OLX.BG и двойния стандарт!

бял тигров балсам

olxИнтересна случка се получи с OLX.

След приключено лечение на близък роднина с Ретарпен (който у нас не се внася поради игричките на Здравната Каса и редица корпоративни интереси) се опитах да помогна на други хора. Реших да предложа в сайта olx.bg (оелхикс бг) остатъка от 14 нови опаковки и ако на някой му върши работа да ги доизползва.

Какво бе учудването ми когато обявата ми бе спряна (на това от оелхикс казват модериране :)). Като причина бе посочено нарушение на правилата за публикуване. Като грамотен потребител на Интернет услуги реших, че проблема е в моя телевизор и приех случката. Обаче реших да попрегледам пак правилата за ползване на сайта.

В правилата на сайта оелхикс бг пише, че не може да се предлагат медицински продукти. Интересноо, разбира се приех това. Отново, обаче реших да прегледам сайта дали наистина е така. Какво бе учудването ми, че се появиха за по-малко от 5 минути над 40 обяви предлагащи медицински продукти?!

За да не съм голословен и да не се разподскачат от оелхикс бг ги прилагам тук с линкове и скрийншоти.

Тигров балсам, бял
http://olx.bg/tigrov-balsam-byal-i10033299

бял тигров балсам

Балсам против болка
http://olx.bg/balsam-protiv-bolka-i43018729

балсам против болка

Пластир с тигрова мас
http://olx.bg/plastir-s-tigrova-mas-i46394409

пластир от тигрова мас

Магнитни наколенки плюс лента за ръка
http://olx.bg/magnitni-nakolenki-plyus-lenta-za-rka-i50100527

магнитни наколенки

Пластири против болка главоболие мигрена артрит ставни болки в кръста лепенка Harmonizing Energy
http://olx.bg/plastiri-protiv-bolka-glavobolie-migrena-artrit-stavni-bolki-v-krsta-lepenka-harmonizing-energy-i42044361

пластири против болка

Бял трън – Силимарин – брашно студено пресовано
http://olx.bg/byal-trn–silimarin–brashno-studeno-presovano-i29382643

бял трън

Магнезиево олио за втриване в кожата при магнезиев дефицит
http://olx.bg/magnezievo-olio-za-vtrivane-v-kozhata-pri-magneziev-defitsit-i29381081

магнезиево олио

Натурален Колаген Colvita капсули 30 броя
http://olx.bg/naturalen-kolagen-colvita-kapsuli-30-broya-i27955897

натурален колаген

Пчелен Мед
http://olx.bg/pchelen-med-i39743517

pchelen-med

Инвалидна Количка
http://olx.bg/invalidna-kolichka-i50063117

инвалидна количка

След като открих тези обяви, които са в нарушение на правилата за ползване на сайта оелхикс бг реших да поразгледам малко повече. Оказа се, че сайта има нарушения на редица закони и наредби. Като най-фрапиращите са – липса на данни за контакт (само форма за изпращане на съобщения), липса на фирмени данни (не се знае каква фирма стои зад сайта, потребителя бива препращан на друг сайт отново с рехави данни за контакт), подвеждане на потребителите (лесно купи, лесно продай). Не се продава лесно – налага се да се прави регистрация, няма упътвания и помощ, има възможност за добавяне на снимка за обява без да са уточнени размери,формат.

Поисках им писмено извинение за двойния стандарт и липса на комуникация. Аз разбира се от тях такова не очаквам.

Става ясно, че сайта прилага двоен стандарт и не спазва правилата по които се твърди, че работи.

Аз лично доверие вече към този сайт е нулево, че и повече. Това ми бе първата и последната обява там.

А вие си решете сами за себе си.

Много забавен бе и техния отговор, който искрено ме разсмя:

Обявата Ви е премахната, тъй като на сайта е забранена продажбата на лекарства, които се предоставят само с лекарска рецепта. Всички обяви, които сте ни докладвали са за артикули, които облекчават болката и подпомагат лечението, но не са основни при лечението на заболяване и са по-скоро на билкова основа. Не е забранена продажбата на инвалидни колички и пчелен мед.

Този отговор показва фармацевтична компетентност при предписване на медикаменти. Не знам как разбраха един медикамент дали е основен при лечение или не!? Не знам как разбраха дали се предписва като основен или не?! Същото може да важи и за примерните продукти по-горе.

3 thoughts on “OLX.BG и двойния стандарт!

 1. Здравейте Theodorus

  Пролог: Без да адвокатствам на olx (оелхикс), но само и единствено в името на коректното предоставяне на информация.

  Ако бяхте направили по-малкото според ме усилие – да се запознаете със „Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“ (ЗЛПХМ), нямаше да се налага да пишете тази плеада. Според закона цитиран по-горе, оелхикс нямат право да публикуват обяви на лекарствени средства със или без рецепта.

  Лекаството което сте посочили се изписва с рецепта (http://apteka.framar.bg/17000925/%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%BB-2400-000-ul-%D1%85-1), за него продажба в инернет нямат право дори регистрирани за такава дейност аптеки, камоли оелхикс-игрек-или-зет.

  Всички описани от Вас обяви са на продукти извън „лекарствената“ група. Дори колагена, меда и белия трън, които изглежда са за вътрешна употреба, се третират като хранителни добавки, които са разрешени за „свободна“ продажба (вероятно могат да се намерят и в магазините за диетични и здравословни храни и козметика).

  За да не остана голословен, четете и дерзайте: §10, Раздел 5, чл.40, чл.41: http://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/2135767652/issue/4666/naredba-za-izmenenie-i-dopalnenie-na-naredba-%E2%84%96-28-ot-2008-g-za-ustroystvoto-reda-i-organizatsiyata-na-rabotata-na-aptekite-i-nomenklaturata-na-lekarstvenite-produkti-%28dv-br-109-ot-2008-g%29

  Епилог: Това че от оелхикс не са се обосновали изчерпателно и са спестили подробностите около лекарствените средства в правилата на сайта не значи непременно че са се заяли с Вас.
  Определено имат и трески за дялане. Голямата тъпотия при модерацията на обява е че чистят цялото й съдържание, и ако проблемът е бил в един линк или друга дреболия, за да се пусне обявата трябва да се напише отново цялото й съдържание. Това вече си е чисто заяждане.

  Поздрави!

  1. Здравейте,
   Много е хубаво, че взимате отношение по моя материал. Както и е много хубаво, че сте се постарал(а) доста за Вашата анонимност. Това няма да го коментирам, а го отбелязвам.

   Що се касае от цитирането на закони и правила, също не е лошо. Обаче е факт, че медикаментите класифицирани по даден начин НИКОГА не се знае как могат да подействат на даден човек, било то и хранителна добавка. Така че в тази връзка това само по себе си е доста опасно и безотговорно от страна на уебсайта за обяви. И е безконтролно както виждаме щом са позволени тези обяви. Да не говорим, че не е посочен произхода, нито състава им, срок на годност, производител и/или вносител.

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *