За това да се развиваш, Нетинфо, клиентите и Фактурите!

В днешното динамично време да си цениш клиентите е ключов фактор за бизнес развитието. Това разбира се е комбинация от редица фактори и действия.

Нещата в тази посока по света отдавна са ясни и като подходи и като практики. Въведени са отдавна и се прилагат реално.  Ефектът от това е видим за различните компании, марки и продукти.

У нас нещата с отношението на клиентите като цяло не са добре. Клиентът в България все още се счита за някакъв тип длъжник, който е длъжен не само да плаща, но и да използва дадена услуга или продукт. Най-фрапиращите примери са с енергоразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕОН, водните дружества  Софийска Вода и др., мобилните оператори Мобилтел (М-Тел), Глобул, Виваком, Топлофикация.

И все пак надежда има. Куриерска фирма Еконт се опитва да се справя с тази нелека задача в български условия без арогантно отношение към клиента. Правилният хостинг СУПЕРХОСТИНГ също са на едно страхотно ниво и продължават да се развиват.

И така преди да опиша конкретната ситуация искам да отбележа, че като клиент на услугата за интернет реклама Adwise на Нетинфо съм изключително доволен.

Ползвам Adwise регулярно от около година с добър за мен ефект. Зареждането на сметката правя през Интернет с посочено желание за издаване на фактура.

Тук искам да уточня, че по закон фактура се издава до 5 дена след направено плащане. Сега важно е да се знае, че говорим за издаване, а не за получаването и. Разбира се като клиент за мен е важно и получаването да стане в този срок, а и така би следвало да бъде! Например правилния хостинг в България СУПЕРХОСТИНГ са го постигнали и го правят без проблем независимо колко са натоварени и до 3 дни клиента си получва фактурата по електронен път.

Първите 2-3 зареждания бяха без проблем а и реално зарежданията са без проблем. Обаче какво бе учудването ми като след 5 дена аз не си получих фактурата. Дори се стигна до това, че се наложи да отида лично до офиса да си получа фактурата. И така няколко пъти. С което резила на Нетинфо започна. Последваха няколко обяснения, как сега се нагласяли нещата и прочие. Все си мисля, че издаването на документи по електронен път /няколко пъти ми ги пращахйа по мейла/ е основна част от една електронна услуга. Да кажем, че дотук им влязох в положението. Казах им, че ще идвам регулярно като се налага и така. Имахме няколко успешни изпращания по мейла горе долу навреме -5-6-7 дена след извършено плащане.

Нетинфо започнаха да работят с efaktura.bg. Което след доста нерви пак бе постижение. Имаме вече електронна фактура.

Малко по-късно след поредното зареждане си получих фактурата след 9 дни! Тогава вече не издържах се обадих на Нетинфо да разбера на какво се дължи това, че получавам фактура след 9 дни. Стигна се дотам, че ми дадоха телефона на служителя на Нетинфо г-жа Галя Генадиева-Златанова, която да ми обясни нещата. Госпожата първо започна да ми държи тон по телефона, че по закон до 5 дена се издавала фактура и това било направено и как тя сега била отпуска и затова имало забавяне. След това със саркастичен и учуден тон госпожата ми обясни, че съм бил единствения, който така си бил държал навреме да си получава фактурите и как специално за мен до 3 дни щели да се издават фактурите. Между другото това „обещание“ не стана факт.

Едно лирично отклонение – когато се изчерпи дневен бюджет за реклама или самата сметка в Adwise рекламите спират веднага. Не след 5 дена, не след 9 ,не след 14 !!!!!!!!! Не ме питат да продължат пък за да доплатя или проявяват някакво разбиране!!!!!!!

Също така ми бе обяснено, че фактурите се издавали в рамките на 5 дневния законен срок /което е така и не го оспорвам/ но efaktura.bg били лошите и че се качвали навреме, но видите ли те бавели нещата. Аз обясних, че мен това като клиент не ме интересува и аз щом не съм получил фактурата в рамките на 5 дена значи не съм я получил и няма как да ме убедят в противното. Освен това, няма как да ме убедят, че и е нормално това.

Аз това отношение на служител на фирма към клиент няма да го коментирам. Може би за Нетинфо е нормално! Но след такъв случай ако бе мой служител и разбера за такъв случай, служителя ще изхвръкне веднага.

Оказва се, че голяма компания за интернет услуги като Нетинфо не може да издава навреме фактури, когато даден служител е в отпуск и клиентите трябва да се съобразяват с това. Щом фирма като Суперхостинг могат да издават фактури по електронен път навреме и клиента да си ги получи до 3 дни, и това е винаги. Значи и Нетинфо могат!

Друг интересен момент е че като клиент и контрагент на Нетинфо и управител на фирма аз трябва да се обяснявам със н-ския служител на фирмата?! Откъде накъде?!

И вече след поредния случай реших да споделя политиката по издаване на фактури на Нетинфо.

При направено плащане на 13.05.2012, се издава фактура на следващия ден 14.05.2012. Дотук добре. И вчера на 30.05.2012 /17 дена след минало плащане!/ получих известие от efaktura.bg, че имам фактура за получаване. Аз дори бях забравил, че съм зареждал сметката си в Adwise. Тоест получвам си фактурата след 17 дена на 30-то числос дата на издаване на 14-то?! Това за Нетинфо е в реда на нещата.

Многократно им обясних, че това е под всякаква критика. Те ми отвърнаха, че ползват efaktura.bg и затова е така. Аз им казах да не ползват тази система щом има проблеми. И не аз съм виновен, че настоявам да си получа фактурата навреме а те, че не се съобразяват с реалността и ползват efaktura.bg. Все си мисля, че една компания трябва да се развива, а не да проявява инат, но всеки си решава. За мен случката е демонстрация на липса на адекватен мениджмънт, липса на отношение към клиента и е индикатор за много бъдещи проблеми в работата с Нетинфо.

Нетинфо настояват да си ползват тази система за фактури. Фактурите идват при мен когато си искат. И така продължава и досега. Да са живи и здрави!

3 thoughts on “За това да се развиваш, Нетинфо, клиентите и Фактурите!

  1. Adwise са пълни измамници, лъжат издателите си и не плащат целите суми. Имайте го предвид ако им дадете шанс. Може да нямате проблем месец два, но след това се започват с циганските истории. Лъжат че кликовете са били съмнителни и всякакви такива щуротии които разбира се ти няма как да успориш, защото те си знаят едно и също. От комисионна около 300 лв 2 месеца плащат на 3тия и 4тия месец като се събраха повече пари решиха да кажат, че парите не са реално 600 а 120 лв за 2та месеца общо, защото кликовете били съмнителни. И говоримза голям сайт с много посещения.Типично по Български adwise са просто едни измамници.

  2. Заради подобни статии, много хора биват мамени Нет инфо Adwise са едни измамници, не плащат на издателите и лъжат клиентите с кликовете. Не ви ли е срам да го правите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *