Растителен протеин – пълна информация

растителен протеин

Използването на протеин като хранителна добавка става все по-разпространено и по-разпространено. Мит е, че единствено професионалните атлети се възползват от ползите му.

Протеинът може да бъде полезен и за тези от нас, които искат да водят здравословен начин на живот и да поддържат добра форма.

Когато говорим за хранителни добавки, лесно можем да се объркаме заради тяхното многообразие. Затова и те имат негативна репутация.

Въпреки това те могат да бъдат точно това, от което сме се нуждаели, независимо дали искаме да изградим повече мускулна маса, или искаме да редуцираме теглото си.

Докато голяма част от хората успяват да си набавят нужния протеин чрез храната, в някои случаи това може да се окаже недостатъчно и да се наложи да опитат с нещо друго.

Пазарът е огромен и често пъти се случва да не знаем откъде да се снабдим с качествени продукти. В Workout.bg обаче ще откриете точно това – както богат избор от хранителни добавки, така и изгодни цени.

Растителен протеин – характеристики

Видовете протеини се разграничават по източника, от който си ги набавяме – чрез животински и растителни продукти.

Храните с животински произход имат по-голяма наситеност на протеин, докато тези с растителен – по-малка. Затова вегетарианци и вегани трябва да имат по-разнообразна диета и да съчетават в менюто си различни видове семена, ядки и растения.

На пръв поглед изглежда така, че няма логика човек, който тренира усърдно във фитнеса и иска да получи най-добри резултати, да разчита на растителните протеини.

Това обаче не е така. Макар и с по-малко количество протеин растителните източници имат предимства в сравнение с месните и млечните продукти.

Ако не успявате да си набавите протеин от ежедневния ви хранителен режим, винаги можете да разчитате на формата му като хранителна добавка. Разбира се, той не трябва да замества изцяло храната, но може да бъде перфектното допълнение, когато не искате да се тъпчете с определени храни или просто нямате време.

Освен че е подходящ за вегани и вегетарианци, растителният протеин има няколко предимства в сравнение с животинския. В категорията на макронутриентите попадат 3-те основни хранителни вещества – мазнини, въглехидрати и протеини.

Въпреки това обаче има и четвърти „компонент“, който е по-малко известен, но също толкова важен, колкото останалите три – фибрите.

Растителният протеин не съдържа огромно количество фибри, но понякога може да съдържа повече, отколкото животинския. Някои соеви протеини например могат да съдържат до 3 г фибри в една с. л.

Приемът на оптимално количество фибри може да има жизненоважни ползи – спомага при намаляването на теглото и намалява риска от диабет тип 2.

Някои от растителните протеини се усвояват по-лесно от организма. Разбира се, това е субективно, така че сами трябва да прецените дали животинският или растителният е по-добър избор за вас.

Като минус може да бъде посочен вкусът на растителния протеин – не пасва на предпочитанията на някои хора, но затова пък може да се комбинира с други продукти, които да замаскират неприятния вкус.

Светът на хранителните добавки е огромен. В онлайн магазина на Workout.bg ще имате възможността да избирате от най-полезните и най-качествените само на най-атрактивни цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *