Ремонт на баня – какво трябва да знаем

Ремонт на баня в София от Megavik.com

Дейността по ремонт на баня е скъпа и тежка за изпълнение задача, а зад високите цени стоят много и различни причини. Добър професионалист се намира трудно, особено ако сте поставили високи и конкретни критерии при изпълнението на задачата.

Така например, да се започне ремонт на баня е дейност, която може да отнеме доста дълго време, в което дори и най-опитният професионалист да работи по цял ден.

Освен това, работата е тежка физически, тъй като е свързана със стоене на земята за дълго в неудобна за тялото позиция. Да не споменаваме колко тежко е премахването на старите плочки дори.

Как се прави ремонт на баня

ВиК ремонтите и по-конкретно ремонтът на баня (ако говорим за цялостна дейност) се изразява в поредица от действия, които могат да се обобщят по следния начин:

1. Сваляне на старите плочки

Старите плочки се свалят по различен начин в зависимост дали искате да ги използвате повторно. Ако ще поставяте отново, трябва да отстраните фугите и после внимателно със специална шпакла ги отделяте от стената.

Ако пък няма да ползвате същите плочки, ще трябва да се снабдите с подходящ чук, с който да ги изкъртите. Не забравяйте след отстраняването на плочките да отстраните и лепилото, с което са били зациментирани в стената.

2. Тръбите – нужна ли е подмяна

Ако е нужна подмяна на тръбите, това е моментът, в който да се направи този ремонт.

Да, действително това ще оскъпи ремонта, но в последствие ще си спестите необходимостта да разбивате плочки, които сега скоро сте  поставили.

3. Поставяне на новите плочки

Новите плочки се поставят със специално лепило за плочки, което се нанася на подготвената повърхност под ъгъл от поне 45 градуса, но не по-голям от 60 градуса.

Ключов момент е да не остават кухини под плочките. Погрижете се за фугите. Това се нарича хидроизолация и ще предотврати протичането на вода към съседите под вас.

4. Монтаж на вана, душ, тоалетна, мивка и биде

Крайната задача е да се монтира новата санитария. Това се прави със специални монтажни елементи и дюбели, а повечето от най-новите приспособления не изискват лепене и зациментиране към стената.

Важно е да се подходи внимателно при монтирането на ВиК елементите и да се имат предвид техническата спецификация, включително за:

  • Изграждане на душ и душ кабина;
  • Вана и джакузи;
  • Монтаж на тоалетна чиния;
  • Интегриране на биде;
  • Мивките в кухнята, банята и тоалетната.

Лесен ремонт

Мнозина ще възкликнат на мига, че такова нещо като лесен ремонт на баня не съществува.

Това може и наистина да е така, но съществуват различни подходи, които могат да окажат голямо влияние както на цената, така и на тежестта и продължителността на ремонтната дейност.

Без съмнение, най-сложната и скъпо струваща част от реконструкцията на банята е тази, която засяга плочките. Не само, че качественият фаянс и гранитогрес е скъп, но и самото заплащане на труда на майсторите не е никак малко като размер.

Има обаче един начин за това да спестите голяма сума пари. Това се прави като се поставят старите плочки върху новите. На пазара днес се предлагат специални продукти и лепила, които да направят това възможно. За целта трябва да бъдат покрити следните изисквания:

  • Старите плочки трябва да са здрави. Всеки дефект може да направи залепването на новите плочки нетрайно и некачествено;
  • Не бива да се отлепват от стената. Новите плочки могат лесно да паднат от местата си ако старите се откъртят заедно с тях;
  • Не бива да има кухини и празноти под плочките. Това може да доведе до пропуквания и преминаване на влага.

Най-често този вариант се препоръчва от водопроводчици в София, когато всички стари плочки са наред. И все пак просто вече не изглеждат естетични.