За тайната на българската шевица

традиционни български шевици

Здравейте!

Преди много години живеех в близост до индианското племе Канауаки Мохаук. Оттам научих една интересна история, която ще споделя с вас. Вождът на племето (те все още си пазят традициите, имат вождове, съвет на старейшините и т.н.) бил поканен в България по линия на културен обмен. И се случило така, че попаднал на изложба на древни български шевици.

Какво било удивлението на домакините, когато той хванал в ръцете си една българска риза с шевица, като тази  и започнал да я чете като историческа родова книга : от къде произхожда рода, колко сватби е имало, колко и какви деца са се родили и т.н. Дори посочил някои грешки!

Значи, това, което ние днес приемаме просто за шарени орнаменти някога е било универсално кодово писмо, вид родова книга, която се е бродирала върху чеиза – черги, ризи на този род и така историята на рода се е предавала от поколение в поколение. Но някъде там във вековете, този код бил загубен и българите започнали да прерисуват шевиците само като декоративен елемент, без повече да разбират посланието им. А индианците са запазили това знание.

Удивително е също (виж снимката) колко са сходни индианските орнаменти и българските. Това показва, че някога графичното писмо е било универсално.

Ето и значението на някои от елементите:

български шевици

2 thoughts on “За тайната на българската шевица

  1. Аз, затова питам за македонските женски носии , защото имам такава и искам да я реставрирам,и искам да знам и символите- интересно ми е!Ако имате някакъв материал,даже и снимков ще съм ви благодарна!

  2. Страхотен материал! Не зная дали това знание е запазено някъде. не се знае дали някой в страната може да чете шевиците правилно!

    Но ще е ценно да се запази у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *