Загубата на мускулна маса – кога започва, как протича и как може да се предотврати

Загуба на мускулна маса

Един от най-неприятните ефекти, които се наблюдават с напредване на възрастта е това, че човешкото тяло започва постепенно да губи мускулна маса. Темповете, с които се случва това са бавни, но все пак това постепенно започва да се усеща.

Обикновено, този процес протича доста бавно и при съвременния човек започва около 30 годишна възраст, макар че е възможно да се усети и по-рано, например между 25 и 30 години, в зависимост от начина на живот и навиците.

Веднъж започнало, намаляването на мускулната маса се развива приблизително с около 3 до 8% на десетилетие. С напредване на възрастта този процес се засилва, особено след 60 годишна възраст.

Как се усеща и до какво води загубата на мускулна маса

Най-характерната черта при загубата на мускулна маса е това, че води до усещане за слабост и до намаляване на физическите способности на човека, при който това се случва.

При мъжете и жените, обаче, този процес се усеща по различен начин, като при жените протича по-силно изразено, докато при мъжете може да доведе до спад на хормона тестостерон и до силно намаляване на либидото.

С годините човек започва да се изморява все по-лесно, губи своята сила и издръжливост, тялото губи обем и изглежда по-слабо или отпуснато, а кожата се отпуска и това създава състарен вид.

Какво може да се направи за да се спре загубата на мускулна маса

Докато процесът на загуба на мускулна маса се счита за неразделна част от стареенето и е съвсем естествен, все пак върху него може да се въздейства изключително много и да се постигнат доста сериозни резултати.

Проучванията показват, че стопяването на мускули с възрастта може не само да бъде силно забавено, но с промени в начина на живот може дори и да се обърне в обратна посока (вижте на FitnesBlog.eu).

Здравословната диета и разумните упражнения могат да спрат загубата на мускулна маса и дори да се стигне до нейното повторно натрупване и увеличаване, което увеличава продължителността и подобрява качеството на живот на човека.

За целта е нужно да заложите на качествена храна, богата на протеини и да включите в ежедневието си малко упражнение със съпротивление или тежести, като разбира се, внимавате да не се претоварвате прекалено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *