Райкомерс Конструкшън – ремонти по български

ремонти по български от рай комерс

И това лято в София и други градове хората не бяха пожалени от ремонти и невероятната организация покрай тези висококачествени дейности.

Става дума обаче за ремонтите извършвани от Райкомерс Конструкшън, които често шетат из София и по-специално като подизпълнител на Софийска вода.

И така в районът на бул. Пенчо Славейков се е взело решение от компанията Софийска вода за подмяна на връзката с водопровода на всяка кооперация по протежение на целия булевард. Похвално, както се казва шапки долу, изключително положително нещо. Обаче, се оказва, че уведомление за спиране на водата през цял един ден преди да започне ремонта с определен часови диапазон нямаше никъде по целия булевард (направих си труда да го изходя). След като вече ремонтът бе започнал имаше една такава срамежлива очукана табелка с тук таме ясни букви и ръчно допълнени часове на спиране на водата. Браво, невероятно. Някак си професионално изглежда.

Имаше уведомление за предоставяне на достъп до централния водомер. Което интересно защо бе от Райкомерс, а не от Софийска вода. Браво, все пак е имало нещо. Похвално!

Това че останахме изненадани и без питейна вода и такава за мръсни нужди за цял един ден е някак си нормално, международно, европейско, професионално и стандартно. Това дали някакви домакински уреди са пуснати и мжое би да се повредят това някак си е нищожен проблем пред това велико благоволение, което ни се оказва. Ама какво ли разбираме ние живущите в района. Трябва смирено да сведем глава и да благодарим за невероятната и изключителна възможност предоставени ни от Софийска вода чрез нейния подизпълнител.

И така за начало може да разгледате тези снимки, за да добиете представа как изглежда обект на Райкомерс по един професионален начин и със съответните съорържения в очукан и изтъркан вид, търкалящи се инструменти, бутилка в вода стълба из обекта. Като може да видите и на каква дистанция са поставени пътни означения, които едва метър преди изкопа указват за стеснение на пътя и органичение на скоростта. Наслаждавайте се.

Малко по-долу ще видите какво остава след работата на екипа на Райкомерс. Преди това нека обясня, че се обадих във фирмата супер бесен и попитах за връзка с човек оттам. Говорих със служител Петков и го попитах по какви стандарти трябва да остане дадено положение след ремонта. Той ми отвърна, че друга фирма след време щяла да възстанови настилката. Интерсно ми стана и продължих с въпроса кой носи отговорност за ПТП в минутите, часовете, дните, седмиците …. докато може би дадената друга фирма възстанови настилката. Шофьорите вече заобикалят тези реновирани да ги наречем участъци. Отговор получих пак в този дух, че те си били свършили работата. Попитах го какъв е стандарта и нормите, за да се остави пътната настилка по оживен столичен булевард по който минават и тежки превозни средства и градски транспорт и получих отговор къв сте вие, че да питате. Понеже се убедих, че може би не ме разбира човека и реших да сляза на по-ниско ниво, за да му стане ясно и учтиво го попитах дали след като ака си бърше задника или го оставя в това положение. Не го прие добре, е и аз не приемам добре да се оставя мармалад след работата и да си прехвърляме топката и да висят купчини строителни материали и дупки запълнени някак си с инертен материал.

И така ето какво остава след работата свършена от Райкомерс, които са на мнение, че ще има ремонт и не е тяхна работа и не е проблем да се възстанови пътната настилка в такова състояние, както са я намерили. Не се страяскайте, това е професионално свършена висококачествена и надеждна работа и качествено нахвърляни строителни материали, части от ограждения, колчета и плочки.

Ето още уникален професионализъм, само не става ясно колко е височината на купчината павета по стандарт и какъв е той, че малко се различават. И също не става ясно по един начин ли трябва да се подреждат или има разнообразен подход. Тук можете да видите качествено изпълнение в близост до спирка на автобус 72. Уникална естетика и красота на която могат да се любуват чакащите автобуса българи и чуждестранни посетители на столицата.

Тази положителна да я наречем ситуация, за да не каже някой че не ценя и не се радвам на невероятния напредък и прогрес поражда в моята инженерна мисъл следните въпроси:

  1. Кой носи отговорност за разрушаване на настилката и отказа от нейното възстановяване на действащ централен булевард с интензивно движение?
  2. По какъв стандарт и норми се насипва дупка с инертен материал?
  3. Какъв е стандартът за редене на купчини строителен материал и отломки по тротоарите и на какво отстояние трябва да са, за да могат хората да минават щастливи от този нормален изглед?
  4. Кой носи отговорност за риска от ПТП и може би да има загинали в минути, часове, дни, седмици и месеци докато може би се възстанови настилката както са я намерили?
  5. Кой носи отговорност за риска от пострадали пешеходци?
  6. Нормално ли е да се оставя пътна настилка в това състояние при действащ булевард и при такива метеоролигчни условия както е това лято съпроводено с чести валежи и този насипен материал сляга?
  7. Нормално ли е да се оставя настилката в това състояние вече няколко дни?
  8. Нормално ли е Райкомерс и други поизпълнителни да оставят след тях и потоп и да не възстановяват настилката  и да полагат съответните означения, за да предпазят шофьорите?

Имам и още много други въпроси, но не съм медицинско лице, за да ги коментирам.

Ходете внимателно по тротоарите и шофирайте с повишено внимание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *