Защо не искам да пътувам с автобуси на ЮНИОН ИВКОНИ?

avtobus-union-ivkoniПреди години когато се появи въпросната фирма ЮНИОН ИВКОНИ още от началото самото име не ми вдъхваше доверие. Това продължава и досега.

Преди да започна с изложението на конкретната случка искам да отбележа стандарта на работа на фирма ИНИОН ИВКОНИ:

 1. Шофьорите са униформени с приятна на цвят риза с лого.
 2. В касите в страната задължително персонала има отегчен поглед, работа с въздишка и нежелание.
 3. Работното време задължително до 18:00 часа. Това се спазва стриктно из цялата страна.
 4. В автобусите висят всевъзможни плюшени и прочие играчки разнообразни по размер. По стандарт мястото за тяхното окачване е изцяло върху предния монитор с цел да бъде абсолютно покрит.
 5. По време на път шофьора пуши цигара.
 6. По време на път задължително се псува. По този цветущ начин се дава ясна и пълна информация на пътниците за пътната обстановка  Явно е наличието на ДМС (допълнително материално стимулиране), тъй като патоса и старанието е голямо.
 7. По време на път задължително се говори много по телефона. Абсолютно задължително е да не се ползва хендсфри. Говори се в нарушение на Закона за Движенеи по Пътищата директно от телефона.
 8. Задължително е мрънкането и коментирането по време на път. Особено по адрес на еди коя си от еди кой си офис, която не си мърдала г…а и изпуснала рейса.
 9. Задължително е нервното поведение на шофьора.
 10. Шофьора ползва слънчеви очила.
 11. По стандарт не всички рейсове и прочие превозни средства на ЮНИОН ИВКОНИ са с фирмени надписи или лога, които помагат за ясно и бързо разпознаване от страна на пътниците.
 12. Задължително е да не се спира на дадена автогара, а около нея или в близост. Ако е заето наоколо се спира и на територията на автогарата.
 13. По стандарт на ИНИОН ИВКОНИ регионалните офиси не е необходимо да са на територията на автогарата, а може да са на закътано местенце в жилищен блок в близост от 300 метра.
 14. Събота и неделя, което е пиково време за превоз на пътници задължително няма централен диспечер или координатор с който при проблем да може да се обсъди възникналата ситуация.
 15. Абсолютно задължително е да няма обявяване за тръгване на автобус по ясен и недвусмислен начин без да се избегне подвеждането на пътници.
 16. На билета не трябва да пише сектор на тръгване.
 17. Не трябва да има ясна и недвусмислена информация на билета за точка на пристигане и точка на връщане /при двупосочен билет/ в даденото населено място.
 18. Любезно отношение към пътниците.

Това е така да се каже ядрото на стандарта на работа на ЮНИОН ИВКОНИ, който се спазва стриктно и с желание.

Конкретната случка ще илюстрира нагледно употребата на правилата и тяхното спазване с ясно съзнание.

В началото е важно да отбележа, че аз жалби вече не пиша. В зависимост от ситуацията искам да се реши проблема бързо и изисквам да се каже, при отказ да е ясно, че това е съзнателния избор на дадената фирма и това им е окончателния отговор.

И така на 21.09.2012 около 18:00 часа вечерта закупих двупосочен билет София – Казанлък – София от каса на Юнион Ивкони на подобието на автогара  със звучното име Сердика, която се намира в прилежащата площ на Централна ЖП Гара в София.

На другият ден 22-ри септември тръгнах да пътувам за Казанлък. Пътуването мина гладко и в пълно съответвствие на точките от стандарта посочени по-горе. Като искам да похваля шофьора за стриктното спазване на точки 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10,12,16,17 и 18.

На следващият ден 23-ти септември часа на връщане бе 07:30 часа сутринта. Бях навреме на автогарата около 07:10 часа. Цели двадесет минути по-рано от часа на тръгвавне.

С пристигането си на автогара попитах диспечера за информация. Каза ми нещо от рода – не са наши рейсове, не знаем, спират еей там накъде или където намерят извън територията на автогарата.

Започнах да обикалям автогарата в търсене на офис, координатор или друга информация или знак за присъствието на фирма ЮНИОН ИВКОНИ. Не намерих никаква информация.

Реших да изчакам търпеливо часа на тръгване. Стана вече 07:40 часа. Никакъв автобус не се появи, нито се появи някаква информация по микрофона, или рейс с лого. Обадих се националния телефон посочен на гърба на билета. След известно чакане се обади служителка /предполагам разбира се/. Дамата ми обясни, че те са международни превози и вътрешните в страната не работят събота и неделя. Все пак ми даде някакъв мобилен номер. Оттам друга дама ми каза, че рейса бил тръгнал. Аз обясних, че чакам повече от 40 минути и по никакъв начин не съм видял, че има автобус на ЮНИОН ИВКОНИ. Дамата ми каза, че имало 12 местно автобусче и там на табелата имало иницали на фирмата. Тук само ще кажа на чист английски WTF?!?!?! Разбиращите да си го преведат.

Каза ми че съм го изпуснал. На моя въпрос аз какво да правя сега, тъй като офис на автогарата на ЮНИОН ИВКОНИ няма, също така няма и служител, нито някаква табела или указателен знак. Служителката ми каза, че имало офис на автогарата и да си проверя кой сектор ми е написан на билета. Там е работата обаче, че нито има офис на автогара Казанлък, нито има написан сектор на билета. Дамата обаче пак настояваше, че има офис и на билета пише сектор. Тъй като тези неща не отговарят на истината и са откровенна лъжа си поисках парите + обезщетение за целия двупосочен билет. Служителката ми каза, обаче, че АЗ СЪМ ИЗПУСНАЛ АВТОБУСА и нямало как да ми върнат парите, тъй като повтарям аз съм изпуснал автобуса. Тук само ще кажа на чист английски WTF?!?!?! Разбиращите да си го преведат.

Проблемът е че пътят София-Казанлък не 20-30 минути или час, а повече.

Намерих си транспорт, като непредвиден разход разбира се и се прибрах с разлика от 2 -3 часа.

Върнах се до въпросната каса и си поисках парите и ми бе казано, че нямало как да ми върнат парите ДОРИ И СРЕЩУ ОБРАТНИЯ БИЛЕТ. И евентуално можело да ми се възстанови сумата за втората посока само. Казах, че си искам парите зап ълния билет плюс 17 лева допълнителни разходи и още 50 лева обезщетение за игубено време и нерви. Казаха ми, че няма да стане и ако настоявам да си подам жалба в работно време.

Както неведнъж съм споменавал времето за решаване на случката е това КОЕТО АЗ КАТО КЛИЕНТ СЪМ ЗАДЕЛИЛ, а не когато на фирмата и е удобно. И трябва да се реши незабавно на всяка каса или офис! Това обаче го няма в стандарта и може би затова отказват :).

В този случай стандартите на работа на ЮНИОН ИВКОНИ посочени по-горе се спазиха коректно и се наложи да пътувам с друга фирма.

На желаещите да пътувват с автобус на тази фирма препоръчвам да внимават и дори да се обърнат към друг превозвач.

15 thoughts on “Защо не искам да пътувам с автобуси на ЮНИОН ИВКОНИ?

 1. Много лошо и грубо отношение с пътниците. Всеки път проблем при пътуване. Синът ми пътува всяка неделя до София и всеки път има проблем. Шофьорите нямат никакви комуникативни умения и елементарни човешки отношения . Днес не го е свали на Овча купел, защото е имал багаж , а не искал да отвори багажното. Свалил само пътниците без багаж. Изключително безочливо поведение. Възмутена съм.

  1. Никога вече с Юнион Ивкони! Днес си закупих билет от касата им в гр.Луковит за автобуса по разписание в 12:11 мин. Маршрут София-Русе. От известно време са въвели (абсолютно безуспешно),нова система,по която не можеш да се качиш от междинна спирка,като Луковит,без закупен билет. А касата им е на половин час отиване и връщане. Тоест ако отидеш на спирката и спре веднага автобус,дори и полупразен,няма да те качи. Та връщам се от касата и се почва близо час и половина чакане. Автобусът се появява в 12: 15…И НЕ СПИРА! ПОДМИНАВА! Върнах се веднага на касата. Билетопродавачката отишла до банката. Казах й какво се е случило. Реакцията й беше“майкоо“… Обади се на жена от съседния магазин да ми върне парите. Втори път й се обадих и попитах на кого да се оплача. Тя отговори“На никого“… Е,намерих в сайта телефон за похвали и оплаквания. Разказах случая. Но хората масово отказват да пътуват с Ивкони. На спирката имаше поне 5 човека още,които чакаха автобус на коя да е друга фирма. Но не и Ивкони. ИВКОНИ НЕ!!!

 2. Ако имате възможност не пътувайте с тези измамници скоро ми се наложи да пътувам от Манхайм до София, до 2-3 през нощта шофьорите не спряха да говорят по висок глас и да се псуват за неплатени командировки и ходене по джапанки, а и на офиса им в София служителките не са се научили как да се общува с клиенти, бях много разочарован – фирма за международни превози! С поздрави Владо с измамения билет. 04.03. 2019-14 часа

 3. Не пътувайте с тези измамници искаха 2 пъти да платя за един и същи платен билет. Никога не правете това имат много клонове в страната печелят от комисионни бъдете преспазливи има много други коректни фирми

 4. На 2.02.2019г. пътувах в две посоки Разград -София и никак не съм доволна от обслужването. На отиване микробусчето беше студено, неотоплено. Доста често шофьора Красимир пушеше и на мен никак не ми е приятно. От отвореният прозорец всичкият дим се връщаше обратно към нас пътниците. В Търново нещо промърморих и така
  до самото прибиране в Разград всичко обичайно изнервен шофьор нелюбезен. В Разград обаче шофьора реши да се заяжда нахвърли се срещу мен със заплахи за бой, обиди и нецензурни думи. На този толкова дълъг път шофьорите не трябва ли да са двама ? Аз съм редовен пътник и толкова много неща и то все негативни бих могла да посоча,че няма да продължавам! Съжалявам, че ми се налага да пътувам по работа заради шофьорите и обслужването под всяка критика за мен това е кошмар!!!Няма друга фирма с която да пътувам в противен случай отдавна щях да ги забравя!! 😰

 5. Съгласна съм с написаното. Като трябваше да пътувам между Търново и София, ми казаха: „Кой ви ги продава тия билети, бе, то няма никакво място в автобуса.“ Отделно при запитването ми дали има спиране между двата града, ми каза категорично не, което нали не е проблем при закъсняващ автобус, но за 3 часа все трябва да има 1 почивка. Отвратителни са

  1. Не си купувайте предварително билет от Юнион Ивкони, защото ако сте възпрепятствани да пътувате, билета ви изгаря. ТОВА Е ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ, ДА НЕ СЕ ПРЕЗАВРРЯВА БИЛЕТА КОЙТО НЕ Е ИЗПОЛЗВАН! Парите за него обаче не изгарят, а са си ги прибрали! Наложи се да пътувам на следващия ден и отново си купих билет за същия маршрут! Така фирмата си печели двойно от непредоставената услуга! В НЕДЕЛЯ ОФИСИТЕ НЕ РАБОТЯТ, НАМА СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЛЕФОНА. НА КОГОДА ВЪРНЕШ НЕ ИЗПОЛЗВАНИЯ БИЛЕТ??? Билета гори, прибрани те пари-НЕ!!!

 6. РЕШИХ ДА СПОДЕЛЯ И МОЕТО КРАЙНО УНИЖЕНИЕ И ОБИДА ОТ ФИРмА -юнион ивкони на 11,06,2017г тъй като живея на красно село се обадих в офиса на овча купел в 9 часа на телефон 0879356133и получих информация от служителката че автобусът ще бъде на овча купел в 15,50 часа . отидох в 15,10 часа да си закупя билет и останах шокирана ,че в 14,00 часа е отменен курсът до сандански. по тази причина се наложи да отида до централна гара ,изпуснах автобусът за 16,00 часа и се наложи в 18,00 часа последния рейс да ползвам т.е прибрах се в 21,00 часа .питам аз ръководството на фирмата това гавра ли е с пътуващите или е редовна практика , тъй като чета доста честа е практиката с издънки на фирмата това епърво ипоследно желание да пътувам с тази фирма

 7. Понеже аз и мой приятели и роднини ще ходим на море и сутринта тръгнахме за централна автогара вече сме пред светофара и виждаме автобуса вече беше тръгнал. Аз и приятелите ми и роднините ми не бяхме доволни. Казаха ни че автобуса тръгва в 6:30. Както и да е чакахме друг автобус чак до 9:30 не съм доволен че чаках цели 3 часа но накрая дойде автобус и тръгнахме за море и така поточно аз съм и доволна но и съм с вас ок ще гледам да не патувам с тази фирма

 8. 90% от всичко това е вярно аз не пътувам с тази фирма от 2 години. В крайна сметка има и други автобуси. Освен всичко това съм възмутена от служителката в патра. Държи се с хората така като че ли е дължат нещо. Не разбирам каква е тая мания за величие с какво си мисли че е повече от другите. Нали колкото ние имаме нужда от тях толкова имат и те от нас. Ами ако не сме ние да пътуваме те откъде ще получават заплати. Fotini

 9. Съгласна съм с повечето точки. Често имат необозначени автобуси. Шофьори съм виждала всякакви, но да – пушат, нервничат. Е, не всички, разбира се, но щом ми е направило впечатление.
  По същата линия София – Казанлък шофьорът беше толкова нервен (2013 г), че в едно от селцата, през които преминавахме, така наби спирачки, при което надигналата се, за да слезе след малко, жена – се заби в таблото отпред. Той после се притесни още и продължи да кара супер нервно – с неравномерна скорост, резки движения и реакции, и много цигари. На следващия ден като се прибирах към София, заваля дъжд и автобусът прокапа почти над всички седалки. Като казах седалки – поне половината бяха вече силно клатещи се и не можеш да седнеш, а се налага да се излегнеш, но ако предната седалка е по-клатеща се, тогава пътникът отпред ти ляга в скута. Да, пътувала съм и с по-хубави автобуси на Юнион Ивкони. Но какво от това?
  Тяхна практика е наистина гишетата им или да са забутани в перифериите на автогарите (Стара Загора, Плевен – че там съм била) или – както е в Казанлък – офисът им, работещ само през работните дни – да е на 300 метра от автогарата, при това в наистина забутано място.
  Но най много не харесвам това, че фирмата се опитва да измисли оригинални маршрути по популярни дестинации. Така например, пътувах София – Варна през юли 2014 г. – минахме през толкова селца и паланки в шуменски регион, че стигнахме с час и половина по-бавно от стандарта. Изумява ме и задължителното преминаване през Пазарджик по линията София – Бургас. Там изключение прави само един техен експресен курс.
  И други автобусни фирми допускат грешки, не казвам, че само Юнион Ивкони са криви – обаче Ивкони имат претенции.

 10. Почти всички от негативните мнения не отговарят на истината.
  По скоро ги има при Биомет, Етап-адрес и Карат-С…
  Винаги може да се случи някаква ситуация с техниката- автобуси …
  А и всички хора не са еднакви за да се правят крайни изводи мнения за дадена фирма, без да си се убедил многократно /не само един или два пъти/ или пък да си повлиян от нечия мнения тук и там. При другите фирми го има и се случва.
  Ами пътувайте с БДЖ, там няма да питате за закъснения от 15-20м. а за от 1ч. например или пък защо Ви прехвърлят на автобус заради ремонти, защо миреше на пот и др…, колко е топло или студено. Да ли има достатъчно време да карате ски във вагона, защото има нужния сняг. Да ли раздават противогази за тоалетните във влака… Защо няма ТВ и защо кара бавно.
  Аман от претенции и от конкуренти от други фирми.

 11. Пътувах на 30.11.2014 линия София – Мадрид с автобус на Юнион – Ивкони .. Останах доволна от обслужването на шофьорите,четирима бяха, бяха много готини хора,не съм имала проблеми с тях, никой нямаше като цяло,облечени добре, съобразяващи се с желанията на хората, то това се иска от тях, но автобусите на фирмата явно имат проблем и то сериозен. Автобуса се чупи, правим 2 почивки по 4ч,стойм в студа и никой нищо не може да направи или да каже. Добре стана, че наблизо имало сервиз, иначе така щяхме да си останем там. Всички хвърлиха вината на момчетата, защото не казват нищо, изчезнали били, че то и аз да съм и аз ще се покрия, не може да пускат автобус в неизправно състояние на такъв дълъг път, и никой да не се интересува какво става с теб, къде си, Пристигнахме в Мадрид вместо сутринта на 1ви, вечерта по някое време… Пак казвам, от обслужването съм доволна,но…..

 12. Пътувах на 23.05.2013 г. по линията Плевен – Бургас с автобус на Юнион Ивкони. Обслужването на шофьорите беше далеч от доброто. Горещо и задушно. Температура на въздуха над 28 градуса. Климатикът беше пуснат да охлажда само за 30 мин. след настояване на пътниците след гр. Сливен и отново шофьорът си отвори прозореца до него и го остави на слаб режим. С едната ръка държеше волана с другата си вадеше слънчогледови семки и си хрускаше почти през цялото време. Колегата му след като се навика в Габрово си дремна , полегнал на последната седалка. Автобусът пристигна със закъснение в Бургас от 15-20 минути. На спирките не се обявяваха почивки и следваха словестни престрелки за тоалетна. На 27.05.2013 г. от Бургас се тръгна със закъснение и пътниците, които се качиха първи бяха принудени от шофьора да слязат защото не бил разрешил качването им. След като слязоха им разрешиха с присмех да се качат. Отнова климатикът работеше символично.
  Не знам защо така се е влошило обслужването? От години пътувам по този маршрут и съм неприятно изненадана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *