Смъртоносен автобус

автобус 84

Искам да ви разкажа една истинска история която ми се случи днес в София.
Ще се постарая да бъда възможно най-безпристрастен в описването на ситуацията, и ще дам максимално подробности, за да може виновните да бъдат наказани.
В ранния следобед пътувах в автобус 84 на път към The Mall.
Седях на седалката зад шофьора. На Орлов мост от предната врата след всички се качи възрастна дама. Тя попита шофьора:
„До терминал 1 или 2 сте вие?“
На така кратко и ясно зададения въпрос, на който отговорът би бил максимум две срички („ед-но“ или „две“) и би отнел точно 1/4 от секундата шофьорът предпочете да отговори така:
„Нямам време (!) да ви обяснявам, аз да не съм бюро информация. Информирайте си се предварително преди да се качите и не ме занимавайте!“
Разбира се веднага се намериха услужливи хора, които казаха на жената, че автобуса отива до терминал 1. При което тя каза на шофьора „Извинявайте“ и, успокоена че е във вярното превозно средство влезе навътре в автобуса.
Някой може да каже – нормално, не му е това работата на човека, не му плащат за това. За това продължете да четете.
От мястото си забелязах, че шофьора, след като потегли хвърляше погледи в огледалото към възрастната жена през 1 секунда. В момента, в който тя се пусна от дръжките, за да бръкне в чантата си за билет, той рязко закова спирачките. Дамата полетя напред, успя да се хване за една дръжка, но от силата на инерцията се завъртя около дръжката и се удари странично в предната седалка.
Въпреки очевидно злонамереното действие на шофьора, все пак погледнах пътя и разбира се там нямаше никаква ситуация, налагаща рязкото спиране – никой не се беше опитал да засече или беше спрял рязко пред автобуса.
Ще кажете – човека е изнервен и трудно ще се докаже злонамереност. Окей, нека видим как се разви пътуването по-нататък.
След 2-3 спирки две жени се приближиха до предния изход и застанаха на по-малко от метър от него.
Шофьорът подмина спирката. Те му казаха
„Спрете, искаме да слезем“
„Ми стойте по-близо до вратата аз как да знам че искате да слезете!“
„Ами така ли да застанем“ – каза едната и показа как би се залепила до предната врата.
Искам да ви обърна внимание, че става въпрос за предната врата, на която има познатия ни на всички надпис, който с големи главни букви казва „НЕ СТОЙТЕ НА ИЗХОДА, ПРЕЧИТЕ НА ВОДАЧА“.
След кратката словесна престрелка шофьорът все пак отвори вратата. Но не спря. Само намали скоростта. Жените не искаха да рискуват и изчакаха пълния стоп. Когато видя, че няма да слязат ако не спре до край, шофьорът все пак го направи. Първата жена слезе и точно когато втората започваше да слиза, автобуса отново потегли, така че жената трябваше да скочи и почти да падне слизайки.
Сега вече не говорим за неща, които не са в задълженията на шофьорите. Тук става въпрос за елементарно спазване на правилата – спира се на всяка спирка. Шофьора не трябва да подбужда гражданите към неспазване на правилата и трябва да следи за тяхната безопасност.
Това са му задълженията, и дори някой да каже че злонамереност трудно би се доказала, факт е че той не спря на спирката и искаше да изкара пътниците виновни за това че СА спазили правилата и не са стояли на изхода.
Кой е виновен, че шофьора е изнервен – дали не са му дали отпуска или жегата му е дошла в повече – това не знам. Но подобно отношение на пътя е рисково за живота на всички.
Според мен случая заслужава разследване и най-малкото забележка към шофьора от висшестоящите му. Кой знае – може и да се замисли друг път, знаейки че действията му са имали последици.
За щастие тези разсъждения ми хрумнаха още преди да сляза и се сетих да снимам шофьора. Направих го през предното стъкло (спазвайки закона), но заради отраженията и бързането снимката не е върха на сладоледа. Все пак със скромните ми познания по обработване на снимки се опитах да изчистя максимално лицето му.

водач на автобус 84
Снимка 1 на водача
водач в автобус 84
Снимка 2 на водача

Ето още подробности, по които може да бъде намерено точно кой е шофьорът:

служебен номер на автобус 84
Служебен номер на смъртоносния автобус

– Дата: 17. 08. 2010г
– Час на снимката 14:43 (проверен с голяма точност от

водач по автобусна линия 84
Снимка 3 на водача

часа на снимката и разликата на времето на фотоапарата от реалното време)
– Място на снимката – спирка „Държавна печатница“
– Код на спирката 0554
– Автобус номер 84

Надявам се компетентните органи да предприемат действията, които сметнат за необходими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.