Спално бельо от мерсеризираният памук – качество и комфорт!

Мерсеризираният памук (Mercerized cotton) е памук, който се подлага на специална обработка, известна като „мерсеризация“. Процесът на получаване на мерцеризирана памучна прежда носи името на изобретателя си – англичанина Джон Мърсър.

1. Процес на мерсеризация. Мерсеризацията е краткосрочно третиране с нажежаема жичка и разтвор на натриев хидроксид (сода каустик), с цел да се получи допълнителна сила и блясък. Процесът на мерсеризация на памука се открива през 1844 г., но става популярен едва след 1890 г., когато процесът придобива сегашната си технология. Първоначално процесът, разработен от Мърсър, води до намаляване на общия обем на тъканта, а в модерния процес се използва памучна резба, за да се избегне свиването й.
Мерсеризацията на памука включва 3 етапа:

1) Мерсеризация – преработка на памука с разтвор на алкали. Автоматизирането на процеса на мерсеризация позволява да се получат платове с възможно най-добро качество;
2) Избелване и оцветяване;
3) Газово изгаряне на мерсеризираната нишка с газова горелка е още една специална техника.

2. Двойна мерсеризация. Съществува още концепция, известна като двойна мерсеризация или памучна двойна мерсеризация. Процесът на мерсеризация може да се извърши на всеки етап: мерсеризирането на влакното преди завъртането му, мерсеризирането на преждата, нишката, тъканите и дори крайния продукт. Повторната мерсеризация зависи от постигането на желаната якост и трайност на крайния продукт и може да се извърши на всеки един от посочените етапи.

3. Предимства на мерсеризирания памук. Мерсеризирането увеличава ползите от памука и намалява недостатъците му. Така че, мерсеризиран памук е:

  • по-траен;
  • практически не се смалява и не се свива;
  • с по-добър цвят;
  • по-гладък и копринен;
  • по-хигроскопичен.

Важно е да се отбележи, че процесът на мерсеризация е доста скъп, затова по правило на него се излагат само най-луксозните памучни сортове. По тази причина най-разпространените мерсеризирани продукти са тези от египетски памук.

4. Как да се прави разлика между продукти, изработени от мерсеризирана тъкан? Продуктите, произведени от мерсеризиран памук се различават от обикновените памучни продукти по следните начини:

  • прекарайте ръката си над повърхността – мецеризираната тъкан е гладка и обикновеният памук е груб;
  • се съмнявам в ръба на продукта – продуктът от мерсеризираната нишка почти няма да – даде гънки, докато обичайният памук ще бъде заменен;
  • цветните мерсеризирани тъкани имат по-светъл и по-наситен цвят.

С мерсеризирани памук се шият дрехи, битов текстил, включително и спално бельо, които са много меки, копринено гладки, привлекателни, лесни за почистване и подходящи за интензивна, дълготрайна употреба.

Спално бельо от мерсеризиран памук можете да намерите в каталога на онлайн магазините в Интернет. В тях за всеки продукт има подробна информация със снимка и описание. Не пренебрегвайте качеството и комфорта и ако ви се отдаде възможност, купете спално бельо от мерсеризиран памук и му се радвайте дълго!

Източник: https://stylezone.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *