне да не се излага повече.

Също е добре да се замести с телефони за оплаквания. Сигурен съм, че ще има много.

5. Друга интересна случка отново в авобус 84, обслужан от същата фирма.

Изпратих близък на летище София и се върнах с автобус 84 (рано сутринта) посока център. Малко преди да тръгне рейса се качи контрол по редовността на пътниците от летището. Случката бе, че след като се качи контролата шофьора каза на контролата – „Ааа, имай предвид, че от утре съм отпуска и билети нямам.“. Направо се сащисах?! Каква е връзката, че утре служителя е отпуска и защо няма билети?!?!?! Тоест този ден тогава може би трябва да му се плати по-малка надница?! Релано не изпълнява част от задълженията си!

Въобще в тази фирма шофьора определя част от имиджа на фирмата ежедневно пред нас клиентите и какви услуги, дали и как да ги предоставя!

6. Нека обърнем внимание на качеството на колите от фирма КАРАТ С обслужващи линии на градския транспорт.

Колите са хубави, сравнително чисти и поддържани. Авобусите возят меко (когато водача кара като хората) и са ниски и достъпни на нивото на тротоара.

На много коли по автобусна линия 84 липсват аварийните чукчета. Интересно каква е санкцията за това. Мноого бих се учудил ако няма такава!

софия, автобус номер 204 на карат с
Общ изглед на стикера за броя и видовете места в автобус на КАРАТ С

Има хубав стикер, които по изискване указва броя на седящи места, правостоящи и места за инвалиди. На стикера бяха маркирани само 3 броя правостоящи :). Интересен автобус само с 3 правостоящи места. Места за инвалиди и седящи места няма.

софия, автобус номер 204 на карат с
Детайлен изглед на стикера указващ наличието само на 3 места в автобус на КАРАТ С

Масово има някакви стикери на различни езици и доста по-малко на български  (ако в някои коли въобще ги има). Хубаво написано, ама какво значи :).

Аз съм в България и ако се получи аварийна ситуация не съм наясно какво ме уведомяват тези надписи!?

Да не говорим, че по закон всякакви упътвания трябва да са на български език.

софия, автобус номер 204 на карат ссофия, автобус номер 204 на карат с

Мога само да гадая как са въведени в експлоатация. Но това оставям на компетентните органи :).

софия, автобус номер 204 на карат сГрозно скъсаните стикери указващи място за трудноповдижни хора остават в това състояние. Иначе стикера за инвалиди на предната страна отвън на рейса все още е хубав и здрав.

Изводите оставям на читателя, но във всеки случай по линии 72,84 и 204 заплатения билет за самотакусване не отговаря на предоставеното ОБСЛУЖВАНЕ!

One thought on “Нагъл автобус 204 на КАРАТ – С

  1. Не знам дали са нагли или не обаче в тези жеги не пускат климатици. То икономия икономия, ама чак пък толкова! Иначе искат да сме редовни пътници с карти и билети.
    Нека има и качество. Вчера ми се налжои да пътувам към 17:30 от НДК към Плиска и просто станах вир вода за около 10 минути след като се качих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *