Разликата между бойлери за монтаж под мивка и проточните

Проточни бойлери

Достъпът до чиста топла вода в дома ни по всяко време, когато искаме, е лукс, който хората опознаха едва в последните 40 години. Преди това затоплянето и доставянето на вода до домовете на хората е било доста трудоемък процес.

За щастие днес няма нужда да кладим огън и да носим стотици килограми вода, за да се изкъпем или да измием чиниите.

Един лукс, на който много хора се наслаждават, е именно присъствието на проточни бойлери и такива за монтаж под мивка. Днес ще разгледаме разликите между тях и ще определим кой от двата вида е по-подходящ за вас.

Какво всъщност бяха проточните бойлери и как работеха те

Проточните бойлери са сравнително стара технология, която нашумя в България в края на 20-ти век. Старите проточни бойлери бяха с малък капацитет, отнемаше време да заработят и бяха сравнително рядко явление в домовете на хората.

Днес те са значително по-компактни, доста по-ефикасни в нагряването на вода, като предлагат и дори пречистване.

Проточните бойлери работят на принципа на серпентините, като в самия съд на бойлерчето има няколко реда серпентини, който биват нагрявани с ток, за да се постигне това бързо нагряване.

Удобството на бойлерите за монтаж под мивка

Бойлерите и нагреватели за монтаж под мивка са особено добър вариант за кухни и домакинства, при които пространството над самата мивка е доста ограничено.

Добър вариант е и за тези, които не искат самият нагревател да се вижда. Монтажът на този вид бойлери е доста лесен, като е нужно достатъчно пространство отдолу под мивката, предимно да е скрито под шкафа на самия умивалник.

Те нагряват доста бързо, работят ефективно и са особено приятни за ползване – само се включва и нагрява водата, която мина през тръбите.

Общото при тези бойлер, е че използват електроенергия, на могат и да бъдат захранвани от соларни колектори и дори да работят с друг вид бойлер.

Кой от двата вида е по-подходящ за една кухня

И двата варианта са доста добри за едно домакинство, особено ако то е далеч от градската инфраструктура или е независимо от нея.

Един недостатък на проточните бойлери за над мивката, е че те са доста по-неефикасни като отопляване на водата, поне що се отнася до електроенергията, която им е нужна да загреят водата.

Добрата новина, е че те не се ползват непрестанно, така че консумацията им е ограничена до малките моменти, в които се ползва топлата вода.

За възможно най-доброто съотношение между цена-качество, нашата препоръка е да проверите това, което Klimatici.bg предлагат на своя сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *