Нека поговорим за 38-годишната история на Casio G-Shock

80-те години на миналия век бяха много успешни за технологиите на часовниците. През тази епоха се появиха пластмасови часовници, автоматични кварцови механизми и дори такива с вградени видеоигри. Но една от най-големите иноваций на на десетилетието беше Casio G-Shock, който помогна за революцията на пазара, като преобърна цялостната представа за часовниците като крехки предмети за краткосрочна употреба.

Историята на Casio датира от 70-те години, когато фирмата за електроника се опитва да приложи опита си в областта на цифровите калкулатори в нова област: цифровите часовници. Пуснатият на пазара през 1974 г. модел Casiotron се отличава със същите функции като другите цифрови часовници, но и с доста по-достъпна цена.

През следващото десетилетие Casio разширява дейността си от традиционни цифрови часовници до часовници с калкулатори – някои от тях с вградени игри, като фирмата значително разширява обхвата си. Но именно Casio G Shock серията изведе марката на следващото ниво.

Главният инженер на Casio Кику Ибе събира малък екип от инженери, за да създаде часовник, който да отговаря на неговите критерии за тройна десетка: да издържат на падане от 10 метра, да издържа на 10 атмосфери водно налягане и да издържа 10 години с една батерия.

Покриването на металния корпус с характерното за G-Shock гумено покритие го предпазва от увреждане, но проектирането на защита за вътрешния механизъм е по-трудно. Това е процес, който включва 200 прототипа за разработка в продължение на две години. Пробивът настъпва, докато Ибе наблюдава как едно малко момиченце си играе с напълнена с въздух топка, което го вдъхновява да създаде плаващ механизъм, окачен в кухото тяло на часовника.

Пуснат на пазара през 1983 г., първият G-Shock, DW5000-C, се отличаваше с невиждана дотогава здравина на часовник. Функции като хронометър, обратно броене, аларма и осветление, за да се чете в тъмното, са включени, за да бъдат полезни часовниците както за приключенци, така и за спортисти.

Линията G-Shock скоро придобива известност благодарение на реклама, в която е използвана като шайба за хокей. Една телевизионна програма се опита да опровергае показаното в рекламата, като повтяря каскадата, но се усвтановява че тези часовници наистина са достатъчно здрави, за да издържат на удари с висока скорост. С течение на времето часовниците G-Shocks стават популярни сред спасителите, спортистите и въобще всички хора, които водят по-активен начин на живот.              

През 90-те години на миналия век Casio разшири модната линия с името Baby-G и започна да се насочва към още по-твърди потребители със серията Master of G Frogman, която може да оцелее на два пъти по-голяма дълбочина от обикновения G-Shock. Линията Master of G е пионер в областта на алтиметрите, слънчевото зареждане и GPS функциите, които в крайна сметка се появяват и в други продукти G-Shock. Тази постоянна еволюция и изобретяване на нови технологии запазиха името свежо през десетилетията.

Затова дори достъпни модели като новия GBD-800 могат да се похвалят с функции, за които оригиналният G-Shock можеше само да мечтае: Автоматичното LED осветление го прави четлив при всякакви условия, 200-метровата водоустойчивост е огледална на тази на оригиналния Frogman, а 3-осовият акселерометър го прави полезен за спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *