За Българските и Японските традиции

Отдавна искам да пиша по тази тема, само дето не знам откъде да я подхвана… Ето, сега в Магистралата имам този шанс.

Завръщането ми към по-естествен, природосъобразен начин на живот и към старите български традиции ме накара да разбера, че българинът е ЗАГУБИЛ МНОГО отричайки се от тях. Това е станало най-вече заради невежеството и непознаване на истините, които стоят зад вековните обичаи. Защото традицията е нещо преминало проверката на вековете, хиляди хора преди вас са я изпробвали и са го предали нататък, като нещо доказано ДОБРО.

Спомням си посещението на един музей на индианският бит и култура. Вървях през залите и се спрях на индиански мокасини от древността. Какво беше учудването ми, когато няколко зали по-нататък видях същите, макар и по-стари с почти 1000 години! Моделът не се бе променил 1000 години! И защо, след като мокасините са се доказали през вековете като най-удобни и здравословни.

Надявам се, след като разгледате галерията, да осъзнаете какво сме сторили, отричайки се от древните си традиции като „нецивилизовани“. А малкото останали, като Коледа, Великден, Заговезни и Задушница, са загубили сакралното си значение и са сведени до ядене и пиене (или както един приятел се шегува, че днес българинът предпочита традициите, които може да прекара през дебелото си черво 🙂 .

Един приятел, завърнал се наскоро от Япония, ми разказа, че там пазят хилядолетни традиции, завещани още от времето на династиите. Не само ги пазят, но продължават да ги предават на децата си и днес, 2000 години по-късно! Дали не е в това тайната, че те са най-напредналата и дълголетна нация на земята? Затова днес избрах да ви покажа Япония. Направих няколко съпоставки на наши и японски традиции, с обяснения към тях:

Носенето на детето е традиция във всички народи. Японците обаче са си запазили тази традиция, докато ние набързо я отрекохме в името на модата и удобствата. Но дали не сгрешихме? Прочетете това и решете сами.

12640270_834593949983091_227610531525310181_o
Като допълнение – още едно обяснение защо е добре да се носят децата: когато бебето е плътно до майката, то е вътре в биополето й и е защитено, тъй като неготово е все още слабо. Това го предпазва от негативни външни енергийни въздействия. Освен това тя усеща отлично нуждите му, като част от себе си. Детето пък има шанс да вижда, да общува, да се учи от всичко, което майката прави.

Японците са най-дълголетната и здрава нация в света (няма как да си дълголетен, без да си здрав). И всички смятат, че то се дължи на храната, на това, което вкарват в тялото си – риба, водорасли, зелен чай, соя и прочие. Но на никой не му идва на акъла, че може би се дължи и… на това, което изкарват от тялото си. По-точно, как го правят. Три научни изследвания (_1_|_2_|_3_), едно от които японско, доказаха, че само клекалата способстват за пълно изчистване на червата. Познатите ни порцеланови тронове-тоалетни предизвикват замърсяване и бавно увреждане на червата. А оттам и увреждане на цялото тяло и съкращаване на живота му. Японците са разбрали това отдавна, и затова продължават да си ползват клекала, както са го правили преди хиляди години, само че в модерна версия. А ние „българите-европейци“ набързо ги отрекохме като примитивни и седнахме на порцелановия трон. Но какво ни даде той? Вижте сами.

12622457_834593616649791_3225063628952765648_o
Ниските софрички са били винаги част от бита на българина. Дори сега в помашките села, които са по-близко до старите традиции хората сядат на земята и се хранят от малка трапеза. Това също има своето обяснение свързано със здравето и енергетиката на човека. В Япония и досега се хранят на такива ниски маси. А ние, големите „европейци“ ги отрекохме като примитивни и неудобни и се настанихме на високите столове като крале. Плащайки отново със здравето си, разбира се….

12633528_834593603316459_5324217933757801973_o

Банята…. Само който не е ходил на истинска баня не знае какво е удоволствието от това да се напариш хубаво, да се изтъркаш, порите на кожата да са отворени от парата, да диша. Да се отпуснеш, да се разтъркаш хубаво (или теляка да те изтрие) и след това да се гмурнеш в топлия басейн… То е като новораждане за тялото и душата. И, уверявам ви, няма нищо общо с това да си вземеш душ или вана у дома. Но, както казах, само който е бил на баня ще ме разбере…
Японците отдавна са го разбрали, затова и днес те имат Sento (публична баня) във всеки град.

А какво направиха българите? Ами същото както с останалите традиции – отрекоха се от вековната мъдрост, обявиха я за примитивна и отживяла и я пратиха на боклука на историята. А от баните направиха пицарии и чалготеки…

Каква е поуката от всичко това? Решете сами – коя нация днес просперира, тази, която цени и пази традициите си, или тази, която се отрича от тях…

One thought on “За Българските и Японските традиции

  1. Баните, като технология започват от Изтока и Ориента. За съжаление Ориента е западнал, Изтока още се държи.

    Колкото до слинговете, се те използват за носене на деца, но и за носене на различни товари. Това са древните раници :).

    Ниските масички в Япония принуждават хората да поддържат ставите си подвижни (разбира се и храната има значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *