Worddio – първото пасивно приложение за обогатяване на езиковия запас

Worddio - пасивно приложение за обогатяване на езиковия запас

Worddio е първото пасивно приложение за обогатяване на езиковия запас. Предлага над 270 000 аудио-флашкарти, записани на 34 езика. С него може учиш нови думи, докато правиш нещо друго, без дори да докосваш мобилния телефон.

Как се роди идеята?

Всичко започна преди 10-ина години, когато трябваше спешно да усъвършенствам своя английски. Тогава работех за голяма българска компания, която наскоро беше закупена от международен лидер в областта. Английският беше официален език и ако исках да продължа да се развивам, владеенето на английски беше ключово изискване.

Изпробвах няколко платформи, които ми обещаваха, че ще стана мастер в английски само за няколко месеца. Уви, не стана така и записах стандартен езиков курс след работа, но скоростта с която се развиваха нещата, не ме удовлетворяваше. 120 часа за 6 месеца, след работа, с две малки деца в къщи.

Бързо проучване и месец по-късно си букнах едномесечен курс по английски в Лондон, където за 4 седмици щях да взема 120 часа. Напредъкът беше осезаем, езиковата бариера падна. Проговорих без да се притеснявам дали съм граматически перфектен, важното беше, че хората ме разбират. Отделно компанията в която работих, английският беше основен език, но на всички беше втори, което принципно улеснява нещата. Основният ми проблем тогава, беше езиковия запас от думи и времето за учене. Търсих варианти, питах учителите какво да направя и отговора винаги беше незадоволителен.

Година и половина по-късно в края на 2012, отново букнах курс по английски, този път в Малта. В Малта установих, че моите картончета, които ползвах докато ходя до училището и обратно ми помагат, но не са толкова полезни за произношението ми. Хрумна ми да превърна картончетата си в аудио записи, които да слушам докато ходя до училище. Започнах да се записвам, но моето произношение не беше на ниво и прецених, че ще ми навреди повече, отколкото да ми помогне. В този момент ме осени идеята, че не може да няма такъв app за телефона. Имах свалени няколко приложения на телефона, но те бяха предимно речници, в които търсех думи които не знаех, къде с произношение, къде без. Сега обаче, знаех какво искам и започнах целенасочено търсене. Трябваше ми нещо, което ще ми помага да уча нови думи, докато правя нещо друго. Свалих и тествах десетки приложения, платих няколко от тях, в които нямаше опция за тестване…, но най-голямото ми учудване беше, че всичките те бяха интерактивни, т.е. имаха заложен игрови елемент в тях. Тези приложения не можеха да се използват докато си в движение.

Неволята роди идеята за Worddio.

Реализацията

Започнах да проучвам как мога да реализирам идеята си. Страх не страх, вече трябваше да почна да я споделям с непознати. Забавих се в общи линии с проучването и валидирането на идеята. Стартъп средата в България беше много млада и лични проблеми също повлияха на това забавяне.

Опитах се да намеря външно финансиране още на ниво идея, но и там ударих на камък. Важното беше, че идеята ми да направя симбиоза между флашкартите и аудио възприемането беше валидирана от лингвисти и специалисти в преподаването на езици. Така след един провален опит за реализация на приложението, през 2016 година започнахме да го разработваме отново…, от нулата.

През ноември 2017 публикувахме първите версии на приложението в маркетите на Гугъл и Епъл. Бързо събрахме обратна връзка и започнахме да работим по подобренията. Аз се заех вече и със сериозно търсене на външно финансиране за да скалираме проекта.

Скалиране

Отново ударихме на дърво. В стартъп средите нещата се бяха променили, никой не ни чакаше. Акселераторите бяха наели вече и не проявяваха интерес проекти в ранна фаза. Беше се отворила дупка в екосистемата, която само от бизнес ангели не можеше да се запълни, поне от българските. В началото на 2019 участвахме на събитие в Словения с надеждите, че там ще намерим нашия инвеститор, но ситуацията там беше подобна на България.

Заговори се за стартиране на нови акселераторски програми, подкрепени от Фонд на фондовете с пари от ЕС. В края на 2019 записах най-големия преакселератор в света – Founders Institute, като бях един от малкото завършили успешно 5-тата кохорта на представителството им в София. Бях готов, имаше интерес към проекта и с цялата си увереност през януари 2020 напуснах работата си с идеята, че до месец два, ще сключа сделка с бъдещия си инвеститор.

До този момент правихме по около 700-1000 нови потребители месечно в приложението, чисто органично. Бяхме тествали малко кампании във Фейсбук и Гугъл и знаехме, че ако имаме бюджет бързо ще скалираме, няколко теста на ремаркетинг кампании ни увеличаваха драстично конверсиите към платени потребители, но ни трябваха пари, както за маркетинг, така и за разработка на вътрешни тулове за оптимизация на тези разходи. Инвеститорите с които разговарях, бяха скептични, а парите ми бяха на привършване.

После дойде март месец и всичко в държавата умря. Единственото което можеше да направим е да пуснем органична промоция с 6 месеца безплатно ползване на приложението за хората в изолация. Направихме 300% ръст в новите потребители в този период. В края на юли спечелихме и инвестиция от Иновейшън Капитал, един от новите акселератори, които чакахме.

Малко по-късно спечелихме и конкурса Големите Малки в категорията за иновативни компании. След това бяхме номинирани и за регионалните финали на CESAwards в категорията стартъп на годината. В средата на ноември усвоихме и парите от Иновейшън Капитал. Вчера отбелязахме и първия си рекорд от близо 800 нови потребители за 1 ден.

Дали ми е било лесно, ми не. Бих ли го повторил – определено ДА.

Може да свалите Worddio оттук.

Иван Манев, Worddio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *