Защо да се грижим редовно за спирачната система на автомобила

Защо да се грижим редовно за спирачната система на автомобила

Повечето от вас ще възкликнат: е, то се подразбира! Наистина е така, но все пак е добре да обърнем внимание на някои фактори, които могат да влошат състоянието на компонентите на спирачната система на нашата кола. Същевременно ще разгледаме най–лесните начини за установяване на вече съществуващи нередности.

Кое влошава действието на спирачната система

Много външни фактори могат да повлияят върху ефективността на спирането на един автомобил. Това могат да са дъждът, снегът и в голяма степен ледът. При последното дори и не е препоръчително да се опитвате да спирате.

Някои метеорологични условия, като ръмеж и мъгла в комбинация с натрупал се прах по асфалтовата настилка, успешно могат да се конкурират с леда. Освен основните правила за действие при рискови ситуации е абсолютно задължително да поддържате всички компоненти на спирачната система в изправност. В това число и прословутите спирачни дискове. Тук ще обърнем специално внимание именно на тях.

Устройство, ефективност и повреди

Спирачните дискове представляват метален диск, който се изработва с прецизни машини, използващи много издръжливи сплави. В резултат от триенето, дискът може да се нагрее до изключително висока температура. Понякога тя надвишава 500 градуса по Целзий. Как трябва да е произведен, за да издържа дълго при прекомерно натоварване и постоянно триене?! Качествено, разбира се. От това в голяма степен зависи и цената.

За да получите успешно действие на спирачките, дисковете трябва да предлагат перфектен контакт с накладките. Ако едното не пасва напълно на другото, със сигурност ще се сблъскате с редица проблеми.

Спирачните дискове се износват сравнително лесно и всеки шофьор трябва да следи за редовната им подмяна. Моментът за последното зависи, както от качеството на използваните дискове, пробегът километри, така и от начина на шофиране на автомобила.

Заводските параметри все пак ни ориентират за смяна на около 40 хиляди километра. Нека това не е основният ви ориентир. Ако в колата ви има наличие и на други повреди, те могат да доведат до преждевременно износване на дисковете, например некачествени или износени накладки.

Когато работната повърхност на дисковете се изтрие, то вече говорим за износени спирачни дискове. Ако се колебаете в това, измерете дебелината му в тънката част. Ако е твърде тънък или е неравномерно изтрит, незабавно го подменете.

Интензивното шофиране, честото спиране или лошото охлаждане води до прегряване на дисковете, което ги похабява. Обикновено с течение на времето те се деформират. Това може бързо да усетите чрез педала на спирачката или волана. В случай, че не използвате колата ежедневно, при големи периоди на престой дисковете могат да ръждясат и да издават неприятен стържещ звук при спиране.

Спирачните дискове не са скъпи резервни части, а имат голямо значение за безопасното шофиране. Не чакайте последния момент, а се информирайте за модели и цени на T-Auto.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *