Протеин – възможни ли са странични ефекти от него

Как се приема протеина

Въпреки многото слухове относно вредите, които може да донесе за общото ни здравословно състояние, протеинът на прах си остава една от най-предпочитаните и използвани хранителни добавки. Освен креатинът монохидрат, в световен мащаб няма друг по-използван хранителен суплемент.

Истината е, че се произвежда изцяло от мляко и се слави като напълно безвреден за организма. Неговата основна функция е да подпомага мускулното възстановяване и да подкрепя покачването на чиста мускулна маса.

В списъка с разнообразни хранителни добавки в онлайн магазина на FitnesHrani.com съществуват няколко различни форми на суроватъчен протеин, но повечето от тях се произвеждат от суроватка.

Какво представлява суроватката?

Това е вторичен продукт в течно агрегатно състояние, който може да бъде забелязан при производството на млечни продукти като извара, сирене кашкавал и пр. При денатуриране на  млякото, при което липидите и белтъчините се пресичат, се получава блудкава смес, която съдържа само 3 грама протеин на литър.

Т.е., за да си набавите една доза от 30 гр. белтъчини, вие трябва да изпиете около 10 литра суроватка, което не се препоръчва. Ако се заровим в миналото на българската народна медицина, същата тази блудкава смес се е препоръчвала за лечение на тежка болест като туберколоза.

Има ли вреда за организма ни при прием на суроватъчен протеин?

Органичният произход на суроватката се явява най-силен довод за това, че суроватъчният протеин всъщност е естествено вещество, което се появява от преработка и филтрация на блудкавата смес. Това прави разговора за страничните ефекти от протеина почти безсмислен.

По този въпрос няма нужда да говорим много, защото комплексно употребата на протеин от хората се приема много добре. При някои приемащи добавката е възможно да се наблюдават следните неща като странични ефекти: подуване и спазми, проблеми със стомаха, поява на гадене и газове, както и различни алергични реакции.

Има варианти, с които можете много лесно да избегнете тези странични ефекти на суплемента. Ако разполагате с информация, че имате алергия, обръщайте по-голямо внимание на етикета със съставките, залепен на опаковката на протеина.

От друга страна, ако приемате нормални количества белтъчини за деня и въпреки това срещате някои от неприятните странични ефекти заради приема на суроватъчен протеин, то сменете фирмата-производител. Възможно е да сте закупили некачествена смес – нещо, което няма да се получи ако пазарувате от онлайн магазина на FitnesHrani.com.

В заключение

Важно нещо, за което трябва задължително да сте информирани преди покупката на протеин, е да потърсите консултация от лекар ако сте наясно, че имате лактозна непоносимост. В такъв случай е препоръчително да потърсите продукти, които не съдържат големи количества лактоза – суроватъчен протеин изолат.

Той се слави с това, че е най-чистата форма на протеина, но цената му също е доста по-висока от обикновените протеинови пудри. Спестяването на пари не би трябвало да ви кара да рискувате общото си здравословно състояние, така че добре помислете кой вид ще е най-подходящ за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *