Защо да не зареждаме бензин от ЕКО?

Пиша този материал за да ви споделя моя опит от бензиностанции ЕКО Kinitron, или както са по-известни като гръцкото еко.

Без да имам каквото и да е против гърците като нация или държава и с цялото ми уважение към тях номерата които ти продават на гръцките бензиностанции са отдавна известни на българските шофьори. Варианта да платиш повече от колкото си „получил” при еко вече е нещо постоянно.

Аз съм шофьор от около 15 години.изкарвал съм парите си това и съм видял доста по пътищата и бензиностанциите в България и Европа, от това което ми се случва вече втори път на ЕКО не го бях изживял. За втори път ми се случва да заредя за малка сума – 10 лв. и да се окаже че в колата не е влязло никакво гориво. Когато ми се случи за пръв път си помислих че има проблем с поплавака или някакъв проблем с компютъра на колата, но вчера на околовръстното в София ми светна резервата (тя дава сигнал при налични 7 л в резервоара .) след не повече от 500 м имаше бензиностанция ЕКО. Сипах пак за десет лева и… резултата бе същия никава реакция след като запалих колата.

Километрите които ми оставаха според копютъра бяха колкото преди да заредя резевата продължи да свети и уреда за имерване на горивото показваше пак колкото преди, а в същото време държах в ръката си бележка за 10 лв. и според нея трябваше да има 5,2 л бензин в колата но уви.

При пълнене на целия резервоар това няма как да го раберете, защото никой не може да каже с точност колко литра е имало в него преди това, а и сега по време на летния сезон всеки гледа да напълни  за някой лев повече или догоре за уикенда или за отпуската. Затова хора без да коментирам качеството на горивата на ЕКО, когато сипвате там помислете дали това което плащате е това което получавате и дали загубата на 5-10 лева, но редовно е проблем за вас.

Всеки може да направи проста сметка колко често зарежда автомобила си и за колко. Сами изчислете колко губите, а що се отнася до чувството да те прекарат на дребно – то е лично!

One thought on “Защо да не зареждаме бензин от ЕКО?

  1. Не знам каква ти е колата, но при по-новите автомобили изрично пише, че за да може компютъра да отчете правилно новопостъпилото количество гориво, то трябва да е поне 15 литра (това за Mazda3). И аз съм сипвал по 3-4 литра и компютъра на колата не го е отчитал, като бензиностанцията в случая е без значение. Това се случва поради въвеждането на така наречения хистерезис при измерването на горивото в резервоара на колата, за да не ти премигва постоянно лампичката, докато горивото е на границата на резервата и се люшка в резервоара по време на движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *