Скритите такси на М-Тел

Мобилтел - нови начини за кражби

М-Тел не престават да изнамират най-различни хитри начини да изкарват пари от въздуха. Скритите им такси е един от утвърдените подходи на компанията.

Аз като частно лице повече от 10 години бях клиент на Мобилтел, което по никакъв начин не е било отчитано във връзка с качествено обслужване и решаване на казуси. За кратък период бях клиент на Виваком и после отново на Мобилтел. Напротив, дори ми бе казано от служител на Мобилтел Добрева преди време в телефонен разговор по телефона, че като клиент на Мобилтел нямам никакви права. Тази корпоративна политика на М-Тел продължава и до ден днешен и стриктно се спазва.

За начало бих желал да уточня, че използвам план М-Тел безкрай 2XL. В тази връзка искам да ви посоча, че Мтел имат варианти да оформят много различни планове с условия, които не са обявени публично. Това да го имате предвид, като информация.

И така разказвам конкретния случай с една фактура, която направо ме шокира. Приложим съм и сканиран документа от две страници, като първата страница е самата фактура, а втората е Приложение А към нея.

Току-що получих хартиена фактура номер 0362674307 / 13.11.2017 за период на фактуриране: 09.10.2017 – 08.11.2017г. Обръщам ви внимание, че в самата фактура е казано точно така – период на фактуриране, а не на отчитане. Изводите оставям на вас.

Нека разгледаме въпросният документ като започнем от първата му страница. В нея четем интересни неща написани, а именно:

Други такси и услуги (1бр.) – 1.24лв., потребление: няма, общо: 1.24лв.

Да видим на втора страница в Приложение А, където става ясно каква е тази такса. Оказва се, че това е такса с гръмкото име: Такса уведомяване за просрочено задължение. Тази такса се отнася за периода на фактуриране.

Интересен момент е че никога не съм чувал или съм бил уведомяван за такава такса. А също така не съм давал съгласието си. Нито ми е било разяснявано.

Не мога да кажа колко пъти ми е събирана неправомерно тази такса за периода на договора. Но е повече от веднъж със сигурност.

Оказва се, че аз не мога да се откажа от тази невероятна услуга за уведомяване чрез смс за забавяне на плащането както и от таксата за това.

Продължаваме да четем по-надолу в секция Начислени такси и потребление по направления секция Такси:

Повторно включване – 1.58лв без ДДС.

Понякога се получава в реалността, че човек очаква да получи финансови средства и Мтел му спират телефона. Дотук добре, няма проблеми. Така е правилно след като се просрочи и има уведомяване през смс. Обаче какво е учудването ми, че има такава такса, за която аз нямам ни най-малка представа и не съм уведомен по никой начин. За да бъда пределно ясен аз не съм съгласен да плащам тази такса поради много причини. Тук искам да ви уведомя, че многократно съм се интересувал как става спирането и пускането на услугите и ми е казвано, че това е напълно автоматизирано.

Излиза, че М-Тел изкарват едни пари по един странен начин. Тези малки такси-чки се губят и хората не обръщат внимание. Аз не мога да кажа за периода от миналата година, когато преподписах договора колко пъти ми е удържана тази такса скрито и неправомерно от мен.

Продължавам надолу по секциите. Стигаме до секция Разговори, там четем:

Обслужване на клиенти *88 – автоматично меню – 0.05лв без ДДС.

Важна подробност е че като човек набере *88 поради една или друга причина бива надлежно уведомен, че обаждане към сътрудник обслужване на клиенти се таксува с 0.05лв без ДДС. Но никъде не е казано, нито в автоматичното меню, нито публично, че самото обаждане се таксува, когато се ползва само автоматичното меню.

Тоест това е една скрита такса от потребителя.

Нека обърнем внимание и на автоматичното меню. То е проектирано умишлено по такъв начин, че човек да прекара много време. Също така във всяко едно подменю няма вариант за връзка с оператор. Нито уведомление, нито насока. Едва след като губя повече от 15 минути стигам да оператор, който ми каза как се прави, но аз разбира се забравих.

Тези неща с „обслужването на клиенти“ от страна на Мобилтел не мисля, че са коректни за потребителя и не мисля, че е правилно да се таксуват! Нали се плаща абонаметна такса?! 🙂

Продължавам надолу по секциите и стигаме до:

Изходящи разговори 0700 Мтел – 1.00лв без ДДС.

Странно ми е това таксуване, тъй като на много сайтове, които ползват телефонен номер, който започва с 0700 пише следното – без увеличение на телефонната услуга. Сега не става ясно, аз на стационарен ли номер звъня или на мобилен!?

Нека сега обърнем внимание на така нареченото Приложение А към фактурата.

В секция Начислени такси и потребление по направления има колонка с име Общо потребление. Там има някакви числа без никаква размерност. По никой начин не става ясно това чушки ли са, домати ли са, краставици ли са или друго?! Същият творчески бисер наблюдаваме и при съседните колонки Потребление в пакети, Потребление извън пакети. Като последните две навяват много и различни мисли.

Това невероятно творение Приложение А към фактурата не предоставя детайлна информация по време какво и как е ползвано като услуга по пера. И то в съответната размерност и формат.

Да не говорим доколко този документ гръмко наречен фактура е законен. Имам предвид, че да, подписа не е задължителен реквизит, но тогава има друг начин по който се посочва това.

7 thoughts on “Скритите такси на М-Тел

 1. Аз пък имам две СИМ на новата А1, и двете са в един апарат. Първата е служебна с неограничени минути и мобилен интернет на макс скорост- 5120 МВ /който не смогвам да използвам дори и на половината/. Втората ми е лична, с малко минути за разговор / които също не използвам, щото ползвам служебната с неограничени минути/ същата няма мобилен интернет. Сега какво се получи, когато вместо за „връзка за данни“ съм използвал не служебната си СИМ а личната. Оказа се, че за използвани 50 МВ ще трябва да платя 50 лева. След като си прочетох договора се оказа, че това си е написано- като за първите 10 МВ се плаща 25,60 лева / 0,25лв. за 100 КВ/ след това цената пада на 0,06 за 100 КВ. Сега думата ми е защо трябва да платя толкова висока цена за нещо което не съм желал при подписването на договора си. Щото 10 МВ трафик са 7-8 минути видео.

 2. Нищо не става от тия А1. Имах договор към Мегалан, като от една година явно съм на безсрочен договор, който обаче трябвало да го прекратя с едномесечно предизвестие. Пращат ми сега SMS и изведнъж ми искат 2 такси, като има SMS за информация че трябва да плащам. Та тоя SMS е пари и за това че ще го пуснат, пак е пари. Общо 2,62 лв таксички. Исках предплатена карта да я направя с малка SIM и ме разиграват. Първо нямаха карти в магазина на The Mall, казаха на оператор да проверя. После оператора ме прехвърли на магазин да ходя и като отказах ми препоръча глупавата им платформа или e-mail да пиша. Писах e-mail и ми казват, че трябва да ходя до магазин. Прехвърлят си топката. Страшен цирк са А1 оператора. Сега ще ги сменя на всичо и им пожелавам да фалират. И за *88 искат пари, не пожелавам на никого да се опитва с оператор да се свърже, много сложно са го завъртяли и операторите са различни в зависимост от какво имаш да питаш. Там също си подават топката

 3. Току що и аз разбрах за такса уведомяване и такса включване. Тъй като бях стигнала до 36 лв., без изобщо да разговарям и за 5 лв. от тези такси, написах уведомление договорът да не се счита за продължен поради мълчаливо съгласие и промених плана и сега от техните машинации ме е страх да го променя, но се оказа, че съм имала такси и хоп, пак 15 лв. Ще се опитам да се откажа от А1, тъй като не съм за 5 лв., а ме дразни усмивката на служителката, докато ме мами, изпитах погнуса, плюс това в Благоевград са доста грознички. Когато ме лъжеха миналият път, ми идваше да я снимам, не, че тя е виновна, но ако отстояваш правата си, трябва да има правила.

 4. Да наскоро и аз се опарих от тази такса. Освен това телевизия , интернет, домашен и мобилен телефон се присъединяват поотделно по 2,50 и 1,99 за оповестяване!

 5. Дядо ми и леля ми ползват предплатени карти на мое име от есента на 2016 та започнаха да „валят смс-и“ за хороскоп печеливши числа от тото-то и куп др глупости като кой имал имен ден днес…
  Тези карти се зареждат на няколко месеца с по 10 лв след като почнаха да “ валят смс-и “ парите внесен по карта започнаха да намаляват стремглаво. На месец се внасяха по 20 30 лв а не говореха. Един ден ми се оплакаха и аз проверих нещата заведох няколко жалби при което резултат нямаше естествено отговора беше – че абоната е активирал тези услуги. (държа да уточня че дядо ми е на 89 а леля ми на 79) Вие си направете извод дали е възможно да активират тези неща. 😉

 6. Сключих договор за Интернет и телевизия с уговорка за минимален пакет, респ.цена. Първото плащане е с включена такса инсталиране и не обърнах внимание на детайлите. При второто се оказа, че е в ТВ имам МТел спорт (около 3лв) без да съм заявила или поне уведомена. Некоректн и непочтено!

 7. Напълно подкрепям горенаписаното – Мтел лъжат своите клиенти!

  Такса уведомяване за просрочено задължение – я има от много време. По една или друга причина, понякога клиента не може да си плати навреме. Добре, ами нека спрат телефона. Нека си вземат после и хитрата такса включване.
  Но това да получиш смс уведомление за просрочено задължение и да те таксуват за него е безумие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *