UBER вече и в България!

uber-bulgaria

Доживяхме по-иновативен подход за придвижване в градска среда да бъде представен и у нас. До момента у нас има различни начини за придвижване извън градския транспорт – такси, маршрутки, дринк енд драйв (drink & drive) и др.

Световно известния UBER вече е в България!

UBER e електронна услуга за транспорт в градска среда с помощта на мобилни устройства и смартфони.

Неприятните впечатления още при първи оглед на уебсайта обаче дават един горчив вкус на фона на тази промяна. Какво имам предвид.

На пръв поглед сайта е изключително тежък и труден за навигация. Тук е момента да отбележим, че има и мобилна версия.

Центъра за помощ не е преведен на български.

Липсват на видно място Условия за Ползване и други съпътстващи неща касаещи ЗЗП и ЗЕТ.

Липсва на видно място ценообразуване. Текстът, че цените за вашия град били достъпни чрез мобилно приложение не е достатъчен. По ЗЕТ е задължително посочване на цени на услуги на удобно място. Отне доста време да се намери каква е цената на километър. След доста търсене за град София се разбра следното:

ОСНОВНА ЦЕНА 0,70 ЛВ.
0,20 ЛВ.ЗА ЕДНА МИНУТА

0,40 ЛВ.ЗА ЕДИН КИЛОМЕТЪР
МИН. ТАКСА 3,00 ЛВ.
ТАКСА ЗА ОТМЯНА 3,00 ЛВ.

С прости думи излиза, че като се направи поръчка базовата такса е 3 лева след което е 40 стотинки за километър. Не става ясно дали това е крайна цена с включен или не ДДС? Тоест това не е указано никъде. Ако изникне проблем и искате да отмените курса трябва да заплатите такса от 3 лева.

Като цяло липсва яснота в тази така наречена мин. такса, за какво и как се изисква тя.

Друг неприятен момент е това, че сайта ви задължава да предоставите кредитна карта. Очевидно е че, от UBER не са се постарали да направят проучване и да разберат, че България е доста различен пазар и като ползване на онлайн услуги и като цени за дадена услуга. Тези очевидни пропуски повдигат редица въпроси – качество, сигурност и много още. Особенно с това пестене на пари.

Никъде от уебсайта не се разбира как стои въпроса при ПТП. Каква е застраховката, какво се поема на пътника при пътна злополука?!

Липсва цялостна политика на компанията, която да е съобразена с локалните особенности на държавите било то законови или други специфики.

Също така липсва ясна информация за контакт – телефон, електронен адрес и то на български!

Много странно е как в долната част на уебсайта са посочени различни видове „Ежедневни коли за ежедневни пътувания.“. Силно се съмнявам, че точно такива модели автомобили и на такова ниво ще могат да се предоставят като услуга в България.

На фона на това странно навлизане без проучване и с много пропуски се надявам самата услуга да оправдава високите цени и нетипичните изисквания за регистрация за българския пазар.

Ползвайте услугата с внимание.

Опитайте и споделете дали е добре или не.

One thought on “UBER вече и в България!

  1. Сайтът е най-малкият проблем, след като услугата поначало е за ползване само през мобилни приложения. ЗЕТ задължава определена информация да присъства на сайта, ако се продава чрез него, а тук случаят не е такъв, доколкото виждам.

    Изискването за кредитна карта обясняват някои с това, че така ще се документират плащанията.

    Изобщо нямам намерение да се правя на адвокат на Uber – за момента не мисля, че бих се възползвала от тях и плюсовете им в български условия са ми силно съмнителни, а пък компанията явно не си прави труда да внесе яснота и да даде отговор на въпросите на потенциалните клиенти.

    Но ако авторът иска да помогне на други потенциални клиенти, нека сподели реални впечатления от услугата, а не само мнението си за сайта – то е вярно, но не е съществено, защото не непременно лош сайт значи лоша услуга, както и добрият сайт не е гаранция за добра услуга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *