Нощна фактура в Метро? Кауза Пердута!

магазин метро в софия

Искам да споделя интересни факти от действителността. И за да бъда по-конкретен става дума за пазаруване в хипермаркет Метро в град София на бул. Цариградско Шосе през нощта.

Преди да разкажа за проблема, едно кратко лирично отклонение за тези, които не знаят какво представлява хипермаркет Метро. Това е верига магазини, която позволява пазаруване само от юридически лица с цел зареждане на стоки за препродаване. За целта пазаруването става само и единствено чрез карти, които са издадени на юридически лица (фирми). С две думи не може да се пазарува като в обикновен хипермаркет. Но ние българите сме хитри и превърнахме Метро в домашен хипермаркет за пазаруване на едро. Е, за да бъда честен има такива, които пазаруват с цел зареждане на свои търговски обекти. Тоест ползват го по предназначение. За да завърша кратката информация за Метро ще кажа, че смениха работното си време. Тоест Метро вече работи денонощно.

Продължавам с разказа. Снощи 03.12.2010 (петък) около 23:30 вечерта с няколко приятели решихме да отидем до Метро на пазар. Разбира се имахме нужните карти за пазаруване в хипермаркети Метро. Накупихме си какво ни е нужно и се отправихме към касата. Тук вече започва интересното и същината на случката.

При маркиране се оказа, че картата (която е издадена в Метро – 2 в кв. Люлин, град София) не показа данните на фирмата, а показа като купувач Метро – 2. Изразихме учудването си при което се оказа, че прехвалената верига Метро в 21-ви век, с развитието на технологиите и големите си претенции, не поддържа магазините си свързани в единната си електронна система след края на дневното работно време. Интересното е обаче, че ни бе издаден документ на който пише фактура, но със стойността на тоалетна хартия. Защо ще попитате вие, много просто ще отговоря аз.

На „фактурата“ данните за доставчик бяха попълнени надлежно с всички задължителни реквизити. Но данните за купувача бяха само „Метро 2…“. Такаа. Не стига, че не излиза името на фирмата на която е издадена картата на пазаруващия ами и няма нито телефон, нито МОЛ, нито задължителния реквизит БУЛСТАТ и/или Данъчен номер. Иначе има хубав надпис Фактура. Стойността на тази „фактура“, обаче е такава, че все едно е напечатана на меко и перфорирано руло хартия за битови нужди. Вежливо ни бе обяснено, че ако искаме фактура (естествено, че искаме нали Метро ни принуждава да пазаруваме като юридически лица), трябва да дойдем в работно време с този документ, за да ни се издаде фактура или трябва да пазаруваме от магазина, където е издадена картата (добре, че не издадох карта в Пловдив или Бургас!).

В този случай картата ни бе безмислена защото документално покупката е оформена с документ между Метро – 2 и Метро – 1, което е като да си прехвърлят (изписват) стока между магазините. Този странен за мен механизъм на работа предполага може би възможности за счетоводни измами и злоупотреби. Това могат да кажат компетентните специалисти при проверка. Да уточня, че Метро касови бележки не издава. Тоест тази нощна „фактура“ е единствения документ за покупка.

Получават се следните въпроси, които ме вълнуват:

  1. Какъв е смисъла да има регламент за пазаруване с карти, издадени на юридически лица, когато не можеш да пазаруваш като фирма нощем?
  2. Как си позволяват издаването на нередовни финансови документи с липса на задължителни реквизити. Което си е чиста документна измама. Е ако сте счетоводител ще кажете – „Ако ги проверят. Ако има връзка между фактурите, по време на проверка тя ще се уточни по телефон или ще се ползва някой друг счетоводен номер или оправдание…“
  3. Какъв е смисъла да се работи денонощно като не може да се издаде редовна и законна фактура през нощта и се налага да се идва в редовно работно време?
  4. Защо се правят компромиси за такива фирми като Метро. Защо не биват санкционирани за това?
  5. Защо Метро като се бият в гърдите, че са голяма работа, не издават редовни документи и не обслужват както трябва и законно клиентите си?
  6. Защо Метро има стандарти и изисквания, когато фирма иска да продава в хипермаркетите? А самите те не са редовни и принципни?

И така в заключение Метро има претенции, правила и стандарти, но се оказва, че има и трески за дялане. Да не кажем чепове – с едно бързо пазаруване откриваме нередовни документи нощем (на които пише фактури). Какво ли още можем да открием ако се задълбочим.

Явно Метро не смятат за необходимо да уважават законите на държава от Европейския съюз, каквато е България и в която имат магазини?!

Други да кажат. Лошото е че и големите чуждоземни вериги взеха да си правят каквото искат у нас. Всеки си решава какво мнение да изгражда и какво да прави.

Не си губете времето да пазарувате нощем в Метро „ако искате фактура“ (пак ме напуши смях от този израз, като знаем, че само фирми могат да пазаруват).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *