Да съхраним и да се радваме по-дълго на бижутата

как да се грижм и да съхраним бижутата си по-дълго

В човешката история всеки човек харесва бижутата било мъж или жена. Това се отнася за всякакви видове бижута без оглед на това от какви материали са изработени и какво е тяхното значение.

Бижутата могат да бъдат символ на власт, обичаи свързани с ежедневието на хората, принадлежност към дадено общество, награда за постижение, символ на ранг и не на последно място подходящ моден аксесоар.

Независимо от какъв материал са изработени бижутата или комбинация от материали, скъпоценни камъни и др. е необходимо редовно да се почистват и поддържат. В тази връзка ще ви предложа някои полезни идеи, които ще запазят вашите бижута.

Сребърни и златни украшения

Когато сребърните и златните украшения са без камък можете спокойно да ги измиете със сапунена вода с която сте капнали няколко капки амоняк. Верижките се навиват на подходяща дъсчица и се мият се мека четка с вода и сапун. Изсушават се в кожа, нагрята, за да поеме влагата.

Сребърни и златни бижута с гравюра се мият с настойка от вода и обелки от картофи. Не се почистват с паста.

Златните верижки, гривни и брошки ще възвърнат естествения си блясък ако ги поставите за 15 минути в разтвор от чаша оцет и пълна супена лъжица сол. След това се изплакват обилно с хладка вода.

Украшения от Кехлибар

За предметите от кехлибар можем да се погрижите като ги почистите с мек плат, потапян от време на време в разтвор от сапунена вода и амоняк. Изплакват се няколко пъти с хладка вода и се изсушават с парче мек плат. Това се отнася за гердани, гривни, пръстени, брошки и др.

Украшения, бижута и предмети с камъни

Сребърните и златните предмети можете да намажете с каша от тебеширен прах и спирт или с пепел от цигара и спирт. Трият се с мека хартия. След това се излъскват с кожа. Ако предметите са силно замърсени и зацапани предварително можете да ги измиете с вода и амоняк ( на 1 литър вода – 1 лъжица амоняк).

Перлите може да измиете със студена вода и се изтриват с тебеширен прах. Не се използва сапун.

Тюркоазите не се оставят на слънчева светлина и не се затварят херметически, защото губят своя цвят.

Герданите и гривните от полускъпоценни камъни се съхраняват в кутийки, подплатени с кадифе, изолирани един от друг.

Предмети с филигран

Филигран може да почистите като натриете предмета със сода бикарбонат и се залива с кипяща вода. След това се изтърква с мека четка за зъби. Изплаква се. Полира се с памук. И накрая се излъсква с магнезий, който може да намерите във всяка аптека.

Предмети изработени от слонова кост

Украшенията от слонова кост почистете с хладка вода и сапун или с мляко. Когато слоновата кост е пожълтяла почистете с бензин, измива се с кислородна вода и се оставя да съхне на слънце.

Ако има счупени части може да ги залепите със смес от 1 част вода и 1 част белтък.

Надявам се, че тези идеи ще са ви полезни и ще можете да се грижите успешно и дълго за вашите бижута.

Ако имате полезни идеи, за да запазим бижутата по-дълго ще се радвам да ги споделите в коментарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *