Електронна винетка – какво получаваме и какво пише в нея

Електронни винетки онлайн от Vinetki.bg

Напоследък е доста популярно дори и винетките да се закупуват онлайн, като вече много хора не желаят да лепят по стъклата на автомобилите си онези така добре познати стикери и предпочитат да получават закупената винетка на мобилните си устройства.

Съществуват все повече сайтове, от където да си набавите стикер, който да ви позволява да ползвате републиканската пътна мрежа. Всъщност освен него, само АПИ продават винетки онлайн, а всички други сайтове препродават от Vinetki.bg.

Тук можете да намерите изключително много различни видове винетни стикери, в зависимост дали ще пътувате извън града еднократно или пък ще излизате извън населеното място много пъти през идния месец или година. Ключовото е да се информирате и това можете да направите на тази страница с информация по темата.

Какво всъщност представляват електронните винетки

Тъй като за повечето потребители са все още доста непознати, електронните винетки пораждат доста въпроси. Най-често задаваните сме разгледали на следващите редове:

В какъв формат са

Електронната винетка се издава в PDF формат. Тя се получава на мобилния телефон на собственика или ползвателя на возилото, като е напълно идентична по права и задължения с класическия стикер, който се лепи от вътрешната страна на стъклото.

Данни на автомобила

В електронната винетка се посочват задължително всички данни на автомобила. Описва се в коя страна е регистриран, какъв е регистрационният номер и всички други подробности, които са важни за да не се допуска никаква грешка при идентифицирането на превозното средство.

Периода на валидност

Един от най-важните моменти в електронната винетка е да се посочи каква е точната валидност на стикера. Трябва да се обозначи с точност от кога е закупена и за какъв период от време.

Съществуват доста разнообразни като продължителност възможности, като могат да са за един уикенд или за една година.

Винаги са по-изгодни вариантите, които са за по-дълъг период от време, но това важи единствено ако смятате, че ще е необходимо да се възползвате от републиканската пътна мрежа по-често.

Може ли стандартната винетка да стане електронна

Тенденцията уверено върви към все по-високо навлизане на високите технологии в обществото, като постепенно ще обхване всички сфери на обществения живот. Несъмнено има вероятност в най-скоро време класическите винетки да бъдат изместени напълно от електронните.

Подмяна на стандартна с електронна можете да направит дори и ако вече сте закупили стандартната винетка и сте я залепили на стъклото. Проблемът е, че веднъж поставена, тя не трябва да се премахва и може единствено да я имае и в електронен вариант.