Сметките и „ремонтите“ на Софийска Вода

софийска-водаПоредният монопол на регионално ниво у нас Софийска Вода продължава да дерибейства по един нагъл начин. Мисълта ми е за „коректността“ на Софийска Вода към своите „клиенти“.

Важно е да уточним, че термина клиент на Софийска Вода е неточен. Първо нямаме избор да сменим доставчика на вода и второ нямаме права. Ние по-скоро сме роби без право на нищо.

Оказва се, че сметките са по такъв начин направени, че ние потребителите плащаме разходи за:

  • Отвеждане на отпадъчни води.
  • Пречистване на отпадъчни води.
  • ДДС

За една сметка със сума по фактура от 28.99 с ДДС горепосочените разходи излизат по следния начин:

  • Доставяне на питейна вода                                 15,84 лв.
  • Отвеждане на отпадъчни води                              3,20 лв.
  • Пречистване на отпадъчни води.                          4,48 лв.
  • ДДС                                                                            4,70 лв.

На мнение съм, е крайния потребител не трябва да плаща Отвеждане на отпадъчни води и Пречистване на отпадъчни води. Това си е проблем на доставчика, в случая изманиците от Софийска Вода.

Когато си купуваме кисело мляко там няма такса доене, транспорт, има цена за кофичка и това е. Като си купуваме хляб няма такса месене, опаковване и др.

Защо ние потребителите трябва да плащаме за това?!

Също така за битови нужди не мисля, че е редно да плащаме ДДС за вода, както и за другите комунални услуги. Това ДДС не ми се приспада като битов потребител, нито се отчита или пък възстановява.

По отношение на ремонтите преди 89-та когато имаше ремонт в квартала, карето или по-голям район имаше на всяка врата залепено съобщение.

В момента Софийска Вода е спряла водата в центъра за доста голям ремонт от сутринта до 21:00 часа вечерта. И най-интересното е че на сайта на Софийска вода е посочен като планиран ремонт. Планиран ремонт, за който знае само Софийска Вода, но не и потребителите.

Обаждал съм се по въпроса, когато някой няма достъп до Интернет и дори не знае какво е сайт, което е широко разпространено над една възрастова граница особенно за центъра на София какво да прави. Нагло ми обясниха, че те били посочили на сайта да съм гледал или пък да се обажда човек по телефона (непланиран разход) и имало други начини да се разбере?! Може би да наемем гадателка!

Аз им казах, че като се плаща са длъжни така да уведомят хората по райони, че да е ясно за колко време и поради каква причина.

Многократно съм настоявал за промяна и за установяване на начин за уведомяване, така че хората да са наясно.

Много важен момент при „ремонтите“ на Софийска Вода е това, че след техните ремонти за добро трябва известно време да се източи водата от чешмата защото тя е сива и мътна. Това източване разбира се е за сметка на потребителя защото тогава водомера върти. И това ми обясниха нагло, че няма как да се промени.

Обаче в сметката като гледам няма такса ремонти и некачествена вода с знак минус.

Да не говорим, за пропуснатите ползи и неудобства от това, че близо цял ден няма да има вода. Има болни хора и възрастни, които нямат представа за това „планирано спиране“  за Подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. Гургулят.

И така поредния некоректен доставчик на услуги Софийска Вода у нас бива покровителствен от властта. Време е да им се стъпи на врата, за да може потребителите да плащат за това което изразходват без допълнителните тежести посочени по-горе. А за неправомерните заплати за страната от 5 цифрени числа през годините на различни мениджъри от тази фирма Софийска Вода, както и допълнителни разходи за коли, детски градини, жени и прочие мисля е работа която държавата въпреки задкулисните игри е време да свърши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *