Проверка на задължения в онлайн системата на КАТ

Проверки на глоби в КАТ онлайн

Почти всеки шофьор се е сблъсквал най-малко веднъж с КАТ в живота си като правоспособен водач на моторно превозно средство. Най-малкото, за да вземе своето свидетелство за управление (шофьорска книжка).

Тези с по-малко късмет, са си имали вземане-даване с КАТ много повече от един път и знаят колко досадно и изнурително може да бъде едно такова преживяване.

За техен късмет, а и на всички шофьори вече има онлайн система за проверка и плащане на глоби в КАТ, задължения и всякакъв друг тип разходи, както разбираме от страниците на новинарския портал Gradski.bg.

Какво спестява на шофьорите онлайн системата на КАТ

На първо място време и нерви. Посредством платформата всеки шофьор има възможност да провери своите глоби или дали дължи пари към КАТ чрез въвеждането на  ЕГН, номер на лична карта или регистрационен номер на автомобила.

Така се елиминира физическата нужда от посещение на КАТ, каквато беше практиката досега.

Освен проверка, шофьорите ще имат възможност и да изчистват своите глоби и задължения, чрез превеждане на пари по банков път.

Това определено ще спести голямо количество време, което понякога стига и до часове висене по опашките.

За да бъде изчистено дадено задължение потребителят трябва да посочи своето наказателно постановление, което иска да заплати, предоставяйки серийния номер и датата, на която е съставено то.

След това се въвежда точният размер на глобата, три имена по лична карта, както и ЕГН. За да бъде завършено плащането е нужно да се въведе и банкова сметка, която най-често е посочена в самото постановление.

За какво да внимаваме

Въпреки, че досега онлайн проверката за глоби доказа, че работи почти безпроблемно, това не е гаранция за пълно лишение от проблемни ситуации.

Един показателен пример в тази насока е за шофьор, който след като получава акт за нарушение на Закона за движение по пътищата, използва онлайн системата, за да заплати своята глоба.

Впоследствие се оказва, че в системата на Националната агенция по приходите въпросният шофьор все още е записан като длъжник на КАТ, макар и той да е изчистил дълговете си.

Така на шофьора се налага да вземе служебна бележка от КАТ, с която да докаже, че е платил глобата си, за да бъде допуснат до плащане на годишен данък.

Подобни пропуски в системата тепърва ще трябва да бъдат изчиствани, но със сигурност въвеждането на онлайн система за проверка на глоби и задължения към КАТ е един добър напредък в олекотяването и осъвременяването на административните услуги в Република България.