Химическо Чистене СЕНК А СЕК /5aSec/ в българско изпълнение!

От известно време насам забелязах симпатични обекти за услуги по химическо чистене с красиво лого, обзаведени приятно и чисто. Това са Сенк а Сек (5 a Sec) – френска марка за услуги по пране и химическо чистене.  След кратко разглеждане на официалния сайт (който по подразибране е на френски) на марката се разбира, че може да се ползва и като франчайз. Към края на краткото разглеждане на уебсайта веднага става ясна липсата на професионализъм и качество още при оформянето на интернет присъствието на марката. За „качеството на самата услуга“ ще обясним по-нататък.

Веднага става ясно, че уебсайта е правен на готова система за управление на съдържанието (csm), което никак не е лошо. Даже се разбира че това е Drupal. Първото, което прави лошо впечатление, е че е оставена favicon по подразбиране на самия Drupal.

Второто, което прави впечатление е, че когато изберем България, за да видим българската версия на сайта (5asec Bulgaria) нещата стават направо страшни. Отваря се някакъв безумен линк – (http://drycleaning.5asec.com/pressing/bulgaria/home.php) без никакъв домейн за българия или поддиректория, както е арменската версия например (http://am.5asec.com/). Оттук вече започнах да си правя изводи за българското изпълнение на тази услуга, нейното качество, бранд и маркетинг.

Третото безумие, което се вижда е както споменах по-горе линковете а и разликата в сайтовете. Първо, че българското знаме сложено нескопосано с ужасяващи цветове в началото на хоризонталното меню Второ, че „българската версия“ е изпълнена с уменията на ученик, който е видял и чул за правене на уебсайтове преди час-два. да не говорим, че липсват всякакви условия за ползване на услугите на Сенк а Сек у нас. Можете да видите разликите между българската и арменската версия на уебсайтовете. Арменската е в пъти по-добра. Нашето дори не може да се нарече и версия :).

Сенк а Сек 5aSec BulgariaСенк а Сек 5aSec Армения

И не на последно място най-забавното е някъде в пространството поставен електронен адрес за контакт с „адекватния надпис“ – Е-MAIL НА ПОТРЕБИТЕЛЯ, който сочи към [email protected] Ако опитате да отворите и да разгледате franchise.bg ще ударите на камък. Там просто няма нищо :).

Дотук се повеселихме с уеб частта, маркетинга и интернет присъствието на Сенк а Сек у нас. За интернет популяризация и онлайн реклама няма и да споменавам. Резултатите за търсене на химическо чистене в интернет търсачките са красноречиви.

Обаче нека сега се фокусираме върху самата услуга. Тук съм раздвоен. Уютни търговски обекти с еднаква визия, любезно отношение и разумни 5asec цени.

След като посетих обекта на бул. Патриарх Евтимий в София, срещу църквата Свети Георги Победоносец мисля да си спестя ползването на Сенк а Сек в бъдеще. Сега ще се аргументирам.

Дадох 3 броя дрехи, палто, пардесю и панталон със стари петна. Палтото бе само за гладене и стана бързо, за около час и малко. Пардесюто и панталона бяха готови на следващия ден. Интересното бе, че като се даваше панталона служителката започна да се оправдава и пазари, че тези петна от панталона можели да не се изчистят. Аз пък аааадски любезно с леко нараствящ гняв и обясних, че нямаше да давам на химическо чистене въпросния панталон ако мога и сам да си го изчистя.

Тук искам да направя едно лирично отклонение. Ако не сте толкова малки на възраст или пък сте малки дотам, че не сте давали дрехи на химическо чистене преди светлата дата 10-ти Ноември 1989 година ще знаете, че тогава няма не може :). При приемане ако имаше петна всяко петно до едно се намазваше с легендарния универсален препарат Веро 🙂 в повечето случаи и след това петната ги нямаше и дрехата бе като нова. И това бе в миналия век.

В настоящия 21-ви век когато ти приемат дреха с петна в Сенк а Сек няма третиране с никакъв препарат има мрънкане, че можело, евентуално, може би, според зодията, фазата на луната и прочие състоятелни обяснение петното или петната да не бъдат изчистени :). Да, ама аз като клиент, когато плащам имам проблеми с такива твърдения и много много не ги приемам. Особено като съм видял, че може да стане с правилния подход.

Та след като си прибрах дрехите наистина петната си бяха там, дори с малко по-хубав и наситен цвят. Ясни и красиви с неправилна форма каквито си бяха и преди „химическото чистене“ на Сенк а Сек.

Тъй като държах да си изчистя панталона започнах проучване и тестове в домашни условия на препарати. За първи тест взех Вениш (малко пликченце) и Perilis Spot Cleaner българско производство. Всеки от препаратите бе на цена около 2 – 2 лева и малко.

Първо реших да опитам с Вениш. Той не се справи.

Второ опитах с Perilis Spot Cleaner. Е той се справи успешно и без да увреди плата.

И накрая нека обобщим. Ако се налага да ползвате услуги на химическо чистене, пък дори и недай си боже на Сенк а Сек имайте предвид следното:

1. Ползвайте химическо чистене само когато наистина се налага. Платът на дрехата все пак не е за един ден.

2. Ако дрехата има упорити петна и при приемане започнат да ви се обясняват значи започнете да мислите за друго място за химическо чистене.

3. Ако все още ви се обясняват както посочихме в горната точка, но все пак намажат всяко петно с препарат преди приемане. То можете да си отдъхнете и да продължите в това химическо чистене. Ако обаче не стане направо благодарете не много любезно, но и не много просташки и си потърсете друго място.

4. Научете се като български потребител, че когато плащате можете и да изисквате. Даже не само да изисквате но и да получите качество ;).

Е пожелавам ви успех в химическото чистене ;)!

2 thoughts on “Химическо Чистене СЕНК А СЕК /5aSec/ в българско изпълнение!

 1. По повод коментара,на горе посоченият господин искам да му дам два съвета:
  1.5-аSEC не ползва веро и не почиства дрехи от 1989г. Както и не може да Ви помогне да се върнете да живеете в това време. Не сме господ.
  2.Имайте по-голяма хигиена ,както лична на устата си ,така и на облеклото си.
  Поздрави.

  1. Г-жо Лазова,
   от години ползвам услугите на 5-аSEC в София, кв.Изток, ул.Н.Хайтов. Последния път на 30.04.2018 г. занесох 2 бр.големи завеси с подплата за пране и гладене, както това съм правила няколко години подред. Служителката-приемчик ми обясни, че вече не изпълняват такава услуга, но може да вземе завесите за химическо чистене и гладене, като ме увери, че завесите ще са чисти и със свеж аромат, а тя самата била работила в Гърция в този бизнес и има опит. Платих 67лв и дано да не бъда разочарована. Клиентският ми номер е 2996.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *