Отключване на файлове в Уиндоус (Unlocker)

menu-unlocker

Случвало ли ви се е при опит за изтриване на даден файл да получите следното съобщение:

Cannot delete file: Access is denied

или някое от следните:

  • There has been a sharing violation.
  • The source or destination file may be in use.
  • The file is in use by another program or user.
  • Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use.

На мен ми се е случвало и съм подивявал. Пробвал съм хиляди варианти, комбинации, изключване на програми и дори рестартиране. Е, почти винаги съм се оправял, но с цената на доста усилия и нерви. Отскоро тези ми неволи са в миналото, откакто открих Unlocker.

Последната версия на програмата можете да изтеглите от тук.

Самата инсталация на програмата протича лесно и бързо. При стартиране на инсталацията ще ви се появи следният диалогов прозорец:

Страхотното тук е, че можете да изберете от около 40 езика, включително и български, като автоматично ще ви бъде избран езика според вашите регионални настройки. Тъй като няма какво да се обяснява на българското меню на програмата (понеже всичко е описано), аз ще ви опиша инсталацията и работата с програмата с английски интерфейс.

Самата инсталация протича елементарно, като на третия прозорец ще бъдете попитани в коя папка искате да бъде инсталирана програмата. На следващият прозорец ще можете да зададете кои компоненти да бъдат инсталирани:

Имате възможност да изберете между четири елемента:
– Check for updates – След приключване на инсталацията и по време на самата работа на програмата, тя автоматично ще проверява за по-нови версии. Тази опция е удобна, защото така няма да ви се налага ръчно да теглите по-нови версии, а програмата ще го направи вместо вас.
– Explorer Extension – включването на тази опция ще позволи на Unlocker да се интегрира в контекстните менюта, които ви се появяват при натискането на десен бутон върху някой файл.
– Assistant – това е нова опция, налична само в последната версия (1.8.0) на програмата. Т.нар. „асистент“ интуитивно ще следи вашите действия и ако се опитате да изтриете някой файл, който е заключен, автоматично ще ви се появи диалоговият прозорец на Unlocker, за който ще обясня по-долу.
– SendTo Shortcut – ако включите тази опция, в контекстното меню SendTo ще ви се появи допълнителен елемент – Unlocker. Чрез това контекстно меню ще можете да изпращате който и да е файл за обработка с Unlocker, но според мен това е безсмислено, ако сте включили Explorer Extension.

От тези четири елемента, първите три са избрани по подразбиране и ви съветвам да ги оставите така и да продължите напред като натиснете бутона „Install“. Следващият прозорец е последен за инсталацията и ви уведомява, че всичко е преминало наред.

Ако по време на инсталирането сте включили асистента на Unlocker, след приключване на инсталирането на програмата в системният трей (долу вдясно на монитора) ще ви се появи неговата иконка:

Дори и след инсталацията можете да изключите асистента като чукнете с десен бутон върху иконката му в системният трей и изберете „Close“ от новопоявилото се меню. Ако обаче е включена опцията „Autostart“ (т.е. има отметка пред нея), следващият път когато рестартирате операционната си система, асистентът ще се включи отново.

Оттук нататък можете да продължите нормалната си работа по вашия компютър, докато не се опитате да изтриете някой файл и системата ви откаже. Тогава чукнете върху файла или папката с десен бутон на мишката и ще ви се появи контекстно меню, подобно на това:

Изберете програмата Unlocker, за да може тя да сканира даденият файл и да ви каже дали е заключен от някое приложение. Ако случайно файлът или папката не са заключени, ще ви се появи следният диалогов прозорец:

В този прозорец ви се съобщава, че не са открити заключващи механизми върху даденият файл и можете да извършите определени дейности с него. Ако не желаете да правите нищо, просто натиснете бутона „Quit“. В противен случай в лявата част на този прозорец разполагате със списък от операции, които можете да извършите върху дадения файл след като ги изберете и натиснете „OK“:

– No Action – тази опция е равносилна на бутона „Quit“
– Delete – позволява ви да изтриете файла (особено след като няма заключващи механизми)
– Rename – можете да преименувате дадения файл (отваря ви се диалогов прозорец със старото име на файла)
– Move – можете да преместите файла, където пожелаете (появява се диалогов прозорец, където да изберете папката, в която желаете да преместите файла)

Ако случайно има някакъв заключващ механизъм върху файла, тогава ще ви се появи по-различен диалогов прозорец. В зависимост от това колко файла сте избрали могат да ви се появят прозорци подобни на тези (първият при един избран файл):

В средната част на прозореца ще видите информация за процеса, който е заключил файла (Process), пълния път и името на заключения файл (Path locked), номера на процеса (PID), номера на заключващият механизъм (Handle) и накрая пълния път към процеса, който е заключил файла (Process Path). В долната лява част на прозореца отново разполагате с падащия списък с операции, които можете да извършите (беше описан малко по-горе).
В долната дясна част разполагате с четири бутона, последният от които е бутонът „Quit“, който вече обясних. Останалите три са:
– Kill Process – чрез натискането на този бутон ще спрете процеса, който е заключил файла. Ако процесът не е explorer.exe, тази опция няма да ви навреди много, освен да затвори някое приложение, което се стартирали в момента.
– Unlock – това е „по-меката“ операция, т.е. не се спира процеса, а просто се освобождава заключващият механизъм върху файла. В интерес на истината го пробвах с файл, който се просвирва от Winamp в същото време и проработи.
– Unlock All – ако натиснете този бутон ще се отключат всички файлове, които са в списъка по-горе.

В случай, че сте избрали повече от един файл, можете да изберете част от тях от списъка със заключени файлове чрез маркирането им с левия бутон на мишката докато държите натиснат бутона Ctrl и след това да извършите желаната операция с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *