„Девети“ – роман, с който „махалото тръгва в обратна посока“ и истината за социализма се завръща – след 30 години лъжи и охулване

Девети - роман от Добри Божилов

За 99% от младите хора, периодът преди 10 ноември 1989 г. е непознат. Просто защото той е фактически забранен за обсъждане, единственото позволено е да се хули, и да се изваждат негативните му страни. А тъй като тези негативни страни са 1% от неговото съдържание, то той фактически е непознат. Социализмът е 99% позитиви, възход, прогрес, и коренна промяна на държавата и народа ни.

Но „махалото тръгва в обратна посока“. След 30 години лъжи и пропаганда, истината започва да се прокрадва. Може би просто един от първите признаци, а може би е знаково, публикуването на новия роман „Девети“ на Добри Божилов. Книга, която вече разбуни духовете – само 2 месеца след излизането си.

Божилов предприема рисков ход, захващайки такава конфликтна тема, но има зад гърба си опората на 2 бестселъра – „Задругата“ и „Заветът“, които създадоха публика от десетки хиляди лоялни читатели.

„Девети“ е полу-биографичен роман, базиран на разкази на предци на самия Божилов. Част от тях са и герои на книгата. Отнася се за времето на тяхната младост, което точно съвпада с вълнуващите дни след 9 септември 1944 г. Когато се „наливаха основите“.

„Девети“ е роман за ранния социализъм, който проследява живота на различни социални групи – обикновени хора, нямащи нищо общо с политиката, но и бивши партизани и ятаци, които се превръщат в „среден управленски ешелон“, а също и – на самите върхове на Партията. Вижда се еволюцията на всички, как се променя животът, как се променя самата страна.

В книгата присъства и емблематичното име на Тодор Живков. Но тя се отнася за периода му преди да оглави Партията и Държавата. Всъщност, романът завършва именно с възкачването му на „трона“. Преди това той е висш партиен функционер, който изпълнява важни задачи, но е твърде малък и без амбиции изобщо да се издига. Но има обстоятелства, които по естествен път го изкачват нагоре.

Живков е положителен герой, също както и другите партизани. Това е революция в книгите в последните години, в които е прието комунизмът единствено да се охулва. Но истината е по-различна. И този роман показва как от страна с 80% мизерстващо селско население, станахме страна с 80% проспериращо градско, с индустрия, селско стопанство, образование и здравеопазване. Показва този „голям скок“, какъвто не сме имали нито преди, нито след това в историята на Третата държава.

Романът е написан увлекателно, в стила, който донесе толкова много фенове на Божилов. Вероятно ще е интересен и на по-младата публика, за която той се явява фактически първия „прозорец към истината“, за онова време.

Около „Девети“ има и малък скандал. 6 глави са съкратени, без съгласието на автора. Затова той ги публикува безплатно, с указания къде да се добавят. По тях можете да съдите за романа, и преди да си го купите. Главите се отнасят до щекотливия „македонски въпрос“, интригите в КГБ в Москва, а също – и до помаците и проблемите на комунистическата власт с тях.

Те могат да се изтеглят от личния блог на автора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *