По повод на статията „Смъртоносен автобус“

автобус 84

Заглавието на тази статия е пресилено! Виновни за поведението му сме всички. Особенно пътуващите в автобуса, които си „траят“! Те са болшинството, които избират създателите на Правилника и закона!

А в Правилника и Закона не съществуват понятия като: “Колективни мерки”, “Колективни санкции”, “Колегиални мерки”, “Препоръчителни жестове”, “Препоръчителни маневри”, “Принудително обучение”, “Принудителен труд”, “Принудителен спестовен влог”(вместо глоба), “Принудителен срочен влог”(вместо глоба), “Устна забележка”, “Писменна забележка”, “Устно предупреждение”, “Писменно предупреждение”, “Устно уведомяване”, “Писменно уведомяване”, “Културни обноски”, “Електронен съдия”, “Радио-информация”, “GPS” , “GSM-регистрация”, “SMS-препоръка”, “SMS-призовка”, „Доброволен призовкар“, “Морални награди”, “Морални стимули”, като: “шофьор-стохилядник”, шофьор-милионник”!?

Тези изброени липси за мен са доказателство за юридическия терор над шофьорската паплач с цел рекетиране на шофьорското простолюдие в полза на “управляващите мъдреци”. Шофьорът се превръща в спазващ робот, а не творчески мислеща личност! Така се създават невъзпитаните, немислещите и изнервени шофьори! Позволявам си да критикувам и закона за приложението му, защото законите се пишат от самоизбранници а не от утвърдени и изявени специалисти.

Наричам ги “самоизбранници” защото на последните избори негласувалите са 62 % !!! Това за мен е доказателство, че избори не трябва да има! Това би трябвало да е уважението на волята на 50 % +1 от правоизбирателите! Позволявам си да критикувам и закона, защото когато взех шоьорската си книжка през 1963 г. в изпитния конспект фигурираше и следното: “Водач, който е причинил смъртта на едно или по-вече лица, се наказва със смърт чрез разстрел.” (А сега и за двойно убийство се издава условна присъда! А пък „Глобата“ по-вече наранява достойнството, отколкото да въздейства възпитателно.

Глобата е мечта на политиците, които вече забравиха моралните и духовни стимули. Глобите са узаконен рекет за пари, а не резултатен метод за възпитание на шофьорите! Глобите са да създават впечатление, че управниците са загрижени за сигурността на народната паплач. Глобите са предназначени за да предизвикват страх у простолюдието от “мъдреците”, защото уплашената народна сган по-лесно се манипулира, мачка и експлоатира.

Глобите са необходими за политиците за да си пишат актив и после да разполагат с излишъците на държавния бюджет според интересите им.

Глобата (ако я има), може да бъде символична, но педагогически обоснована ! Ако зависеше лично от мен, абсолютно никой не би трябвало да има право да глобява шофьора освен неговия работодател или съдия! А органите на КАТ само да констатират и да информират ръководството му. Това трябва да правим и ние пътниците. Поздравления за авторът на статията, но такива автори трябва да бъдат не десетки, не стотици, а хиляди! Готов съм да отстоявам твърдо за моето мнение, защото имам 47 годишен шофьорски опит.

С уважение инж. Ленин Станоев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.